Ελλάδα

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στο ΕΣΥ – 50 κλίνες από το ΝΙΜΤΣ και 35.000 αντιιικά φάρμακα

Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας με το ΕΣΥ να λαμβάνει μια σειρά από έκτακτα μέτρα που αφορούν τόσο σε κλίνες όσο και σε φάρμακα.

Αιτία για τα έκτακτα μέτρα από το ΕΣΥ ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Συγκεκριμένα στην παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ προχωρά το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας Υγείας, για το χρονικό διάστημα από 01.10.23 έως και 31.12.23, ενώ εντάσσεται και στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η χώρα μας προμηθεύεται 35.000 χιλιάδες επιπλέον σκευάσματα του αντιιικού φαρμάκου PAXLOVID, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 που κινδυνεύουν με εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Tις δύο τελευταίες εβδομάδες o κορονοϊός παρουσιάζει σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και οδηγεί καθημερινά σε νοσηλεία 124 ανθρώπους, κατά μέσον όρο. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των ασθενών που έχασαν την ζωή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr και τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και υπεύθυνο για την έγκριση των αντιιικών θεραπειών, Στέλιο Λουκίδη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές χορηγούν την τελευταία εβδομάδα περισσότερα από 750 αντιιικά φάρμακα την ημέρα, για να αποτρέψουν νοσηλείες COVID-19.

ΝΙΜΤΣ: Πώς θα διατεθούν οι 50 κλίνες στο ΕΣΥ

Με απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας, κ.κ. Πετραλιά, Κεφαλογιάννη και Θεμιστοκλέους το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας και για τους επόμενους 3 μήνες.

Στις κλίνες αυτές θα διακομίζονται ασθενείς non COVID-19 από άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση, πως οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων, ενώ η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ. και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης της διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ αναλαμβάνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) Την ίδια στιγμή προβλέπεται και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης Υ.Πε., για τις ανάγκες λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.

Προχωρά η προμήθεια 35.000 αντιιικών φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (σύμφωνα με άρθρο 32 παρ. 2 περ. β υποπερ. γγ΄ και περ. γ. του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει) για την προμήθεια 35.000 χιλιάδων θεραπευτικών αγωγών του αντιικού φαρμάκου με την εμπορική επωνυμία PAXLOVID με την εταιρεία PFIZER HELLAS A.E σε ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.

Η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα έχει κατά την τελευταία εβδομάδα εκτοξευθεί. Όπως ανέφερε στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων με συνταγογράφηση, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, μόνο την περασμένη Δευτέρα 9/10/23 ο ίδιος ενέκρινε 775 θεραπείες.

Πρόκειται για μια αύξηση 50%, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως λέει:

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αύξηση -σε σύγκριση με τον Ιούλιο- κατά 50%, μπορεί και παραπάνω. Χθες που ήμουν υπηρεσία είδα πάνω από 770 αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα. Δεν έκανα τίποτα άλλο όλη τη μέρα. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά – σιγά να απλοποιηθεί. Δεν γίνεται να το κάνουμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Αφού στο 99,9% τις εγκρίνουμε τις αιτήσεις αυτές. Πρέπει να απλοποιηθεί και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη γι’ αυτά τα νούμερα:

«Μήνα με τον μήνα κορυφώνεται. Τώρα αν αυτό το φαινόμενο κορυφωθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι οι μήνες των ιώσεων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να φτάσει», τονίζει.

Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19

Οι ασθενείς με COVID-19 που αναζητούν αντιιικές θεραπείες για να ξεπεράσουν τα βαριά συμπτώματα, είναι ασθενείς όλων των ηλικιών. Κατά κανόνα είναι άρρωστοι με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα και με πολλές συννοσηρότητες.

«Είναι και μεγάλοι σε ηλικία, είναι και μικρότεροι ανοσοκατεσταλμένοι. Πολλοί είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και με συννοσηρότητες. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολύ μεγάλοι σε ηλικία», επισημαίνει ο Στέλιος Λουκίδης και προσθέτει:

«Κοιτώντας τις αιτήσεις με στατιστικούς όρους, τα περιστατικά που έλαβαν αντιιικά προέρχονται από όλες τις κατηγορίες των ασθενών και των ηλικιών», όπως λέει.

Προσθέτει πως οι ασθενείς έχουν αγγίξει παρόμοιο αριθμό με όσους είχαν λάβει αντιιικές θεραπείες παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες ήταν ακόμη ενεργή η πανδημία.

«Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχουμε χορηγήσει ποτέ σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνά τα 810 σκευάσματα. Δηλαδή, τα πλησιάσαμε τώρα. Και φανταστείτε 810 κουτιά φάρμακα το 2022, όταν ήταν σε μεγάλη έξαρση ο COVID-19 και σε διαφορετικό υπόστρωμα η πανδημία», τονίζει ο γιατρός.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο – ντοκουμέντο από τους διαρρήκτες που είχαν ρημάξει σπίτια στην Αττική – Πάνω από 344.000 ευρώ η λεία τους
Τα μέλη της σπείρας ήταν εφοδιασμένα με χημικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ναρκώσουν τα κατοικίδια των θυμάτων τους , προκειμένου να μην κάνουν θόρυβο
Βίντεο – ντοκουμέντο από τους διαρρήκτες που είχαν ρημάξει σπίτια στην Αττική – Πάνω από 344.000 ευρώ η λεία τους