Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον νέο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, με την συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την έξαρση των ιώσεων και του κορονοϊού και την πίεσε στα νοσοκομεία.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης με το που ανέλαβε καθήκοντα ζήτησε στην επιστημονική συμβολή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα Με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της COVID-19 που απειλεί πλέον το ΕΣΥ και τα Νοσοκομεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και συζητήθηκα τα δεδομένα για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα.
Από το πρωί ο νέος υπουργός Υγείας, προσερχόμενος για πρώτη μέρα στην οδό Αριστοτέλους, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού και των αναπνευστικών λοιμώξεων.
«Πρώτο μέλημα είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό και τη γρίπη και η επιτάχυνση των εμβολιασμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, οι οποίοι είναι 35.000 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι αλλά σημαντικά χαμηλότεροι από την εποχή της πανδημίας. Η κοινωνία έχει χαλαρώσει, αλλά ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς».
Γεωργιάδης: Η σύμπτωση της γρίπης και η αναζωπύρωση της COVID-19 έχει δημιουργήσει το πρόβλημα
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς. «Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλεται στην φετινή συνύπαρξη της γρίπης με την COVID-19. «Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής». Aναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
«Ο ΕΟΔΥ χθες έβγαλε μία αναλυτική ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με έναν πιο ασφαλή τρόπο μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων. Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει, άρα μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή».
πηγή: Iatropedia/ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη