Ελλάδα

Κορονοϊός: Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Σκωτία μιλάει στο newsit.gr

Για την καθημερινότητά του στην Σκωτία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τον κορονοϊό μίλησε στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου ο κ. Άγγελος Παπαβασιλείου, ένας Έλληνας που ζει μόνιμα εκεί. Η απογοήτευσή του από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αρχές την πανδημία είναι εμφανής. Μιλάει για τις ανησυχίες του, για τους προβληματισμούς του και λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι αισθάνεται πως είναι στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.

Πως είναι η κατάσταση στην Σκωτία;

«Η κατάσταση στη Σκωτία είναι λίγο περίεργη και λίγο ανησυχητική. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή έδωσαν την εντολή εργασίας από το σπίτι για όσους είναι εφικτό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει αυτή την εντολή και έχουν πει στους υπαλλήλους ότι κλείνουν τα γραφεία με τη δουλειά να γίνεται από το σπίτι. Οι δημόσιες υπηρεσίες προσπαθούν να κρατήσουν κάποιους υπαλλήλους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις τους και κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι με αυτό να αλλάζει εναλλάξ. Εγώ εργάζομαι εδώ τα τελευταία έξι χρόνια, είμαι πολιτικός μηχανικός, δουλεύω για την Σκωτσέζικη κυβέρνηση στο Aberdeen City Council και αυτό ακριβώς κάνουν και εδώ. Μας έχουν ενημερώσει ότι οι μισοί θα εργάζονται από το σπίτι εκ περιδρομής κάθε εβδομάδα».

Θεωρείτε ότι αυτό είναι αρκετό;

«Φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι αρκετό, διότι όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προφυλάξει τους πολίτες της, αλλά αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Πρόκειται για ημίμετρα! Το γεγονός ότι εγώ θα βγω σε μία εβδομάδα έξω, δεν διασφαλίζει ότι εγώ δεν θα φέρω πίσω στην οικογένειά μου και σε αυτούς που είναι στο σπίτι, το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Άργησε η Αγγλική κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Για το γεγονός ότι τα σχολεία έκλεισαν την προηγούμενη Παρασκευή. Έχουμε Μάρτιο, η κατάσταση τρέχει από τον Ιανουάριο σχεδόν και φοβάμαι πολύ ότι μπορεί να είμαστε μία δεύτερη Ιταλία. Μακάρι να μην γίνει, αλλά αυτή είναι η άποψή μου και ο φόβος μου».

Άρα δεν είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα τακτική που έχει ακολουθήσει ο κύριος Τζόνσον

«Βλέποντας και διαβάζοντας τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στα διεθνή μέσα, θεωρώ πως όχι. Ενήργησαν ανεύθυνα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Αυτός είναι ο φόβος μου».

Την κατάσταση στην Ελλάδα την γνωρίζετε φαντάζομαι ε;

«Την κατάσταση στην Ελλάδα την γνωρίζω και πιστέψτε με ότι νιώθω πως είμαι στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Δηλαδή, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λειτουργεί με ένα τόσο οργανωμένο τρόπο και έχει μία οργανωμένη αντίδραση και εμείς που δουλεύουμε στο εξωτερικό και ήρθαμε για ένα καλύτερο μέλλον, βρισκόμαστε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Σας ρώτησα γιατί σκέφτηκα ότι ενδεχομένως υπάρχουν και Έλληνες εκεί, ίσως φοιτητές που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα

«Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν φοιτητές στην πόλη του Aberdeen όπου θέλουν να επαναπατριστούν. Κάποιοι από αυτούς έβγαζαν εισιτήρια την προηγούμενη εβδομάδα για κάποιες πτήσεις της easy jet της Ryan Air και της Aegean και ακυρώνοντας επαναλαμβανόμενα. Την Τετάρτη, την Πέμπτη. Από όσο γνωρίζω και μου έχουν πει. Δηλαδή υπάρχουν ήδη παιδιά που έχουν ξοδέψει ήδη 900, 1000 λίρες και τα εισιτήρια τους θα τα πάρουν κάποια στιγμή, αλλά έφυγαν και δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Χθες το βράδυ από όσo γνωρίζω ήταν η τελευταία πτήση από το Εδινβούργο για Ελλάδα. Η κανονική πτήση της Aegean. Αν μπείτε στο site, γιατί εγώ μπήκα να ψάξω, η επόμενη πτήση λέει ότι θα είναι μία τον Μάιο. Αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από εμένα και όλους εμάς που είμαστε εδώ και δουλεύουμε και είμαστε εδώ και δεν μπορούμε να φύγουμε, κάποιοι ίσως να θέλουν να πάνε πίσω. Φοβάμαι ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση να χρειαστεί λίγο να μεριμνήσει για αυτούς τους ανθρώπους. Φοιτητές, ή οικογένειες, η οποίες θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω, γιατί μην ξεχνάτε ότι κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά τώρα. Κάποιοι άνθρωποι όπου δούλευαν σε εργασίες όπου έκλεισαν τα καταστήματα, τα εστιατόρια, κινηματογράφοι, παμπ, τώρα σταματάνε. Τα ξενοδοχεία ίσως κλείσουν αυτή την εβδομάδα. Άρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει για οικονομικούς λόγους και δούλευαν σε απλές δουλειές, οι οποίοι ίσως μείνουν χωρίς εισόδημα. Είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτεί η κυβέρνηση για τους Έλληνες πολίτες. Έξω δηλαδή η ζωή συνεχίζετε κανονικά δηλαδή, εκτός από τα σχολεία που κλείσανε την Παρασκευή».

Βγαίνετε, πηγαίνετε σούπερ μάρκετ; Εμείς εδώ έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή πρέπει να κάνουμε μία αίτηση για να βγούμε έξω. Εκεί πηγαίνετε κανονικά έξω, ας πούμε σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία;

«Το πιο τρομακτικό αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι κινούνται ελεύθερα έξω. Και έχουμε μήνα Μάρτιο και όπως σας είπα αυτή η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Άρα λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται, δεν σέβονται την απόσταση των δύο μέτρων που θα πρέπει αν είναι το ελάχιστο, που έχει πει η κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να συνωστιζόμαστε και τα λοιπά. Εγώ χθες ψώνισα στο super market, βρίσκονταν όλοι μέσα, κανένας δεν φορούσε μάσκα, βρίσκονταν όλοι μέσα, κανένας δεν φορούσε γάντια, λες και η ζωή συνεχιζόταν. Αυτό το πράγμα δείχνει ότι στη κοινωνία, δεν έχει περάσει η Αγγλική κυβέρνηση το σωστό μήνυμα. Δεν είχαμε ενημέρωση. Είναι να δώσουν να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ επικίνδυνο. Πώς έκανε ας πούμε ο κύριος Τσιόδρας στα ελληνικά μέσα και ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός και ο κύριος Χαρδαλιάς. Κανένας δεν το έχει κάνει σαφές ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ επικίνδυνο. Μείνετε σπίτι σας! Κυκλοφορούν όλοι, παντού».

Το σύστημα υγείας εκεί μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλά περιστατικά κορονοϊού;

«Από φίλους και γνωστούς που δουλεύουν στο NHS, το σύστημα νοσοκομείων και υγείας, εδώ της Αγγλίας, ναι, προετοιμάζονται. Το γνωρίζω καλά. Αλλά η ουσία δεν είναι αν προετοιμάζονται. Αν είναι αρκετό να χωρέσει 66 εκατομμύρια ανθρώπων και να δεχτεί μία επιδημία χωρίς καμία προστασία. Θα σας δώσω να καταλάβετε, ότι χθες στα super market και όλο τον προηγούμενο καιρό οι ηλικιωμένοι είναι έξω. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι λίγο διαφορετική. Η κοινωνία είναι λίγο διαφορετική εδώ. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, βγαίνουν έξω με τα καροτσάκια τους, τα ηλεκτρικά τους αμαξίδια, πάνε να ψωνίσουν. Τους έχει πει μεν η κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνουν μέσα, να μην βγουν για τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες, αλλά όλοι είναι έξω. Δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η Αγγλική κυβέρνηση επαφίεται στο φιλότιμο των ανθρώπων. Ναι μεν αρκετοί είναι μέσα, εγώ δεν λέω ότι όλοι είναι έξω, αλλά χωρίς απαγόρευση δεν γίνεται τίποτα».

Εμείς εδώ έχουμε μία καμπάνια, το “μένουμε σπίτι”. Δεν ξέρω αν την έχετε δει. Έχετε κάτι αντίστοιχο και εκεί;

«Ναι την έχω δει. Φυσικά. Όλα τα μέσα και όλα τα social media μας βομβαρδίζουν ότι πρέπει να καθίσουμε σπίτι, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις έξω, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, όταν δεν υπάρχει μία γενική γραμμή και όπως βγήκε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και είπε ότι δεν γίνεται να πάμε στις παραλίες, δεν γίνεται να πάμε στα δάση. Εδώ αν μπορούσα να σας δείξω με την κάμερά μου τι γίνεται έξω, θα καταλαβαίνατε ότι η ζωή συνεχίζεται. Πολύ φοβάμαι ότι η δεύτερη Ιταλία, θα είναι η Αγγλία. Εγώ δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε επιστήμονας. Με βάση τη λογική μου, βλέπω ότι έχει θορυβηθεί όλος ο κόσμος και εδώ στην Αγγλία ζούνε σε ένα δεύτερο παράλληλο σύμπαν. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά κάποιοι άνθρωποι είναι συνειδητοποιημένοι και είναι μέσα. Αλλά πολύς κόσμος δεν κρατάει καμία προφύλαξη. Εγώ βλέπω ότι εσείς έχετε βάλει αποστάσεις για το πώς θα περιμένουν στο φαρμακείο, πώς θα περιμένουν στα super market, πώς θα περιμένουν στη σειρά. Είναι απλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Και ο κόσμος τα τηρεί. Πράγμα σπάνιο για Έλληνες, αλλά αυτή τη φορά οι Έλληνες έχουν επιδείξει ένα σεβασμό σε όλους τους νόμους και όλους τους όρους που πραγματικά είναι παραδειγματικός προς όλους.
Και εδώ θεωρώ πως αν το απαιτήσει η κυβέρνηση, θα το ακολουθήσει ο περισσότερος κόσμος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή αυστηρή. Υπάρχει γραμμή, αλλά δεν είναι αυστηρή».

Στη δουλειά σας πώς είναι η κατάσταση; Πώς είναι η ζωή στη δουλειά σας τώρα πλέον;

«Εγώ αυτή την εβδομάδα εργάζομαι από το σπίτι. Την επόμενη εβδομάδα θα εργαστώ από το γραφείο μου. Πρέπει να έχουμε μία απόσταση όλοι οι υπάλληλοι, δύο γραφεία μεταξύ μας, απαγορεύονται τα προσωπικά μίτινγκ και οτιδήποτε έχει να κάνει με επαφή, αλλά από κει και πέρα δεν παύει εμείς να ακουμπάμε πόρτες, να ακουμπάμε ασανσέρ».

Γάντια και μάσκες ας πούμε φοράτε στη δουλειά;

«Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια οδηγία. Για φανταστείτε να πάω εγώ σαν τον εξωγήινο στη δουλειά μου. Θα αρχίσουν να με βγάζουν φωτογραφίες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα για τους ανθρώπους που ίσως εγκλωβιστούν εδώ, κάποια παιδιά, φοιτητές που θα πρέπει λίγο να σκεφτούν, γιατί η Σκωτία έχει πολλά πανεπιστήμια. Αυτά τα παιδιά κάποιος θα πρέπει να τα απεγκλωβίσει και κάποιες οικογένειες ίσως. Χαίρομαι πάρα πολύ που η πατρίδα μας, αυτή τη στιγμή, κάνει οτιδήποτε μπορούσε να κάνει και θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες χώρες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε σχέση με τα μέτρα».

Δείτε όλη την συνέντευξη

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα