Ελλάδα

Κορονοϊός… εμπιστευτικό! Κρούσματα, στενές επαφές και SOS για συγκεκριμένες χώρες!

Ειδική αναφορά έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα. Αναφέρθηκε σε χώρες και περιοχές όπου σαρώνει ο κορονοϊός. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος έξαρσης είναι υψηλός και υπενθύμισε τα μέτρα αυτοπροστασίας.

 

 

Μέσα σε 48 ώρες η χώρα μας μέτρησε 37 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σκαρφαλώνοντας συνολικά στα 45. Από αυτά, τα 37 σχετίζονται με την πολυμελή εκδρομή στο Όρος Σινά και τους Αγίους Τόπους. Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, που συμμετείχε στην εκδρομή παραμένει διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία.

Σε γειτονικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται με πνευμονία δύο συνταξιδιώτες του στους Αγίους Τόπους. Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου, που επιτάχθηκε ως κλινική για κρούσματα του νέου κορονοϊού, νοσηλεύονται ακόμα έξι άτομα από την ίδια εκδρομή. Οι υπόλοιποι 28 έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ.

Στο σπίτι τους παραμένουν και οι 15 γιατροί και νοσηλευτές της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Η ιχνηλάτηση των επαφών των ταξιδιωτών συνεχίζεται και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Από τα 14 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, τα 11 είναι μέλη της εκδρομής στους Αγίους Τόπους και τα 3 επαφές των ταξιδιωτών.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι ο παπάς που διοργάνωσε την εκδρομή, ο οδηγός του λεωφορείου, 4 συνταξιδιώτες τους από τη Ζάκυνθο, ενώ από τις επαφές νοσούν ο ιδιώτης γιατρός από την Αμαλιάδα που εξέτασε τον 66χρονο, μία αεροσυνοδός του αεροπλάνου και μία 60χρονη που καθόταν δίπλα στον 66χρονο στο αεροπλάνο, η οποία διαμένει στη Δάφνη. Προληπτικά κλείνει το σχολείο της εγγονής της.

“Ο νέος κορονοϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα, είμαστε σε επιφυλακή και λαμβάνουμε μέτρα”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας την Παρασκευή (06.03.2020).

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες και περιοχές που βρίσκονται στο… μάτι του ιού

Επιπλέον ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό, είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Click4more: Κορονοϊός στη Δάφνη – Η ανακοίνωση του Δήμου για το νέο θετικό δείγμα

Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη , η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος αρχικά δεν θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα. Αναφερόμενος ειδικότερα σε αυτόν ο κ. Τσιόδρας είπε πως “ο ταξιδιώτης, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά, γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου”.

Κορονοϊός: Μέτρα αυτοπροστασίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας υπενθύμισε ότι τα κύρια μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου που έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο:

Στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες, οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όλο και αυξάνονται”.

Click4more: Κρούσμα κορονοϊού στη συνεδρίαση της ΕΕ

Αναφορικά με την στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, (ΕΟΔΥ), τόνισε ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων).

“Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας”, σημείωσε.

Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου”, συμπλήρωσε.

Κορονοϊός: Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Clik4more: Κορονοϊός – “Τέλη Απριλίου η μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα”! video

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως “στενή επαφή” ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές),

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα