Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας, όπως φαίνεται κι από τα 808 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε για τις τελευταίες 24 ώρες στην χώρα μας ο ΕΟΔΥ.
Τα εμβόλια είναι βεβαίως το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στον ιό, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά με γοργό βήμα στην Ελλάδα, καθώς σήμερα ξεπεράσαμε το φράγμα των 4.000.000 συμπολιτών μας που έχουν κάνει έστω μια δόση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχουμε βέβαια… δρόμο ακόμα μέχρι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ωστόσο στην ενημέρωση για το εμβόλιο το απόγευμα της Δευτέρας, 07.06.2021, η Μαρία Θεοδωρίδου «έβγαλε» είδηση σε ερώτηση της δημοσιογράφου Γιάννας Σουλάκη, για το newsit.gr και το iatropedia.gr.
Και η είδηση αφορά στο τι αλλάζει για τους πλήρως εμβολιασμένους σε ό, τι αφορά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.
Αλλαγές για τους πλήρως εμβολιασμένους
Η ερώτηση ήταν η εξής: «Όποιοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις ή και με τη μία δόση και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τι ισχύει; Βγήκε και μία οδηγία από το αμερικανικό CDC που αναφέρει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν στην υποχρεωτική καραντίνα των 10 ημερών. Στη χώρα μας τι ισχύει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα που έχουν κάνει τη μία δόση. Αυτοί θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και τα άτομα να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν υπάρχει υποχρέωση για self test στους πλήρως εμβολιασμένους, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίσταται εργαστηριακό έλεγχο παρά μόνο αν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα».
Επιπλέον, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Δηλαδή δεν υποχρεούνται σε καραντίνα ή τεστ αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροοϊού.
Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται τα self tests, καθώς στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται όπως προβλέπεται.
Υπάρχουν ανησυχίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού;
Στην συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο: «Σας απασχολεί με την έλευση του καλοκαιριού τους επόμενους έναν με δύο μήνες να υπάρξει πτώση του ενδιαφέροντος από τους πολίτες για τον εμβολιασμό εξαιτίας των θερινών διακοπών; Θα φύγουν, θα πάνε τις διακοπές τους… Επειδή στηριζόμαστε σε αυτούς τους έναν – δύο μήνες να χτίσουμε τείχος ανοσίας έχετε κάποιο plan B για να προσελκύσετε περαιτέρω τους πολίτες να έρθουν στα εμβολιαστικά κέντρα;».
Η απάντησή του ήταν η εξής: «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Στη συντριπτική πλειονότητα της χώρας ό,τι ραντεβού ανεβαίνει εξαφανίζεται μέσα σε ώρες. Το έχουμε δει… Τις επόμενες ημέρες αναγκαστικά θα δώσουμε και άλλα ραντεβού αφού επιβεβαιώσαμε κάποιες παραδόσεις. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική και άλλες μεγάλες περιφερειακές ενότητες υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ραντεβού. Μπορώ να στοιχηματίσω πως μόλις ανοίξουμε τα ραντεβού αυτά θα φύγουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Δεν φαίνεται να παρατηρείται αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε κάμψη στη θέληση του κόσμου για να εμβολιαστεί».
Δείτε το απόσπασμα από την συνέντευξη Τύπου με τις ερωτήσεις (σ.σ. μετά το 18.37)
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη.