Δύο αναφορές από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, δείχνουν το δρόμο προς νέα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και θα επηρεάζουν το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.
«Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς» τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ απέκλεισε για άλλη μία φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα..
Αυτή είναι σταθερά η γραμμή της κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς τυχόν οριζόντια μέτρα θα έστελναν λάθος μήνυμα σε όσους καθυστερούν τον εμβολιασμό, ενώ θα συνεπαγόταν και πολιτικό κόστος.
Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι;
«Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία των ανεμβολίαστων. Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους» είπε ο υπουργός Υγείας. Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την εισήγηση για επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο ναι μεν «ακουμπά» και τους εμβολιασμένους αλλά κρίνεται πως αυτό γίνεται σε ένα «λογικό βαθμό».
Παράλληλα συζητείται αλλαγή όσον αφορά στην είσοδο των πελατών στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα συζητείται να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων του χώρου και να δίνονται ξανά κάρτες εισόδου στους πελάτες.
Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί, ειδικά για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές:
α) να απαγορευτούν ξανά οι όρθιοι σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια, όπως παλαιότερα, και
β) να σταματά νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας, καθώς οι χώροι διασκέδασης θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζεται την αγωνία των Επιστημόνων, ωστόσο προκρίνει την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία.
«Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Είναι κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση είναι η λύση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογο του Μάρκ Ρούτε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Προ των πυλών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Σήμερα ξεκινά η συζήτηση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους συλλόγους των γιατρών, σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με την οποία παράσχει κίνητρα για να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμα στα συρτάρια του τα σχέδια πρόσκλησης αλλά και τα σχέδια επίταξης, η οποία, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις με τους γιατρούς, θα προχωρήσει άμεσα. Ως την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας θα έχουν φύγει τα φύλλα πορείας, όπως δηλώνουν στο newsit.gr πηγές που χειρίζονται το θέμα.
Άλλωστε χτες ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ «άναψε το πράσινο φως» στον υπουργό Υγείας να ξεκινήσει νωρίτερα τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ετοιμάσει ήδη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η αρχή αναμένεται να γίνει από τις περιοχές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία.
Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να επιταχθούν 100 γιατροί ειδικοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την πανδημία (αναισθησιολόγοι, γενικοί παθολόγοι, πνευμολόγοι, εντατικολόγοι κ.α.).