Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έρχεται η ιχνηλάτηση κρουσμάτων από τα κινητά – Πως θα λειτουργεί

Κορονοϊός: Έρχεται η ιχνηλάτηση κρουσμάτων από τα κινητά – Πως θα λειτουργεί

Με μια εφαρμογή στα κινητά φιλοδοξεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ελέγχει καλύτερα την μετάδοση του κορονοϊού αλλά και να δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει αν ήρθε σε επαφή με κάποιο κρούσμα τις τελευταίες 14 μέρες.

Η ελληνική κυβέρνηση φάινεται πως κατάφερε να βρει “άκρη” με τα προσωπικά δεδομένα, και όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη θα φτιάξει το δικό της tracing app.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει Ελεύθερος Τύπος, η εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία «εγγύτητας» του bluetooth. Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth, και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

click4more: Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο αυτήν την εβδομάδα (pics)

Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά, ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από τη νόσο Covid-19, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό. Μέσω της εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή, όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Πως θα γίνεται η ενημέρωση

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το «κρούσμα».

Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό. Δεν θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν. «Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται πλήρως.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται το πολύ για 14 ημέρες και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες.

Ο προβληματισμός

Σύμφωνα με άλλες πηγές, για να έχει η εφαρμογή τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, εκφράζοντας έτσι τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι η χρήση του app θα είναι προαιρετική.

Υπογραμμίζεται πως η εφαρμογή δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο. Οπως αναφέρει μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή, «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κανένας χρήστης της εφαρμογής δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ή να εντοπιστεί με τη χρήση της εφαρμογής και καμία εφαρμογή δεν μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, για παράδειγμα σε ένα σουπερμάρκετ, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συνήθεις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας».

Ανάλογες εφαρμογές «κυκλοφορούν» σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελβετία κ.ά., με το βαθμό «επιτυχίας» να διαφέρει ανά περίπτωση, ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες τις χρησιμοποιούν. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις