Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έρχονται προσλήψεις στα πανεπιστήμια – Πως θα γίνονται οι έλεγχοι πιστοποιητικών και τεστ στους φοιτητές

ΑΠΘ

Έκτακτες προσλήψεις για τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή τα τεστ με τα οποία θα μπαίνουν στις αίθουσες, τα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα οι φοιτητές προανήγγειλε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωνάνου. Περιέγραψε επίσης και τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι.

Οι προσλήψεις που θα γίνουν στα πανεπιστήμια θα αποφασιστούν από το πρυτανικό συμβούλιο. Μόνο στο ΑΠΘ, όπως τόνισε ο Νίκος Παπαϊωάννου στο Πρώτο Πρόγραμμα, ίσως φτάσουν και τις 400, δεδομένου πως υπάρχουν 410 αίθουσες και αμφιθέατρα στο πανεπιστήμιο.

«Δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ ούτε το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό να ασχοληθεί με αυτού του είδους τον έλεγχο (σ.σ. πιστοποιητικών και τεστ). Έχουμε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις όπου είναι εύκολο σε ομάδες των 20-25 ατόμων, ο διδάσκων να ελέγξει την είσοδο», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το πρόβλημα, είπε, είναι στα μεγάλα αμφιθέατρα, όπως στην Νομική, την Φιλοσοφική, την Θεολογική σχολή. «Γι’ αυτό κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες μια τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε τυπικής διαδικασίας, μόνο με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, να προσληφθεί προσωπικό που θα είναι επιφορτισμένο με δειγματοληπτικό έλεγχο των φοιτητών, γιατί μιλάμε για 410 αίθουσες», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σημείωσε πάντως ότι σε σχολές όπως η Ιατρική, όπου με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως μπαίνει η υποχρεωτικότητα στους φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας, εκεί δεν έχει νόημα ο έλεγχος.

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών και εργαστηριακών τεστ των φοιτητών για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε πως είναι εντελώς διαφορετική η χωροταξία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει μία κεντρική πόρτα, στο ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου είναι μια αχανής έκταση και στο ΑΠΘ υπάρχουν 65 πόρτες που μπορούν να ελεγχθούν και μία πλευρά που λόγω πολιτικής προστασίας είναι μονίμως ανοιχτή.

Γι’ αυτό έκρινε πως «πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου, να μπαίνει όποιος θέλει αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού πάει».

Σαρώνουν οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσοι κληθούν να κάνουν τους ελέγχους στα πανεπιστήμια, θα έχουν πολλή… δουλειά με την ειδική εφαρμογή που θα τσεκάρει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γιατί οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί στο ΑΠΘ έχουν χτίσει τείχος ανοσίας.

«Το 68% του πληθυσμού των φοιτητών του ΑΠΘ έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και ένα 5% είναι τα παιδιά που έχουν νοσήσει ήδη, οπότε φτάνουμε στο 73% και τις επόμενες 15 ημέρες το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί» έκρινε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Το ποσοστό των εκπαιδευτικών μαζί με τις άλλες κατηγορίες προσωπικού στο πανεπιστήμιο το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 91%. «Είμαστε η εργασιακή ομάδα που μετά τους υγειονομικούς, όπου υπάρχει η υποχρεωτικότητα, είμαστε η πρώτη ομάδα σε τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όλα αυτά, χωρίς να αποκλείω προβλήματα, συνθέτουν ένα παζλ, που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια είναι χώρος επιστήμης και πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα, να πιστέψουμε την επιστήμη που μας έδωσε ένα δυνατό όπλο», επεσήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις