Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για τείχος ανοσίας και φρένο στη διασπορά

Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για τείχος ανοσίας και φρένο στη διασπορά
Φωτογραφία αρχείου

Δύο σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας και την πορεία των εμβολιασμών.     

Την Τρίτη είναι πιθανό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δώσει το “πράσινο φως” για να εμβολιαστούν οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών, ενώ το δεύτερο θέμα που έρχεται στην ατζέντα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω με τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα να είναι αυτά που απασχολούν την Επιτροπή. Τον εμβολιασμό των εφήβων τον έχουμε προκρίνει κι άλλες χώρες, η Αμερική, το Ισραήλ κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επιπλέον, οι ειδικοί εστιάζουν στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού από τους ανεμβολίαστους πολίτες σε περιοχές που -μέχρι στιγμής- έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο (03.07.2021) 1.001 νέες μολύνσεις. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου (σ.σ. 1.339). 

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, αυστηροποιούνται για τους ανεμβολίαστους οι μετακινήσεις προς τα νησιά, καθώς θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test, 72 και 48 ωρών αντίστοιχα. Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει και για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη, ημέρα της καθιερωμένης ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.  

Τα νούμερα των εβδομαδιαίων εμβολιασμών καταγράφουν όλο και πιο φθίνουσα πορεία. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου έχουν συνολικά προγραμματισθεί κοντά στα 400.000 ραντεβού, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος έναντι εκείνων του Ιουνίου. Σε αρκετές περιοχές, όχι μόνο σε Κρήτη και σε νησιά, αλλά και αλλού, καταγράφεται μείωση στα ραντεβού. Τα νούμερα των κάτω από 90.000 εμβολιασμών ημερησίως, στα οποία κινείται πλέον το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, έναντι 120-130.000 παλαιότερα, έχουν μια εξαιρετικά ανησυχητική δυναμική.

Τσακρής: Μπαίνουμε στο τέταρτο κύμα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της ειδικής επιτροπής, τόνισε πως η μεγαλύτερη χαλάρωση, το επιδημιολογικό φορτίο που είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι και η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, συντελούν στην εξάπλωση τέταρτου κύματος.

“Μπαίνουμε σε ένα νέο τέταρτο κύμα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “περιμένουμε εστίες υπερμετάδοσης σε κάποιες περιοχές και εκεί ίσως θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Θα δούμε στη συνέχεια εξάρσεις σε νέες ηλικίες. Οι νέοι οδηγούν την πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Επιπλέον, ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει μία αυξητική τάση της μετάλλαξης Δέλτα, που δειχνει ότι έχει τα εξελιγκτικά πλεονεκτήματα, ώστε να επικρατήσει στη χώρα μας.

Τα μέτρα για τα ταξίδια στα νησιά

Αναλυτικά, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

– Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

– Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις