Site icon NewsIT
08:34 | 25.10.21

Κορονοϊός: Φόβοι για 4.800 κρούσματα τη μέρα έως τα μέσα Νοεμβρίου

Κορονοϊός: Φόβοι για 4.800 κρούσματα τη μέρα έως τα μέσα Νοεμβρίου
Newsit Newsroom

Τα μαθηματικά μοντέλα του πανεπιστημίου Κρήτης «μίλησαν»: οι επόμενες δυο εβδομάδες για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμες. Γιατί αν η εξάπλωσε συνεχιστεί όπως τώρα, δεν θα αυξηθούν μόνο τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι.

Η ανησυχία των επιστημόνων είναι δεδομένη, αφού η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ειδικά την τελευταία εβδομάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχει επιβαρυνθεί. Τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης προβλέπουν αύξηση στους «σκληρούς» αριθμούς, δηλαδή τους θανάτους και διασωληνωμένους, η οποία σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως λέει στο iatropedia.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος περιγράφει επίσης πως το εμβόλιο έσωσε έναν 85χρονο, καπνιστή και με ΧΑΠ, την ώρα που ανεμβολίαστος 38χρονος συγγενής του είναι στο νοσοκομείο με πνευνομία και αιμόπτυση!

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να φτάσουν στον αριθμό – ρεκόρ των 4.800 λοιμώξεων την ημέρα, το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει στη συνέχεια τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Οι θάνατοι συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να αυξηθούν κατά 10 σε ημερήσια βάση και οι διασωληνώσεις από 50 έως 100.

«Το κακό είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι ισοκατανεμημένο σε όλη την Ελλάδα. Το κακό αυτού του κύματος -αλλά και των προηγουμένων- είναι ότι υπάρχει μια χωρική ανισοκατανομή. Με συνέπεια η βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή να πιέζεται πολύ, με τη νότια Ελλάδα και την Αθήνα να είναι σε μια ισορροπία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα “απλωθεί” προς τα κάτω η πανδημία, εάν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε παραπάνω», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν μετά τη διαπίστωση της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πως μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες, ο κινητός μέσος όρος των κρουσμάτων ανέβηκε κατά 870 κρούσματα, και συγκεκριμένα από 2.439 λοιμώξεις, στις 3.310 λοιμώξεις σήμερα.

«Θέλουμε να δούμε κι αυτήν την εβδομάδα, εάν θα διατηρηθεί αυτή η αύξηση, δηλαδή αν θα σταθεροποιηθεί ή εάν θα συνεχίσει να ανεβαίνει το ίδιο επιθετικά. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι πάμε ολοταχώς για τα 4.000 κρούσματα και υπολογίζουμε ότι θα έχουμε αιχμές, μεταξύ 4.500 και 4.800, χωρίς να αποκλείουμε τα 5.000 κρούσματα κάποια μέρα. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα το δούμε αυτό, έως την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη».

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη κλιμακώνει τις εξελίξεις, καθώς αποκλείεται να μην επηρεαστούν οι διασωληνώσεις και δυστυχώς και οι θάνατοι συνανθρώπων μας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος «έτρεξε» νέα προσομοίωση βασισμένη στα νέα ανησυχητικά δεδομένα, διαπίστωσε πως με κάθε περιοδική αύξηση κατά 1.000 ημερήσια κρούσματα, προστίθενται επιπλέον 10 νεκροί στη μακάβρια λίστα των ημερήσιων θυμάτων, αλλά και 70 με 80 (μεσοσταθμικά) ασθενείς, που μπαίνουν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμενοι).

«Με μια αύξηση της τάξεως των 1.000 κρουσμάτων -όπως έχουμε περίπου 1.000 με 1.500 κρούσματα αύξηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια προσομοίωση που έχουμε κάνει εμείς- σημαίνει ότι θα έχουμε 10 επιπλέον θανάτους κάθε μέρα, από τον μέσο αριθμό που είχαμε μέχρι σήμερα, μετά από 2 με 3 εβδομάδες. Δηλαδή εκεί που ήμασταν στους 30 με 32 ημερήσιους θανάτους κατά μέσο όρο, δυστυχώς θα ανέλθουμε στους 40 με 42 κατά μέσο όρο. Επίσης, περιμένουμε μια αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ μεταξύ 50 και 100 για κάθε επιπλέον 1.000 κρούσματα. Μεσοσταθμικά, γύρω στους 70 με 80 επιπλέον ασθενείς. Δηλαδή μπορεί να φτάσουμε τους 400 με 420 διασωληνωμένους. Αυτό θα έρθει νωρίτερα, δηλαδή σε δύο εβδομάδες», αναφέρει ο καθηγητής.

Τα καλά νέα…

Παρά την επιβαρυμένη εικόνα στις ημερήσιες μολύνσεις, ο Νίκος Τζανάκης επισημαίνει ότι δεν έχει αυξηθεί ο μέσος ρυθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό τον κάνει να αισιοδοξεί, ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας μπορεί να αποδειχθεί ελεγχόμενη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ευτυχώς ο μέσος ρυθμός των εισαγωγών σε σχέση με τα κρούσματα δεν έχουν ανέβει. Είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7% με 8%, που σημαίνει ότι για κάθε 100 κρούσματα έχουμε 8 εισαγωγές. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό εάν συνεχιστεί, γιατί σημαίνει πως ακόμη και τα 4.000 κατά μέσο όρο κρούσματα αν φτάσουμε, δεν θα υπερβούμε τις 350 με 380 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία. Αριθμός που θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά θα είναι σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση».

Ο 80χρονος εμβολιασμένος και ο 38χρονος ανεμβολιαστος

Για μία ακόμη φορά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει την τεράστια σημασία της ανοσολογικής θωράκισης όλων των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα όσων είναι άνω των 80 ετών.

«Δεν είναι δυνατόν οι ηλικίες πάνω από 80, να έχουν το χαμηλότερο εμβολιαστικό ποσοστό από όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρονών. Δηλαδή, είναι δυνατόν; Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά να εμβολιάσουμε όλους τους πάνω από 80 ετών. Τότε θα δούμε τους θανάτους να κάμπτονται πάρα πολύ σημαντικά, αλλά και τις διασωληνώσεις», επισημαίνει.

Το τεράστιο όφελος και η προστασία που μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, σε κάποιες περιπτώσεις εκπλήσσει ακόμα και έμπειρους γιατρούς.

Ο καθηγητής Τζανάκης, αφηγείται στο iatropedia.gr, ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που του συνέβη με ασθενείς του ΠΑΓΝΗ και είναι ενδεικτικό της προστατευτικής δύναμης των εμβολίων.

«Χθεσινό παράδειγμα από τους αρρώστους μου. Ηλικιωμένος 85 ετών πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer, αλλά βαρύς καπνιστής με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), την έβγαλε με πυρέτιο στο σπίτι. Ενώ ένας ανεμβολίαστος συγγενής του 38 ετών, δηλαδή στην ηλικία του εγγονού του, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία και αιμόπτυση. Φανταστείτε τι σας λέω… Ο ένας 85 ετών και βαρύς καπνιστής με ένα σωρό νοσήματα την έβγαλε με δύο μέρες πυρετό 37, 2 επειδή ήταν εμβολιασμένος. Ενώ ο άλλος -αν και κατά πολύ νεότερος- αυτή τη στιγμή παίζει κορώνα – γράμματα τη ζωή του. Αυτό είναι πραγματικό γεγονός, αλλά δεν μπορώ να πω τα ονόματα. Είναι προσωπικοί μου ασθενείς».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version