Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Φόβοι για «έκρηξη» στην Αττική μετά τις γιορτές – Γιατροί του δημοσίου θα χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα

Κορονοϊός: Φόβοι για «έκρηξη» στην Αττική μετά τις γιορτές – Γιατροί του δημοσίου θα χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα

Μικρές πιθανότητες έχει η Αττική να βγει αλώβητη από το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις.

Γι’ αυτό και οι υγειονομικές υπηρεσίες προετοιμάζουν πυρετωδώς το ΕΣΥ να αντέξει μια νέα πιθανή έξαρση του κορονοϊού στην Αττική που θα έρθει ενδεχομένως μετά τις γιορτές.

Με νέα τροπολογία αναμένεται να δοθεί το δικαίωμα στους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απελευθερωθούν χειρουργικές κλίνες στο ΕΣΥ για τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid.

Ενόψει της νέας απειλής της μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί με εντατικοποίηση των εμβολιασμών -κυρίως των αναμνηστικών δόσεων- και με νέο σχεδιασμό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, να φέρει τη χώρα με ασφάλεια στα Χριστούγεννα και να επαναφέρει την ομαλότητα από το νέο έτος.

Το στοίχημα είναι δύσκολο, καθώς η σημερινή εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη έχουν ξεπεράσει τους 700, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες, έφτασαν τους 620. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid σε όλη την Επικράτεια έχει αγγίξει και ξεπεράσει το 92% και το 100% στη βόρεια Ελλάδα.

Η πτώση των -διαρκώς αυξανόμενων- δεικτών διασωληνωμένων και θανάτων δεν αναμένεται από τους επιστήμονες να συμβεί, πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Ανησυχία για την Αττική και τον συνωστισμό στις γιορτές

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί πλέον εκτός από τη βόρεια Ελλάδα και για την Αττική, ενόψει και της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο της χώρας. Προς το παρόν, οι νοσηλείες δείχνουν μια ελεγχόμενη αυξητική τάση, εικόνα που δεν αποκλείεται όμως να ανατραπεί μετά τις γιορτές.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο από τις 501 εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας οι 90 έγιναν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ωστόσο, υπήρξαν και 95 εξιτήρια που εξισορρόπησαν την πίεση.

Με σκοπό να προλάβουμε μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στο ΕΣΥ της Αθήνας μετά τις γιορτές, οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα με εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, επαφές με τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, ώστε να υπάρξει επέκταση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας.

Ταυτόχρονα έρχεται και νέα τροπολογία με σκοπό την επίλυση του προβλήματος έλλειψης ΜΕΘ Covid, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι νοσηλείες άλλων παθήσεων.

Στα καλά νέα της εποχής, συγκαταλέγεται η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου στα λύματα, αλλά και η υπερεντατικοποίηση των εμβολιασμών που θα αποτελέσουν “ανάχωμα” σε πιθανή νέα έξαρση στις γιορτές, αλλά και μετά από αυτές.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αυξημένες κοινωνικές επαφές και την αναμενόμενη κινητικότητα του πληθυσμού, που θα συγχρωτιστεί σε κλειστούς χώρους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στρατηγικό σχέδιο σε δύο επίπεδα

Η στρατηγική που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται σε δύο επίπεδα: στην ενίσχυση των εμβολιασμών, και ταυτόχρονα στη στήριξη του ΕΣΥ. Και οι δύο άξονες που “τρέχουν” παράλληλα, έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις γιορτές, ώστε να φτάσουμε σε αυτές σε ένα καλύτερο επιδημιολογικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην έγκαιρη χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά και στην αναμνηστική μετά από τρεις μόλις μήνες για όσους έχουν νοσήσει, μέτρο που αποφασίστηκε χθες. Κι αυτό καθώς υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στη βαριά νόσηση, ίσως ακόμη και από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ταυτόχρονα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και το άνοιγμα της δυνατότητας εμβολιαστικής θωράκισης των μικρών παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, θα διευρύνει ακόμα περισσότερο την “ψαλίδα” για την προστασία όλων των ηλικιών.

Οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων, ωστόσο, δεν προχωρούν με τον επιθυμητό ρυθμό, ώστε να φτάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά που θα βοηθήσουν να υποχωρήσει η πίεση στο ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, σε μία μόνο ημέρα, έγιναν 112.154 εμβολιασμοί, οι 85. 542 εκ των οποίων ήταν τρίτης δόσης και μόλις 12.473 για την πρώτη δόση.

Η επαναφορά των εμβολιασμών σε ρυθμούς της περασμένης Άνοιξης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας για επιτάχυνση που έγινε από το Υπουργείο Υγείας, με την επαναλειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων την Κυριακή και την ενσωμάτωση των ιδιωτικών δομών και ιδιωτών γιατρών στο σύστημα εμβολιασμών.

Έρχεται τροπολογία για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid

Η περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί μόνιμο “αγκάθι” και βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, καθώς η πίεση αυξάνεται και δεν αναμένεται αποκλιμάκωση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ πριν από τα Χριστούγεννα.

Ιδιαίτερα στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ από Covid και non Covid περιστατικά, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό. Για το σύνολο των ασθενών έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 1.310 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Επικράτεια, τις 250 εκ των οποίων έχουν παραχωρήσει οι ιδιώτες και τις 130 από αυτές μόνο στην Αττική. Οι περισσότερες είναι ήδη κατειλημμένες.

Η πίεση στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται και είναι διαρκώς αυξανόμενη. Σήμερα, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Επεμβάσεις γιατρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τροπολογία, με την οποία θα παραχωρείται το δικαίωμα στους γιατρούς του δημόσιου τομέα να πραγματοποιούν επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να απελευθερώσουν χειρουργικές κλίνες στον δημόσιο τομέα, που θα αξιοποιηθούν για τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid, ώστε να εξυπηρετηθούν οι νοσηλείες ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Η λύση αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να επεκταθεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ο σχεδιασμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι ΜΕΘ Covid χωρίς να επηρεαστεί η εξυπηρέτηση των χειρουργικών περιστατικών άλλων νόσων, όπως υποστηρίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις