Δευτέρα, 18 Νοε.
10oC Αθήνα

Κορονοϊός: Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Ο φόβος για τη Θράκη

Κορονοϊός: Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Ο φόβος για τη Θράκη

Η αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα και την ασταμάτητη εξάπλωση του κορονοϊού παραμένει στο «κόκκινο». Και οι εικόνες από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται σε όλη τη χώρα, στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και η πληρότητα κατά 95% της δυναμικότητας του ΕΣΥ στα κρεβάτια ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, οδήγησαν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε νέα περιοδεία, με έμφαση αυτή τη φορά στη Θράκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας καλείται να αξιοποιήσει την πολύχρονη εμπειρία της στη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη (σ.σ. μέχρι πρότινος ήταν μάχιμη κλινική γιατρός στο νοσοκομείο “Σωτηρία”).

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, ταξίδεψε με τους συνεργάτες της στη Θεσσαλονίκη, πόλη που βρίσκεται σε τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα και στο “μάτι του κυκλώνα” της πανδημίας.

Η αν. υπουργός αναμένεται πρωτίστως να συναντηθεί με τα στελέχη των νοσοκομείων, επιδιώκοντας τον ανοιχτό διάλογο και με στόχο να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για όλα τα θέματα που απασχολούν τους υγειονομικούς και να δρομολογήσει τη λύση τους.

Βόρεια Ελλάδα: Με οριακή πληρότητα τα νοσοκομεία, αλλά αντέχουν

Τα σχεδόν 30 νοσοκομεία και των δύο Υγειονομικών Περιφερειών “βουλιάζουν” κυρίως από τους ανεμβολίαστους ασθενείς, ενώ οι αυξημένες λοιμώξεις μεγαλώνουν και την πίεση στις εφημερίες.

Η κατάσταση προς το παρόν χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη, αν και σχεδόν 1.000 βορειοελλαδίτες πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι των νοσοκομείων και νοσηλεύονται σήμερα και στις τρεις βαθμίδες νοσηλείας Covid-19, δηλαδή σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow oxygen mask) και ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα:

στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας νοσηλεύονται 372 ασθενείς σε απλές κλίνες (οι 288 ανεμβολίαστοι) και 57 σε ΜΕΘ (οι 55 ανεμβολίαστοι).

στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες είναι 425 (οι 336 ανεμβολίαστοι) και 77 σε ΜΕΘ (οι 72 ανεμβολίαστοι).

Μίνα Γκάγκα: Ο σχεδιασμός για τη στήριξη των νοσοκομείων της Θράκης

Από σήμερα Τετάρτη (27.10.2021) και για τις επόμενες τρεις ημέρες η Μίνα Γκάγκα θα βρεθεί σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και θα πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των δύο ΥΠΕ (3ης και 4ης), αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων της Θράκης. Περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και τα χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής παρέμβασης του υπουργείου Υγείας μπαίνουν κυρίως τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμότειχου, με έμφαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νοσηλευτική δομή της Θράκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί, καθώς εάν η κατάσταση “ξεφύγει” με τις νοσηλείες, θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των ασθενών και από άλλους όμορους νομούς.

Από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του iatropedia.gr, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το σύστημα Υγείας θα μπορέσει με τις απαραίτητες ενισχύσεις, να αντέξει το επερχόμενο κύμα της πανδημίας. Όμως, θα πρέπει ταυτόχρονα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να ενισχυθούν και οι εμβολιασμοί και ειδικά στις κρίσιμες περιοχές.

Σε «επιφυλακή» ο ιδιωτικός τομέας

Από τις εξ αποστάσεως συσκέψεις που έχει πραγματοποιήσει η Μίνα Γκάγκα, με όλους τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς στη βόρεια Ελλάδα, έχει προκύψει ότι προς το παρόν η δύναμη του ΕΣΥ αντέχει κι έτσι δεν εξετάζεται σενάριο μετατροπής κλινών και ολόκληρων νοσοκομείων σε full covid.

Σε περίπτωση δραματικής αύξησης κρουσμάτων και περιστατικών νοσηλείας και εάν απαιτηθεί αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, θα αναζητηθούν άλλες διέξοδοι. Ο ιδιωτικός τομέας ήδη έχει τεθεί σε ετοιμότητα, αν και προς το παρόν η ανάγκη για τη συνδρομή του είναι μικρή και περιορίζεται μόνο σε λίγα non covid περιστατικά.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν χρειαστεί, Covid ασθενείς να μεταβούν για νοσηλεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Στη Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμες στην περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη, 200 ιδιωτικές κλίνες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και θα εξεταστούν κατά περίπτωση, τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις.

Προσπάθεια για αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών στη βόρεια Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα, πάντως, εστιάζεται περισσότερο στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία δεν ξεπερνούν το 52%, και βρίσκονται κατά 8% κάτω από το μέσο όρο όλης της χώρας.

Η ανάγκη εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιοδείας και να δοθεί έμφαση στην κατεύθυνση των στρατηγικών αύξησης του. Ήδη, κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν με επιτυχία εκατοντάδες εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο εκστρατείας καλύτερης προσέγγισης των τοπικών κοινωνιών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις