Ελλάδα

Κορονοϊός: Γιατί όλα τα τεστ δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα – Η εξήγηση για τους βαριά ασθενείς

Η αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων τον χειμώνα για να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση στη χώρα. Σε ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να γίνονται τεστ στην Ελλάδα. Τι είπε ο Ηλίας Μόσιαλος τη συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην χώρα μας με τον Ηλία Μόσιαλο να αναφέρεται στην εξέλιξη της πανδημίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα και εξήγησε ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ και γιατί δεν έχουν όλα το ίδιο αποτέλεσμα.

Από τον Ηλία Μόσιαλο ζητήθηκε ένα σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργεί ως ασθενής με κορονοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν ασύμβατος με την εν γένει συμπεριφορά του τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Ήταν μια αναμενόμενη συμπεριφορά, δεν είναι αποδεκτή απ’ ότι φαίνεται από τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και παγκοσμίως τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή είναι συνδεδεμένοι με τους αναπνευστήρες και παλεύουν να επιβιώσουν».

Click4more: Τσιόδρας για κορονοϊό: Το δεύτερο κύμα χτυπά χώρες της Ευρώπης – Τι εκτιμά για τα μέτρα

Στο ερώτημα πως βλέπει την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική τόνισε χαρακτηριστικά. «Στην Αττική έχουμε τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας και ένα μέρος που πολλοί χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά. Δεν θα περίμενα δηλαδή την ίδια επίπτωση στην Καρδίτσα που είναι αραιοκατοικημένη με τα Πατήσια ή το Παγκράτι που είναι πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οπότε δεν είναι κάτι το παράδοξο. Αυτό που θα πρέπει να δούμε απ’ εδώ και πέρα είναι ότι έρχονται οι χειμερινοί μήνες και το κρύο. Ενα μέρος των δραστηριοτήτων μας θα τις μεταφέρουμε σε εσωτερικούς χώρους και εκεί θα έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Δηλαδή να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και να εξαερίζονται καλά οι κλειστοί χώροι,. Αν κάνουμε αυτά τα πολύ απλά πράγματα ειδικά στους εργασιακούς χώρους, γι’ αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί η τηλεργασία, θα αποφύγουμε ένα ισχυρό δεύτερο κύμα και θα ελέγξουμε το ρυθμό της πανδημίας στη χώρα μας».

Πότε πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση 

Για την κριτική που ασκείται ότι τώρα γίνονται στην Ελλάδα λιγότερα τεστ σε σχέση με το καλοκαίρι εξήγησε: «Το καλοκαίρι γινόταν περισσότερα τεστ γιατί τα κάναμε στις πύλες εισόδου της χώρας λόγω της τουριστικής περιόδου. Τώρα υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο, ώστε η δυνατότητα που έχει η χώρα να κάνει περισσότερα τεστ να αξιοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Και να αξιοποιηθεί από τον Νοέμβριο και μετά που πιθανότατα να υπάρχει μια μεγαλύτερη ένταση της πανδημίας. Πρέπει ωστόσο να γίνει μια λογική χρήση των τα οποία δεν αποτελούν λύση για όλα. Στον Λευκό Οίκο έκαναν τεστ καθημερινά, όμως δεν τηρούσαν τα άλλα μέτρα, όπως μάσκες και αποστάσεις. Τα τεστ πρέπει να χρησιμοποιούνται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου, εκεί που υπάρχει πιθανότητα διασποράς και υπερμετάδοσης. Επίσης αν υπάρχει μεγάλη διασπορά στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να γίνονται μαζικά τεστ, όπως επίσης αν ”ξεφύγει” σε οίκους ευγηρίας ή κλειστούς χώρους όπως φυλακές, στρατόπεδα, νοσοκομεία. Σε περίπτωση υπερμετάδοσης πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και στην ιχνηλάτηση και στα τεστ. Το δεύτερο είναι η πυκνότητα και η ένταση της νόσου, δηλαδή να μην γίνονται τεστ εκεί που δεν υπάρχει ένταση και τρίτον η συχνότητα της νόσου. Δηλαδή πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε τα τεστ και ποιον τύπο να χρησιμοποιούμε. Τα γρήγορα τεστ δεν έχει νόημα να τα κάνει κανείς, αν δεν εμφανίζει συμπτώματα,. Αυτά έκαναν και στον Λευκό Οίκο και δεν απέδωσαν πάρα πολύ. Οπότε και ο τύπος του τεστ έχει μεγάλη σημασία αλλά και η συχνότητα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνονται πολύ συχνά τεστ σε οίκους ευγηρίας, σε στρατόπεδα, φυλακές και νοσοκομεία αν είναι δυνατόν».

Δείτε όσα αναφέρει ο κ. Μόσιαλος

«Γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό»

Παράλληλα με ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν σοβαρότερα από τον κορονοϊό και πως μειώνεται το ιικό φορτίο.

«Μερικοί φίλοι με ρώτησαν για το συσχετισμό μεταξύ του ιικού φορτίου του κορωνοϊού και της λοίμωξης. Ή έχεις λοίμωξη ή δεν έχεις. Χαριτολογώντας μάλιστα κάποιοι σχολίασαν πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει ‘ολίγον έγκυος’.

Click4more: ALERT: Μήνυμα από το 112 σε Αχαΐα και Ιωάννινα για τα νέα μέτρα

Ας δούμε λίγο αυτό το σημείο. Λοίμωξη θα έχουν όλοι αν κολλήσουν, όπως λέμε, τον ιό. Αλλά, το ‘πόσο βαριά έχουμε κολλήσει’, δηλαδή αν το ιικό φορτίο που φέρουμε στον οργανισμό μας είναι χαμηλό, τότε είναι πολύ πιο πιθανό η λοίμωξη να είναι ηπιότερη. Δηλαδή να μη χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Αν είναι μεγάλο, τότε ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί, και δυστυχώς ορισμένοι από τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν θα χρειαστούν αναπνευστική στήριξη, και από αυτούς κάποιοι θα διασωληνωθούν.

Ας το πάμε και ένα βήμα παραπέρα: πως μειώνεται το ιικό φορτίο;

Αν κρατάμε -γενικά- αποστάσεις από άλλους ανθρώπους που πιθανώς να έχουν κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικοί, τότε περιορίζεται η ποσότητα του ιού στον οποίο θα μπορούσαμε ένα εκτεθούμε. Αυτό ισχύει και για τους φορείς και για τους ασθενείς.

Η ποσότητα του ιού που μπορεί να μας κάνει να κολλήσουμε τον ιό, περιορίζεται επίσης αν φοράμε μάσκες, και εάν σε κλειστούς χώρους έχουμε συνεχή ροή φρέσκου αέρα.

Επιπλέον, αν πλένουμε τα χέρια μας συχνά τότε πάλι περιορίζουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε. Γιατί, όπως λέμε, ο ιός μπορεί να ‘καθίσει’ πάνω στις επιφάνειες, και ακουμπώντας αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι πιθανώς να μολυνθούμε.

Βέβαια η έκβαση της νόσου δεν εξαρτάται μόνο από το ιικό φορτίο, αλλά και από τα γενετικά χαρακτηριστικά μας, τα υποκείμενα νοσήματα και άλλους παράγοντες.

Click4more: Κορονοϊός: «Με σπασμένα φρένα» στην Αττική! 167 νέα κρούσματα

Αλλά, ο περιορισμός του ιικού φορτίου είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού.

Επομένως, ας τα ξαναπούμε.

• Κρατάμε αποστάσεις

• Φοράμε μάσκα

• Πλένουμε τα χέρια μας συχνά

• Έχουμε καλό εξαερισμό σε κλειστούς χώρους

Ξέρω ότι γίνομαι βαρετός με το να επαναλαμβάνω συνέχεια αυτές τις απλές οδηγίες.

Αλλά αυτά είναι τα όπλα που έχουμε τώρα. Βαρετά αλλά πολύ αποτελεσματικά.

Η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα, και το Βιετνάμ είναι πολύ βαρετές χώρες γιατί τα εφάρμοσαν συστηματικά και έχουν σχεδόν εξαλείψει την πανδημία».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα