Την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid – 19 εν όψει χειμώνα επισημαίνει ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος σημειώνει πως παρότι “σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων […] πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό”. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού την Κυριακή (20.09.2020) ανέρχονται σε 170.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος τονίζει πως αυτή τη στιγμή, “υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα”, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid – 19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.
“Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Γώγος: Να πάρουμε μέτρα για τον κορονοϊό πριν τον χειμώνα
“Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση”, επισημαίνει, επιπλέον, ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως λέει, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορονοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.
“Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού”, προειδοποιεί ο καθηγητής Ιατρικής. “Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή”, συνέχισε.
Γώγος: Υπάρχει επιπλέον δέσμη μέτρων για τον κορoνοϊό αν χρειαστεί
Ο κ. Γώγος εξήγησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών για το μέτωπο του κορωνοϊού, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
“Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση” λέει, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα “μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά”.
Όπως έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες και όπως επανέλαβε ο κ. Γώγος “το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική”.
Σημαντικό εργαλείο τα rapid tests για τον κορονοϊό
Παράλληλα με τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη διενέργεια νέων τεστ κορονοϊού, των λεγόμενων και rapid test που θα δίνουν αποτέλεσμα για τον ιό σε λίγα λεπτά.
Ο καθηγητής Ιατρικής εκτιμά πως τα τεστ αυτά θα είναι σημαντική βοήθεια στην αναχαίτιση του ιού. “Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά”, εξηγεί.
Αν, λοιπόν, τα rapid test αποδειχθούν αξιόπιστα, που σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται πως θα είναι, τότε οι ειδικοί θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.