Η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (02.12.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 89 νεκρούς, 6.260 νέα κρούσματα και 704 διασωληνωμένους.
Αρχικά, το λόγο πήρε η Μίνα Γκάγκα: “Τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται και το ΕΣΥ πιέζεται”, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει αργή ύφεση. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 50.000 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Την εβδομάδα 22-28/11 η θετικότητα ήταν στο 1,74%. Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς”.
“Τα δεδομένα από το πρόγραμμα “Ελευθερία” δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολίτων μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού”, συνέχισε.
Η κα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα δωρεάν self test που θα χορηγηθούν δωρεάν, το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά 5 – 11 ετών, ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα, συμπληρώνοντας πως “στην αρχή της πανδημίας θεωρούσαμε ότι παιδιά με άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, αλλά τελικά δεν ισχύει αυτό”.
Παρότι στην χώρα μας καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συνολικές διαγνώσεις κορονοϊού, η οποία αγγίζει το 9% , εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 4% στους θανάτους και 8% σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είπε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση. Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Όπως συμπλήρωσε απ’ ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.
Δείτε την ενημέρωση