Site icon NewsIT
23:11 | 21.08.20

Κορονοϊός: «Η κατάσταση δεν είναι ”βιώσιμη” – Πέντε φορές πιο πάνω τα νέα κρούσματα»

Κορονοϊός: «Η κατάσταση δεν είναι ”βιώσιμη” – Πέντε φορές πιο πάνω τα νέα κρούσματα»
Newsit Newsroom

Μονόδρομος η μείωση των κρουσμάτων διότι το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Καμπανάκι για τους νέους που με τόσα πολλά κρούσματα δεν προστατεύονται πλέον από τον ιό.

Χωρίς διακρίσεις συνεχίζει να χτυπάει στην Ελλάδα ο κορονοϊός, ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά παραμένει υψηλός και η είδηση ότι ένας 52χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχασε τη ζωή του λέει πολλά για τη δυναμική του ιού. Κανείς δεν είναι άτρωτος και όλοι κινδυνεύουν το ίδιο. 

Οι εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς, αλλά η χώρα μας δεν πέφτει κάτω από τα 200 κρούσματα, καθώς την Παρασκευή (21.08.2020) ανακοινώθηκαν 209 νέες μολύνσεις. Παράλληλα Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία με πολλούς από τους ταξιδιώτες των διακοπών που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα να βρίσκονται θετικοί. Η μείωση των κρουσμάτων είναι μονόδρομος, διότι το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. 

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης είπε ευθέως πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη». Επισήμανε ότι τα νέα κρούσματα υπολογίζει να είναι περίπου πέντε φορές αυτό που βλέπουμε. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων πλέον ούτε οι νέοι δεν προστατεύονται.

Σχετικά για το αν υπάρχει ανησυχία που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha: «Το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται μεταξύ 200 με 250 έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Οπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

«Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας. Τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα μέτρα που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες».

Click4more: Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αστυνομία μετά τα 32 κρούσματα

Εξέφρασε και την εκτίμησή του πόσοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί όταν επί καθημερινής φάσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 200. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός,  είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτοί είναι γύρω στις 10.000 με 15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα. Μην το δούμε αυτό ως μια αποτυχία των τεστ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε να νέα κρούσματα από τα ενεργά κρούσματα. Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους. Και έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γιατί έχουμε τα ορφανά κρούσματα».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν ανοίξει τον Μάιο και έχουν μπει ήδη στο κλίμα τα παιδιά. Αν δεν είχαν ανοίξει τότε τα πράγματα στα σχολεία το Σεπτέμβρη θα ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση και θεωρεί απαραίτητη τη μάσκα στα παιδιά

Τέλος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι να βγαίνουν από το σπίτι τους με SMS. «Δεν θα το θεωρούσα καλό μέτρο παρά μόνο αν γίνει πολύ πιο άσχημη η κατάσταση, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί».

Δείτε όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης

«Οι νέοι πια δεν προστατεύονται»

Ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης φιλοξενήθηκε και στον ΣΚΑΪ χτυπώντας εκ νέου το καμπανάκι λέγοντας πως αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.

Αναφορικά με τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κορωνοιό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής  δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα». «Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.

Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.

Click4more: Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

«Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.

” Χαλαρώσαμε Όλοι”, ανέφερε  επισημαίνοντας πως χρειάζεται δουλειά για να ρίξουμε τα κρούσματα σε χαμηλότερους αριθμούς. « Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό, κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο, θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε», κατέληξε.

«Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα»

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσάκρης αντιπρύτανης ΕΚΠΑ Διευθυντής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 γιατί ελήφθησαν νέα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δέχονται μεγάλο αριθμό περιστατικών που έχει να κάνει με την επιστροφή από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Ετσι καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιστατικών κορονοϊού. Από αυτό φαίνεται ότι ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτό που θέλουμε είναι να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και πρέπει να συγκρατήσουμε την εξάπλωση τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν δεν καταφέρουμε σε αυτή τη φάση να περιορίσουμε τον κορονοϊό τα πράγματα στη συνέχεια θα είναι πιο δύσκολα. Πρέπει να καταφέρουμε ότι και τον περασμένο Μάρτιο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».

Δείτε όσα είπε ο κ. Τσάκρης

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version