Site icon NewsIT
07:06 | 26.08.22

Κορονοϊός: «Ήσυχος» Σεπτέμβριος και έξαρση από Οκτώβριο – Προβληματίζουν οι θάνατοι και η παραλλαγή «Κένταυρος»

Κορονοϊός: «Ήσυχος» Σεπτέμβριος και έξαρση από Οκτώβριο – Προβληματίζουν οι θάνατοι και η παραλλαγή «Κένταυρος»
Newsit Newsroom

Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου που διανύουμε, είναι η εποχή που οι επιστήμονες είχαν προβλέψει εδώ και πάνω από ένα μήνα, ότι θα έφερνε την οριστική αποκλιμάκωση του κύματος της μετάλλαξη Όμικρον 5 του κορονοϊού.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά, όπως λένε, αν και περιμένουν νέα έξαρση του κορονοϊού μετά τα μέσα του Οκτώβρη. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να προβληματίζει, αλλά και η παραλλαγή “Κένταυρος” που δεν έχει δείξει ακόμη “τα χαρτιά της”.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν σχεδόν 57.000 κρούσματα, δηλαδή κατά 20.000 (-19.774 συγκεκριμένα) λιγότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η θετικότητα μειώθηκε κατά 0,77%.

Μείωση εμφάνισαν και οι εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αφού έπεσαν κατά 425 ασθενείς, και έφτασαν συγκεκριμένα τις 1.527 νέες εισαγωγές (-22%).

“Υπάρχει αποκλιμάκωση. Θα συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Νίκος Τζανάκης και προσθέτει πως οι θάνατοι, όμως, επιμένουν και προβληματίζουν:

“Οι θάνατοι επιμένουν λίγο, αλλά κι αυτοί βρίσκονται σε αποκλιμάκωση. Σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε το αποτύπωμα του 15αύγουστου. Εάν δηλαδή αυτή η αποκλιμάκωση διακοπεί προς στιγμήν. Γενικώς πάντως πάμε καλά. Πιστεύω πως μετά τις 25 Αυγούστου, αυτές τις μέρες δηλαδή, θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Τα μοντέλα μας δείχνουν πως θα περάσουμε έναν σχετικά ήσυχο Σεπτέμβριο και υπολογίζω ότι προς τα μέσα με τέλη Οκτώβρη θα έχουμε νέα έξαρση επιδημιολογική”.

Σύμφωνος με το σενάριο αυτό και με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, είναι και ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης:

“Περιμένουμε μία αύξηση της τάξης του 20-30% στην μεταδοτικότητα από τα μέσα Οκτώβρη εξαιτίας της μετάβασης των δραστηριοτήτων εστίασης στους κλειστούς χώρους”, ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του στo facebook.

Ο κ. Μαγιορκίνης αποδίδει την ύφεση της θερινής έξαρσης στον μεγάλο αριθμό νοσούντων με Covid και το τείχος ανοσίας που δημιούργησαν, αν και το χαρακτηρίζει “προσωρινό”, καθώς η ανοσία από τη νόσηση με Covid φθίνει μέσα σε λίγους μήνες.

Επιμένουν οι θάνατοι ασθενών με υποκείμενα νοσήματα 

Οι “σκληροί” δείκτες,  ωστόσο, ακόμη επιμένουν, καθώς -όπως γνωρίζουμε πλέον μετά από πάνω από δύο χρόνια πανδημίας- οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι απαιτούν περισσότερο χρόνο για να μειωθούν.

Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 53, αυξημένες κατά 18% (+8 ασθενείς) κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 132, αυξημένοι και αυτοί κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη (συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 14 ασθενείς).

Επίσης οι θάνατοι άγγιξαν τους 307 και δεν σημείωσαν περαιτέρω μείωση σε σχέση με το τελευταίο 7ήμερο.

“Οι θάνατοι δυστυχώς είναι πολλοί και οφείλονται στο γεγονός ότι προσβάλλονται άτομα υπερήλικα με πολλά συνοδά νοσήματα”, εξηγεί ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Προσθέτει δε πως η νόσος Covid είναι μεν πλέον μία ίωση που δεν βλάπτει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν προκαλεί πνευμονίες, αλλά στα άτομα με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης λόγω υποκείμενο νοσημάτων, επιταχύνει την απορρύθμισή τους.

“Η Covid δεν κάνει πλέον πολλές εισαγωγές σε Μονάδα. Όμως, υπάρχουν υπερήλικες με συνοδά νοσήματα, ή και ανεξαρτήτως ηλικίας ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα αιματολογικά και ογκολογικά, για τους οποίους η ίωση αυτή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, όπως κάθε ίωση εξάλλου γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, εξηγεί ο ειδικός.

Παραλλαγή «Κένταυρος»: Άγνωστη παράμετρος η πιθανότητα επικράτησής της

Εντωμεταξύ, ο νέος ιός BA.2.75 –υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού- ο οποίος έχει λάβει την ονομασία “Κένταυρος” (Centaurus) δεν έχει ακόμα δείξει τις προθέσεις του, καθώς σε καμία από τις πάνω από 20 χώρες στις οποίες έχει ανιχνευθεί και κυρίως στην Ινδία, δεν έχει ακόμα κυριαρχήσει.

Οι επιστήμονες βρίσκονται παγκοσμίως σε επιφυλακή, καθώς από τα πρώτα στοιχεία, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την κυρίαρχη Όμικρον 5 (ΒΑ.5).

Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πάλι πως δεν είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή να εξαπλωθεί ευρέως, όπως αναφέρει και το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, στο οποίο παρουσιάστηκαν πρόσφατα τα σχετικά δεδομένα.

«Δεν γνωρίζουμε το προφίλ της παραλλαγής που θα επικρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Μπορεί να είναι ο “Κένταυρος”, αλλά δεν είναι σίγουρο», παραδέχεται στην ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η “Κένταυρος” είναι της οικογένειας της Όμικρον και φαίνεται να είναι μεταδοτικότερη”, σημειώνει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:

“Έχει τα φόντα, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά, όντως να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει. Είμαι σκεπτικός ως προς το εάν θα επικρατήσει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει βήματα σοβαρά να επικρατήσει, όπου παρουσιάστηκε. Πιθανώς συμπιέζεται από την Όμικρον 5, που είναι επίσης πολύ μεταδοτική και κυριαρχεί και δύσκολα θα αφήσει την μετάλλαξη “Κένταυρος” να επικρατήσει. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος. Έχει τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά -κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα- να είναι το επόμενο στέλεχος. Θα το δούμε το επόμενο διάστημα”, καταλήγει ο ειδικός.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version