Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Κορονοϊός και γρίπη: Ανησυχία για τη συνύπαρξή τους – Κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες και νοσοκομεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια στοιχεία δείχνουν την πίεση που θα ασκήσει στο σύστημα υγείας

Προ των πυλών βρίσκεται ένας δύσκολος – επιδημιολογικά – χειμώνας για την Ευρώπη, καθώς τόσο ο κορονοϊός όσο και η γρίπη βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα παρακολουθούν με σκεπτικισμό τα νέα δεδομένα, καθώς γρίπη και κορονοϊός, όπως λένε στο iatropedia.gr, δεν αποκλείεται να εισβάλλουν δυναμικά, δοκιμάζοντας τις αντοχές ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, αλλά και του ταλαιπωρημένου, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, συστήματος Υγείας.

Πολλά κρούσματα Covid-19, αυξημένη θετικότητα, αλλά και έξαρση ιώσεων παρουσιάζουν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με την πανδημία να “φουντώνει” από τα βόρεια της χώρας, όπως μας έχει συνηθίσει πλέον τα τελευταία χρόνια.

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) εξέπεμψαν σήμα κινδύνου το πρωί της Πέμπτης (20/10), σημειώνοντας πώς δεν προλαβαίνουν να πωλούν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια για το βήχα, καραμέλες για το λαιμό και βιταμίνες.

Αυτό σημαίνει, όπως λένε, πως ο βοράς έχει εισέλθει ήδη στην εποχή των χαμηλών θερμοκρασιών και των ιώσεων, ενώ η υποχώρηση των προστατευτικών μέτρων, ενδέχεται να επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση.

«Πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

“Έχουμε υψηλή ανοσία, αλλά φθίνουσα”

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε σε εξέχοντα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί επιστήμονες διαπιστώνουν πως σ’ αυτή τη νέα φάση κυριαρχούν οι νεότερες παραλλαγές της Όμικρον – και κυρίως η ΒΑ.5 – οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ηπιότερη παθογονικότητα.

Αυτό, όπως λένε, έχει οδηγήσει μεν την πανδημία σε τροχιά αποκλιμάκωσης που θυμίζει “ενδημικότητα”, ωστόσο, εξακολουθούν να ανακύπτουν νέα περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με την ανοσία και τα οποία οι επιδημιολόγοι αποκαλούν “παγίδες”.

Πιο συγκεκριμένα, από τη μία έχουμε άνοσο πληθυσμό από τον εμβολιασμό και τις νοσήσεις σε ποσοστό που αγγίζει το 96%, αλλά από την άλλη, η ανοσία φθίνει ταχύτατα. Νέες παραλλαγές, μάλιστα, αναδύονται πολύ συχνά και οι οποίες “ξεφεύγουν” ακόμη και από τα πιο σύγχρονα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή, μπαίνουμε στο χειμώνα και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ο επιστήμονας της Επιτροπής, εξηγεί: “Πέφτει η ανοσία με τις νέες παραλλαγές. Σίγουρα έχουμε ανοσοδιαφυγή, αλλά δεν παύει να έχουμε ένα βαθμό προστασίας. Έχουμε ανοσοδιαφυγή ως προς το να νοσήσει κάποιος, αλλά ως προς τη σοβαρότητα, βλέπουμε ότι η Όμικρον δεν κάνει πνευμονίες για πολλούς λόγους. Είτε γιατί είναι το ίδιο το variant (σ.σ. μετάλλαξη) πιο ήπιο, είτε επειδή έχουμε ανοσία”.

Περιμένουμε μεγαλύτερο κύμα από το καλοκαιρινό

Οι ειδικοί εκτιμούν, πως περιμένουμε μία νέα μεγάλη έξαρση Covid-19, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και η οποία θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από του καλοκαιριού, τόσο σε κρούσματα, όσο και σε νοσηλείες.

Ωστόσο, ως προς την Covid-19 τουλάχιστον, το κύμα αυτό δεν θα φτάσει σε δυναμική τα περσινά και προπέρσινα κύματα του κορονοϊού.

“Επιβάρυνση στις ΜΕΘ θα έχουμε περισσότερη, αλλά σε τι βαθμό δεν ξέρουμε. Το πιο πιθανό είναι το σενάριο να έχουμε πολλά cases (κρούσματα), αλλά όχι την επιβάρυνση που είχαμε στα προηγούμενα κύματα. Θα δούμε προς τα που θα πάει”, λέει ο ειδικός.

Άλλος επιστήμονας σχολιάζει πως οι προσπάθειες που καταβάλαμε παλιότερα για “επιπέδωση” της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve), μετατράπηκε σε μια νέα θεωρία, όπου οι προσπάθειες αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, καθώς αντιμετωπίζουμε συνεχόμενα κύματα Covid-19.

Τι ανησυχεί φέτος τους γιατρούς

Οι εποχικές ιώσεις αναμένεται φέτος να έχουν την “τιμητική” τους μετά από χρόνια σχεδόν παντελούς απουσίας. Κι αυτό φάνηκε καθαρά το φετινό καλοκαίρι.

Δεν έχουμε αναπτύξει καθόλου αντισώματα απέναντι στη γρίπη και στις εποχικές ιώσεις, λένε οι ειδικοί κι αυτό μας κάνει ευάλωτους στη βαριά νόσηση ακόμη και από μια απλή ίωση.

Αυτό που ανησυχεί, περισσότερο όμως, δεν είναι η πιθανότητα ταυτόχρονης επιδημίας γρίπης και κορονοϊού. Το πιο πιθανό σενάριο για τον φετινό χειμώνα, είναι να εναλλάσσονται τα κύματα της γρίπης με αυτά της Covid-19.

Οι παρατηρήσεις από τους ψυχρούς μήνες στο νότιο ημισφαίριο το προηγούμενο διάστημα, συγκλίνουν ακριβώς σ’ αυτό το συμπέρασμα: ότι δηλαδή οι δύο ιοί αλληλοεξουδετερώνονται και σίγουρα δεν κυκλοφορούν ταυτόχρονα.

Το γιατί οι ιοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δεν το γνωρίζουν ακόμα, όπως λένε οι επιδημιολόγοι. Ωστόσο, στην Αυστραλία το πικ της Όμικρον διακόπηκε από τη διασπορά της γρίπης και στη συνέχεια η γρίπη κόπασε, καθώς αυξήθηκε πάλι η Όμικρον.

Παρόμοια συμπεριφορά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει, όπως λένε, και μεταξύ των διάφορων τύπων γρίπης. Στο πρώτο κύμα της γρίπης τύπου Α συνήθως κυκλοφορούν και κάποια λίγα κρούσματα γρίπης τύπου Β κι όταν ολοκληρώνεται το κύμα της γρίπης Α, έρχεται η έξαρση της γρίπης Β.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πιθανότητα εναλλασσόμενων κυμάτων γρίπης – Covid είναι να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, αλλά να πιεστεί επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται για ένα ΕΣΥ που αρχίζει ξανά να “γεμίζει” ενώ είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας. Ειδικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό φαίνεται να έχει εξαιρετικά μειωμένες αντοχές και αντανακλαστικά.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά και των δύο ιών, γρίπης και κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις