Site icon NewsIT
13:22 | 15.03.20

Κορονοϊός και τι ρόλο παίζει ο καιρός – Τι θα γίνει το καλοκαίρι

Κορονοϊός και τι ρόλο παίζει ο καιρός – Τι θα γίνει το καλοκαίρι
Newsit Newsroom

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αν και τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που επιμένουν ότι ο καιρός έχει σταθεί μέχρι στιγμής σύμμαχός μας. Τι ρόλο παίζει ο καιρός για τη μετάδοση του κορονοϊού, και τι πρέπει να γνωρίζετε. 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, έτσι και με τον κορονοϊό, η άνοδος θερμοκρασίας θα… εξαφανίσει τον ιό. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει πολλές ομοιότητες με την εποχική γρίπη, αλλά η υπόθεση ότι “θα εξαλειφθεί μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός” είναι μάλλον εικασία, παρά μία επιστημονική πρόβλεψη.

Ειδικοί επί των λοιμωδών νοσημάτων υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι αν και είναι σχετικά πιθανό οι παράγοντες που προκαλούν υποχώρηση άλλων ιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, να επηρεάσουν με τον ίδιο τρόπο και τον νέο κορονοϊό (COVID-19), δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Ακόμη και αν ο κορονοϊός δείξει να εξαπλώνεται με αργούς ρυθμούς όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυτό δεν αποτελέι σε καμία περίπτωση επιστημονική απόδειξη ότι θα εξαλειφθεί.

Κορονοϊός: Ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος δίνει οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη του κορονοϊού. Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας τονίζει ότι με το πρώτο σύμπτωμα που θα συμβεί θα πρέπει να μένουμε στο σπίτι, ενώ παράλληλα δίνει συμβουλές και οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από τον covid-19 και απαντά σε διάφορες απορίες που έχουν προκύψει για τον ιό.

Το κοινό κρυολόγημα είναι συχνότερο το χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη αποκορύφωμα την περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. Ο κορονοϊός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Από στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει.

Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γρίπη και το κρυολόγημα μειώνονται απότομα το καλοκαίρι. Ο πιο σημαντικός είναι πως ο ζεστός και υγρός καιρός δυσκολεύει τα σταγονίδια του αναπνευστικού να διαδίδουν τους ιούς. Τα σταγονίδια που μεταφέρουν ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα στον υγρό αέρα για όσο χρονικό διάστημα συμβαίνει όταν κάνει κρύο. Αυτό μειώνει και τη μετάδοση του ιού. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, επίσης, αλλάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι άνθρωποι περνούν το καλοκαίρι λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού.

Με τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες, ο νέος κορονοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία, οι οποίες βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο. Οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι ακόμη και αν η εποχιακή αλλαγή στο βόρειο ημισφαίριο προκαλέσει μία σχετική ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων, μπορεί να σημαίνει ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη η εξάπλωσή του θα παρουσιάζει αντίστοιχα αύξηση. Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε μία παγκόσμια αναστροφή των εστιών κορονοϊού στον πλανήτη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version