Site icon NewsIT

Κορονοϊός – Καμπανάκι Βατόπουλου: «Έχουμε πλέον επιδημία στους νέους»

20.07.2021 | 07:57
Κορονοϊός – Καμπανάκι Βατόπουλου: «Έχουμε πλέον επιδημία στους νέους»

«Επιδημία στους νέους». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος το νέο κύμα κορονοϊού που προκαλέσει αναταράξεις στην τουριστική σεζόν, με πιο τρανό παράδειγμα το μίνι lockdown στη Μύκονο.

Μέχρι σήμερα έχουμε… ακούσει για χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε νέους, Έλληνες και τουρίστες, που επισκέφτηκαν στα νησιά. Κρούσματα που δημιούργησαν μια έκρυθμη υγειονομική κατάσταση, με την αναστάτωση να ξεκινά από τον «ξαφνικό θάνατο» της καλοκαιρινής ψυχαγωγίας (σ.σ. στη Μύκονο έως τις 26 Ιουλίου δεν ακούγεται πουθενά μουσική) και να καταλήγει στην έκτακτη ανάγκη εξεύρεσης πλοίων για την απομάκρυνση των θετικών κρουσμάτων από τα επιβαρυμένα νησιά, αλλά και αύξησης των καταλυμάτων καραντίνας.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το σχέδιο της επίταξης καταλυμάτων για την απομόνωση και φιλοξενία νοσούντων από Covid. «Συνεργαζόμαστε με την Πολιτική Προστασία και βάζουμε παραπάνω ξενοδοχεία καραντίνας. Το θέμα είναι να μην πιεστεί το ΕΣΥ», είπε χθες (19.07.2021) στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Βατόπουλος: «Η κατάσταση ξέφυγε…»

Την ίδια στιγμή, o καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στα νησιά κι έτσι δεν υπήρξε αντίστοιχη προετοιμασία.

«Μάλλον υποεκτιμήθηκε η πιθανότητα και ο τρόπος που αυξήθηκε η επιδημία. Αυτό έγινε! Δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι ανάγκες σε χώρους καραντίνας. Το οποίο δεν είναι παράλογο. Υποτίθεται ότι αυτός που πήγε στο νησί είναι ελεγμένος. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι στα νησιά -οι γηγενείς κάτοικοι- είναι εμβολιασμένοι. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση ξέφυγε. Αλλά ξαναλέω ότι δεν έχουμε ακόμα βαριά περιστατικά κι αυτό είναι καλό», σημειώνει.

Οι επιχειρηματίες στα νησιά είναι θορυβημένοι, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, τονίζει πως τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία.

«Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν» αναφέρουν συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι.

Πρόβλημα με την απομάκρυνση κρουσμάτων από τα νησιά

¨Σπαζοκεφαλιά» αποτελεί για τις υγειονομικές αρχές και ο τρόπος μεταφοράς των θετικών κρουσμάτων από τα επιβαρυμένα νησιά, όπως δήλωσε και ο Χάρης Θεοχάρης: «Υπάρχει αδυναμία να μεταφέρουμε με ασφάλεια μέσα από την ακτοπλοΐα όσους νοσούν από τον κορονοϊό. Μιλήσαμε με τους ειδικούς να μας προτείνουν θεραπεία και θα δούμε πώς θα το κάνουμε».

Η Μύκονος φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς η απειλή του μερικού lockdown, επικρέμαται πλέον και πάνω από άλλους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι το Ρέθυμνο της Κρήτης, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος. Είναι περιοχές στις οποίες έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αλλά και είναι έντονη παρουσία του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού ιού Δέλτα.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει πως τα τόσα πολλά κρούσματα δημιουργούν πρόβλημα, δύσκολα αντιμετωπίσιμο. «Φυσικά δημιουργούν πρόβλημα τα τόσα κρούσματα. Απλώς δεν ξέρω πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό. Πραγματικά δεν ξέρω. Θα συνεδριάσουμε αυτήν την εβδομάδα. Η Κρήτη μας ανησυχεί, κυρίως το Ρέθυμνο και τα υπόλοιπα πολύ τουριστικά νησιά, δηλαδή, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.

Αλλάζουν γρήγορα βέβαια αυτά τα δεδομένα. Πρέπει να βρεθούν περισσότερα καταλύματα. Αλλά αυτά είναι επιχειρησιακά θέματα της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών του υπουργείου. Εμείς ασχολούμαστε με την εξέλιξη της επιδημίας. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πει ότι η Μύκονος πάει για “κόκκινο” και θα γινόταν αυτό και όντως χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα», σημειώνει ο καθηγητής.

ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη ταλαιπωρία θετικών κρουσμάτων στα νησιά»

Στοιχεία για την ανεπάρκεια των ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά που έχουν έξαρση του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα, η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, όταν εξαγγέλθηκε το σχέδιο για τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων και τη δημιουργία των Covid-free νησιών, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον εμβολιασμό των εποχικών εργαζόμενων, που αποτελούν τον κύριο όγκο απασχόλησης στη βιομηχανία του τουρισμού.

Δείτε ποια εικόνα παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, για τα νησιά με έξαρση κρουσμάτων:

Μύκονος: Τα θετικά περιστατικά κορονοϊού που εντοπίζονται στο κέντρο υγείας αυξήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα διέγνωσαν 15 κρούσματα την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω από τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας με συμπτώματα. Στο κέντρο υγείας είναι μόνο 7 νοσηλευτές με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.

Πάρος: Κάθε ημέρα διαγιγνώσκουν 30 με 40 θετικά κρούσματα. Χθες 39. Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Τήνος: Είναι ελεγχόμενα τα περιστατικά. Ένα με δύο την ημέρα. Ακόμη δεν υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Ωστόσο στο κέντρο υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.

Σαντορίνη: Τη Δευτέρα συνέρρεαν άτομα για τεστ κορονοϊού. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά. Στο νοσοκομείο εντοπίζονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.

Ίος: Στο Κέντρο Υγείας γίνεται διάγνωση περί 5 θετικών κρουσμάτων την ημέρα. Βρέθηκε πια ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version