Ο κορονοϊός κάνει «πάρτι» με… «καλεσμένους» και τους εμβολιασμένους. Σκέψεις να καταργηθούν οι αμιγείς χώροι χωρίς μάσκες. Δεν αποκλείεται το ωράριο στη διασκέδαση, περισσότερα τεστ και μάσκες παντού και για όλους.
Με τα κρούσματα να εκτοξεύονται για πρώτη φορά πάνω από τις 5.400, έχει σημάνει συναγερμός για τον κορονοϊό που «καλπάζει» ανεξέλεγκτος. Τα μέτρα που ήδη ισχύουν, δεν τηρούνται στο ακέραιο και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γι’ αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια πράγματα (π.χ. μάσκες παντού) να αλλάξουν, αρχικά στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά δεν αποκλείεται η επέκταση του μέτρου και στις «πορτοκαλί» περιοχές.
Μετά το μπαράζ συσκέψεων χθες, σήμερα (02.11.2021), σήμερα θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου άλλη μια σύσκεψη, αυτή τη φορά υπό τον πρωθυπουργό κι εκεί θα συζητηθούν νέα μέτρα, ενώ αύριο θα συνεδριάσει και η Επιτροπή των ειδικών για να κάνει τις δικές της προτάσεις.
Για την ώρα, η κυβέρνηση αποκλείει το lockdown. Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές ως τη 01.00 και τα περισσότερα test για τους ανεμβολίαστους.
Οι επιστήμονες έχουν σοβαρές ενδείξεις πως μεγάλο μέρος της αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών που παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενδέχεται να οφείλεται στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται με αυστηρότητα ούτε στην εστίαση, όμως, με περισσότερους ελέγχους το πρόβλημα εκεί μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, όπως λένε. Στο “τραπέζι” των ειδικών μπαίνει και το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αρχικά μόνο στις κόκκινες περιοχές.
Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και την αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ενημέρωσε τους κρατικούς αξιωματούχους για την ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα της πανδημίας, όπως αυτή εξελίσσεται τις τελευταίες 15 ημέρες.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πως πλέον ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος σε 21 περιφερειακές ενότητες της χώρας και “κατεβαίνει” διαγώνια, από τη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία και καταλήγει στην Πελοπόννησο, περιοχή που έχει αρχίσει επίσης να δέχεται μεγάλα “φορτία”. Προς το παρόν εξαιρείται του προβλήματος η Αττική, αλλά ακόμα είναι νωρίς, όπως λένε οι ειδικοί.
Είναι αδύνατον το επόμενο διάστημα στις περιοχές αυτές, όπως επισημαίνουν, να μην ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν κυρίως οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Μέτρα τα οποία θα αποφασίσουν και θα εξειδικεύσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αύριο Τετάρτη, οπότε θα κάνουν και τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.
Μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές
Οι επιδημιολόγοι, σήμερα (02.11.2021) συνεδριάζουν για την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας και δεν αποκλείεται να βρεθούν στο «κόκκινο» και επιπλέον περιφερειακές ενότητες. Ανοιχτό, μάλιστα, παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της σήμανσης περιοχών με «βαθύ κόκκινο» χρώμα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή πιθανών νέων μέτρων.
Τα πρώτο μέτρο που εξετάζουν να εισηγηθούν οι επιστήμονες, είναι να επανέλθει στις επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές είναι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από το σύνολο των πολιτών. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και στις «πορτοκαλί» περιοχές, εάν η κατάσταση εξελιχθεί επί τα χείρω.
«Όταν ο ιός κάνει πάρτι δεν γίνεται να μην επηρεαστούν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι στα μεγάλα φορτία στην κοινότητα και μολύνονται και μεταδίδουν», σχολιάζει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο iatropedia.gr.
Οπότε το μέτρο της λειτουργίας των αμιγών χώρων διασκέδασης χωρίς μάσκες και αποστάσεις, που δόθηκε πρόσφατα ως «προνόμιο» στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, κινδυνεύει πλέον με αναστολή.
Με την εξέλιξη της πανδημίας, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η εστίαση, αν και είναι εφικτό με την τήρηση των μέτρων και με καλύτερους ελέγχους, να μην υποστεί περαιτέρω περιορισμούς, λένε οι ειδικοί.
Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξηγεί: «Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μαζική προσπάθεια τήρησης αυτών που λέμε μέχρι τώρα. Του εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και αποφυγή του συνωστισμού. Και τα self test να γίνονται πιο σωστά. Πιστεύω ότι σε πρώτη φάση πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά που ισχύουν πιο σωστά. Γιατί αν μπούμε πάλι σε διαδικασία οριζοντίων μέτρων, εγώ συμφωνώ με την πολιτεία που λέει ότι τα οριζόντια μέτρα δύσκολα εφαρμόζονται και θα είναι πολύ καταστροφικά γενικά. Τώρα αν δεν τα καταφέρουμε, δυστυχώς, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε», καταλήγει.
Τι λένε οι αριθμοί
Δεν είναι μόνο ο υψηλός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία τη Δευτέρα σχεδόν άγγιξαν τις 5.500, αλλά η αύξηση στους διασωληνωμένους, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά κυρίως στους θανάτους που έχουν θορυβήσει τους ειδικούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους κινούμενους μέσους όρους των 7 τελευταίων ημερών και σε σύγκριση με αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας, με 6 χιλιάδες λιγότερα τεστ (193.161 συνολικά) εντοπίστηκαν 600 περισσότερα κρούσματα (3.902).
Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας άγγιξε το 2,02%, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 50 ασθενείς (277), οι διασωληνωμένοι κατά 48 ασθενείς (401) και οι θάνατοι κατά 6 άτομα (44 θάνατοι).
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνει πως περισσότερο από τις χιλιάδες ημερήσιες λοιμώξεις, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των διασωληνωμένων και θανάτων.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονται δείχνουν κάτι. Εγώ περισσότερο κοιτάζω τις διασωληνώσεις και τους θανάτους για να εξάγω συμπεράσματα, που είναι πιο αξιόπιστοι δείκτες από τα τεστ. Γιατί στα τεστ αν βάλεις μέσα τους εργαζόμενους και όσους δουλεύουν στα εστιατόρια δεν βγάζεις άκρη. Είναι λογικό να είναι χαμηλότερος ο δείκτης θετικότητας. Δεν είναι μόνο όσοι έχουν κάποιο λόγο να κάνουν τεστ και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσούν όντως, όπως ήταν πέρυσι. Γενικώς αυξάνονται τα κρούσματα, έτσι κι αλλιώς, οι διασωληνώσεις, αυξάνονται και οι θάνατοι. Έχουμε μπει στο επόμενο κύμα, τέταρτο; Πέμπτο; Ούτε ξέρω ποιο είναι. Και από κει και πέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πως θα πάνε τα πράγματα. Το καλό είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αντισώματα, είτε ως εμβολιασμένοι, είτε ως αναρρώσαντες. Το κακό είναι ότι έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, που “τρέχει” πολύ γρήγορα. Είναι λίγο δύσκολο να κάνεις προβλέψεις», λέει.
Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
Στο επίκεντρο της ανησυχίας των ειδικών βρίσκεται κυρίως η βόρεια Ελλάδα, όπου τα εμβολιαστικά ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ του 450-50% ανάλογα την περιοχή. Από την άλλη το σύστημα Υγείας άρχισε να δέχεται ιδιαίτερα υψηλή πίεση.
Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα οποία επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε τη Δευτέρα (01.11.2021) την εφημερία του με 5 διασωληνωμένους ασθενείς σε απλούς θαλάμους. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων κρεβατιών, όπως λένε.
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ δυναμικότητας 15 κλινών είναι πλήρης και υπάρχουν επιπλέον 6 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΜΕΘ 18 κλινών είναι κατειλημμένη και υπάρχουν επιπλέον 8 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 προσωρινά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Ήδη σε χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης της βόρειας Ελλάδας αποφασίστηκε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την θέσπιση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ, η προσπάθεια επέκτασης των εμβολιασμών πόρτα-πόρτα με την βοήθεια των δήμων, αλλά και η πιο αποτελεσματική επιτήρηση των μέτρων.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr