Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στην Αττική και στις άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Τι ανησυχεί τους ειδικούς για την πρωτεύουσα που μετρά πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα.
Ο κορονοϊός έχει θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Αττική και τα χειρότερα σενάρια των προηγούμενων εβδομάδων επιβεβαιώθηκαν με τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Έτσι πλέον από αύριο στην Αττική η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους εργασίας ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικό χώρο.
Click4more: “Βόμβες” διασποράς του κορονοϊού οι… δραπέτες νοσοκομείων της Αθήνας
Άλλωστε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μετρά καθημερινά τριψήφια νούμερα στα κρούσματα ενώ σήμερα κατέγραψε 197 νέα. Παραπάνω δηλαδή από τα μισά, στα 310 κρούσματα που είχαμε σε ολόκληρη τη χώρα.Επίσης στην Αττική καταγράφονται πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα και σε όλη την χώρα πάνω από 4.000.
Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και είναι τα εξής:
-Σε όλες τις συναυλίες τίθεται όριο πληρότητας 50%, καθιστοί με χρήση μάσκας
-Καταστήματα με ζωντανή μουσική και κέντρα διασκέδασης κλείνουν για 14 ημέρες
-Όριο πληρότητας 60% με χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας
-Ανώτατο όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, στα καταστήματα εστίασης
– Λειτουργία λαϊκών αγορών στο 50% με υποχρεωτική χρήση μάσκας
-Για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, παραμένει το όριο των 50 ατόμων
-Παραμένει το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 10 το πρωί.
Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως : “Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών.
Click4more: Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική – Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα”.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Η κατάσταση στην Αττική προβληματίζει έντονα τους ειδικούς καθώς τα μέτρα δείχνουν πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός. Μεγάλο πρόβλημα όμως σε αυτό το κομμάτι είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου οι αποστάσεις δεν κρατούνται και στις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.
Click4more: Κορονοϊός: “Γονάτισε” η Αττική με 197 νέα κρούσματα
Ενδεικτικό είναι το βίντεο που παρουσιάζει το newsit.gr και δείχνει μια στάση λεωφορείου και τον κόσμο που περιμένει να μπει σε αυτό. Και όταν το λεωφορείο έρθει οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.
Συστάσεις για περιορισμό επαφών
Με τη μάσκα να αποτελεί πάντα το πρώτο όπλο στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, η επόμενη κίνηση είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση ή καλύτερα οι λίγες και … καλές επαφές.
Όπως επεσήμανε ο Γκίγκας Μαγιορκίνης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της “κοινωνικής φούσκας”.
Click4more: Έκκληση Μαγιορκίνη: «Να ζήσουμε για λίγο σε κοινωνικές φούσκες»
«Να δημιουργήσουμε “κοινωνικές φούσκες”, να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».
Μόσιαλος για εμβόλια κορονοϊού: Η 1η γενιά δεν θα είναι 100% αποτελεσματική
Όσον αφορά το θέμα των εμβολίων τοποθετήθηκε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος στο συνέδριο του Economist.
Ειδικότερα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι “η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και με την ανακάλυψη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και με τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας. Αποκλειστικά το εμβόλιο, ειδικά η πρώτη γενιά των εμβολίων αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικά, άρα θα περάσουμε μία μεταβατική φάση, αλλά πολύ πιο ήπια από αυτή που περνάμε τώρα”.
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι στην Ελλάδα κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα και λάβαμε “δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και γι’ αυτό το σύστημα υγείας άντεξε και δεν είχε μεγάλη πίεση, κέρδισε το χρόνο να αναδιαταχθεί, να αναδιοργανωθεί, στο βαθμό που αυτό βέβαια ήταν δυνατό, έχοντας χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες”.