Εβδομάδα κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού εκτιμάται ότι ξεκινάει από σήμερα, με αύξηση του αριθμού διασωληνωμένων και θανάτων.
Η πίεση στο Σύστημα Υγείας εντείνεται, ειδικά στην Αττική όπου ήδη στην τιτάνια προσπάθεια του Ε.Σ.Υ. να ανταποκριθεί στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid 19, συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, στην καθιερωμένη σύσκεψη με τους Επιστήμονες και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα “όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο” από την κυβέρνηση.
Η συνεχής ροή ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία επιβάλλει την άμεση αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ. Μόνο το Σαββατοκύριακο στην Αττική έγιναν πάνω από 500 εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα 24ωρα, οπότε και αναμένεται να ενταθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, θα κληθούν να συνδράμουν στη μάχη με την πανδημία και άλλες ιδιωτικές κλινικές.
Ο σχεδιασμός επί του παρόντος προβλέπει να παραχωρήσουν απλές κλίνες και κλίνες Μ.Ε.Θ. για μεταφορά ασθενών με άλλα παθολογικά προβλήματα, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να αναπτύξουν επιπλέον πτέρυγες για ασθενείς με covid-19. ‘Aκρως πιεστική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Άνοιγμα της οικονομίας με… το χιλιόμετρο
Στο τέλος της εβδομάδας οι Επιστήμονες θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση εάν μπορούν και σε τι βαθμό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι το δυνατόν συντομότερα να ανοίξει σταδιακά η οικονομία, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.
Στο τραπέζι συζητείται το άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και πάντως πριν το τέλος του μήνα, με αυστηρούς όρους λειτουργίας. Με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος, και στη συνέχεια και εντός και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου. Παράλληλα συζητείται να υπάρχει ένα χιλιομετρικό περίγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ψωνίζουν οι καταναλωτές.
click4more: Γώγος: Η ανάγκη «εκτόνωσης», η χαλάρωση του lockdown και το λιανεμπόριο (video)
Στους κόλπους των Επιστημόνων διακρίνει κανείς όλο και περισσότερες φωνές να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Τα επιχειρήματα είναι ότι η καραντίνα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αποδίδει, αλλά ούτε και υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και να είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον κάποιοι Επιστήμονες, αλλά και η Κυβέρνηση, προσδίδουν μεγάλη σημασία και στον παράγοντα κόπωση των πολιτών, εκτιμώντας ότι η παράταση του lockdown ίσως να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Παράλληλα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας, με αυστηρούς κανόνες, δεν θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη, τουλάχιστον όχι περισσότερη από σήμερα. Ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης να αυξηθούν τα rapid test. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που σημειώνουν ότι κάθε συζήτηση προς την κατεύθυνση του ανοίγματος δραστηριοτήτων είναι απαγορευτική αυτή τη στιγμή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα από όλους, τότε σε 2 με 3 εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία θα αποκλιμακωθεί και θα είναι ¨πιο ασφαλής ο δρόμος…¨. Ο καθοριστικός πάντως παράγοντας, για όποια απόφαση, θα είναι η δυναμική της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.