Η ανησυχία για το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού είναι δεδομένη, αφού παρατηρείται οριζόντια επικράτησή του σε όλη τη χώρα. Και οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι με το ΕΣΥ να καταρρέει, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος έχει επικρατήσει σε ποσοστό άνω του 85% σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, στις οποίες υπάρχει απλώς καλύτερη καταγραφή. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 373 νέα στελέχη που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, στα 368 ταυτοποιήθηκε ο νέος βρετανικός ιός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Κορονοϊός: 4165 εισαγωγές στα νοσοκομεία τον Μάρτιο – «Έκρηξη» και στις ΜΕΘ
«Μπαίνουμε σε μια νέα και ακόμη πιο δύσκολη εποχή της πανδημίας, με έναν “εχθρό” πιο αποτελεσματικό από τον παλαιότερο. Μόνο τα μέτρα μπορούν να μας βοηθήσουν, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ποσοστό που να μας προστατεύουν», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν νέο εχθρό, πιο γρήγορο και πιο μεταδοτικό, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής. Να υπάρξει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Το ότι δεν το είδαμε αυτό μέχρι τώρα, οφείλεται στις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις. Κάθε σκέψη να σταματήσουμε τους περιορισμούς θα πρέπει να την απωθήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, με ό, τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο… Όσο χρειαστεί», σημειώνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βουλιάζει το ΕΣΥ
Οι αριθμοί αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα:
Από 2.500 έως 3.000 είναι οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις στη χώρα, με σχεδόν 1.200 από αυτές στο λεκανοπέδιο Αττικής και 200 έως 300 στη Θεσσαλονίκη.
Ρεκόρ σημειώνουν οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid που χθες έφτασαν τις 501 σε ένα μόνο 24ωρο.
Τους 506 άγγιξαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με τους 325 από αυτούς να νοσηλεύονται μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στην Αττική σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευομένων, με το ιστορικό νούμερο των 1.760 ασθενών σε απλές κλίνες Covid, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των non Covid ασθενών.
Στις ΜΕΘ του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 335 άρρωστοι με κορονοϊό, επίσης αριθμός που δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά στα χρονικά του ΕΣΥ.
51 ασθενείς κατέληξαν σε θάνατο, ενώ σημειώνεται αύξηση και στους θανάτους τις τελευταίες ημέρες
Η πίεση στο σύστημα υγείας οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Αυτή η κατάσταση δεν αφήνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, λένε.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολιάζει ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή: «Οι μέχρι σήμερα προβλέψεις , οι οποίες είχαν βασιστεί στη συμπεριφορά της προηγούμενης κατάστασης του ιού, δηλαδή πριν από τις μεταλλάξεις, δεν έχουν επαληθευτεί. Αυτό που έχει επαληθευτεί είναι, ότι χάρη στα μέτρα δεν ζούμε την κατάσταση που έζησε η Πορτογαλία. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε θα είμαστε σε μία ασφαλή επιδημιολογικά στιγμή» σημειώνει.
Έρχονται νέες αποφάσεις
Δεν είναι, όμως, μόνο η Αττική που αντιμετωπίζει πρόβλημα σ’ αυτή την τρίτη φάση της πανδημίας. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών, που δίνουν αυξημένα κρούσματα και μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς από την ανάλυση των λυμάτων προέκυψε αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, κατά 206%. Επιδείνωση παρουσιάζουν, επίσης, αυτήν την εβδομάδα: ο Βόλος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Χαλκιδική, τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Λάρισα, στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα εξαιτίας της κοινωνικής αναστάτωσης λόγω του σεισμού.
Click4more Reuters: Η Astrazeneca θα δώσει μόνο 30 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ τον Μάρτιο
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι όλη η χώρα πλέον είναι περίπου στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο: «Ο κανόνας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ότι όλη η χώρα είναι στο ίδιο επίπεδο. Με μικρές σχετικά διαφορές και με μία τάση να εξομοιωθεί η κατάσταση παντού. Κρατιόμαστε σ’ αυτό το επίπεδο εξαιτίας της επίδρασης των μέτρων».
Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών σήμερα Παρασκευή (12.03.2021) δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία άρση μέτρου, σημειώνει ο ίδιος.
«Αργεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πολύ περισσότερο η επαναλειτουργία των σχολείων. Όσο για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Καθαρή Δευτέρα; Συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε παραμένοντας εντός δημοτικής ενότητας, να πετάξουμε αετό», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Ας μην περιμένουμε σήμερα αποφάσεις για άρση μέτρων. Εκείνο που πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας διαρκώς, είναι ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν επιβαρύνουν την πανδημία. Αλλά μόνο όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Βοηθούν τους ανθρώπους να αντέξουν τη διάρκεια των μέτρων μέσω της ψυχικής ανάτασης που προσφέρουν», σημειώνει.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, όμως, είναι οι πορείες και τα επεισόδια που επιβαρύνουν σημαντικά την επιδημία: «Είναι σαφές ότι θα έχουν αρνητική επίδραση. Όπως είχαν και οι λιτανείες, όπως έχουν και τα κορονοπάρτι, όπως έχουν κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Θα υπάρχει αρνητική επίδραση από όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία αν θα τα συνεχίσουμε, θα μπορέσουμε ωραιότατα να ακυρώσουμε και την απόδοση των μέτρων», λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη