Ελλάδα

Κορονοϊός – Λύματα: Γιατί στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο είναι «ασανσέρ»;

Διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται μεταξύ των πιο πρόσφατων καθημερινών μετρήσεων στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν το Σάββατο 11/9, την Κυριακή 12/9 και τη Δευτέρα 13/9 φάνηκε μία αισθητή αύξηση του ιικού φορτίου, το οποίο την Τρίτη 14/9 μετρήθηκε και πάλι σε πιο χαμηλό επίπεδο, αντίστοιχο των μετρήσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Λύματα

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 13/09 και της Τρίτης 14/09 είναι:

-Οριακά μειωμένη (-21%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 11/09 και της Κυριακής 12/09.

-Οριακά μειωμένη (-18%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 06/09 και Τρίτης 07/09

«Μελετούμε το φαινόμενο των διακυμάνσεων, καθώς η εξέλιξη τους σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, θα δείξει αν ερμηνεύεται από την αντίρροπη δυναμική μεταξύ της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες και της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων και αυτών που έχουν νοσήσει, που λειτουργεί ως φράγμα σε μία απότομη αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συσχέτιση με την κλινική εικόνα, όπου ενώ τα κρούσματα της περιόδου είναι αντίστοιχα εκείνων που καταγράφονταν πριν και μετά την κορύφωση του Απριλίου 2021, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Μαΐου, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και διασωληνώσεις ασθενών σήμερα είναι αισθητά λιγότερες σε σχέση με εκείνη την περίοδο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Σ.Α.

Λύματα

*Τα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα