Site icon NewsIT
08:35 | 11.10.23

Κορονοϊός: Μεγάλη ζήτηση για αντιιικά φάρμακα – Ακόμα και 775 συνταγογραφήσεις την ημέρα

Κορονοϊός: Μεγάλη ζήτηση για αντιιικά φάρμακα – Ακόμα και 775 συνταγογραφήσεις την ημέρα

FILE PHOTO: Paxlovid, Pfizer's anti-viral medication to treat the coronavirus disease (COVID-19), is displayed in this picture illustration taken October 7, 2022. A morning and an evening does consists of one white 100-milligram tablet of Ritonavir and two pink 150-milligram tablets of PF-07321332. REUTERS/Wolfgang Rattay/Illustration/File Photo

Newsit Newsroom

Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να συνταγογραφούν αντιιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχει αύξηση της διασποράς του κορονοϊού κι αυτό είναι εμφανές από τις μεγάλες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

“Είδαμε μήνα Οκτώβριο τον αριθμό των 775 αιτήσεων για Paxlovid, σε μία ημέρα. Κι αυτός θεωρώ ότι είναι ένας υπερβολικός αριθμός”, επισημαίνει ο γιατρός.

Καλεί, δε, τους πολίτες να μην αμελούν να κάνουν self test, όταν εμφανίζουν συμπτώματα.

“Αυτό που βλέπω από το νοσοκομείο από ασθενείς μας, είναι ότι δεν κάνουν τεστ. Και το έχουν εντοπίσει και οι φαρμακοποιοί, πως δεν πουλάνε πλέον πολλά τεστ. Δηλαδή, πολλοί υποφέρουν από βήχα, πονόλαιμο και τους λες, “έκανες τεστ;” Και σου λένε, “όχι”. Ενώ παλιά με τα ίδια συμπτώματα θα είχαν κάνει τρία τεστ. Δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό σημαίνει, πως μπορεί κάποιος με συμπτώματα να μην κάνει τεστ και να κυκλοφορεί ελεύθερα και να μεταδίδει”, σημειώνει.

Στέλιος Λουκίδης: “Εκατοντάδες τα αιτήματα για αντιιικά φάρμακα”

Μόνο την περασμένη Δευτέρα 9/10/23, ο ίδιος ο κ. Λουκίδης -ως πρόεδρος της Επιτροπής που δίνει έγκριση για την χορήγηση των αντιιικών σκευασμάτων- ενέκρινε σε 775 θεραπείες.

Πρόκειται για μια αύξηση 50%, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως λέει:

“Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αύξηση – σε σύγκριση με τον Ιούλιο- κατά 50%, μπορεί και παραπάνω. Χθες που ήμουν υπηρεσία είδα πάνω από 770 αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα. Δεν έκανα τίποτε άλλο όλη τη μέρα. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά – σιγά να απλοποιηθεί. Δεν γίνεται να το κάνουμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Αφού στο 99,9% τις εγκρίνουμε τις αιτήσεις αυτές. Πρέπει να απλοποιηθεί και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς”, σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη γι’ αυτά τα νούμερα:

“Μήνα με τον μήνα κορυφώνεται. Τώρα αν αυτό το φαινόμενο κορυφωθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι οι μήνες των ιώσεων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να φτάσει”, σημειώνει.

Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19

Οι ασθενείς με COVID-19 που αναζητούν αντιιικές θεραπείες για να ξεπεράσουν τα βαριά συμπτώματα, είναι ασθενείς όλων των ηλικιών. Κατά κανόνα είναι άρρωστοι με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα και με πολλές συννοσηρότητες.

“Είναι και μεγάλοι σε ηλικία, είναι και μικρότεροι ανοσοκατεσταλμένοι. Πολλοί είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και με συννοσηρότητες. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολύ μεγάλοι σε ηλικία”, επισημαίνει ο Στέλιος Λουκίδης και προσθέτει:

“Κοιτώντας τις αιτήσεις με στατιστικούς όρους, τα περιστατικά που έλαβαν αντιιικά προέρχονται από όλες τις κατηγορίες των ασθενών και των ηλικιακών”, όπως λέει.

Προσθέτει πως οι ασθενείς έχουν αγγίξει παρόμοιο αριθμό με όσους είχαν λάβει αντιιικές θεραπείες παλιότερες εποχές, κατά τις οποίες ήταν ακόμη ενεργή η πανδημία.

“Φανταστείτε πως η μεγαλύτερη ποσότητα που έχουμε χορηγήσει ποτέ σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνά τα 810 σκευάσματα. Δηλαδή, τα πλησιάσαμε τώρα. Και φανταστείτε 810 κουτιά φάρμακα το 2022, όταν ήταν σε μεγάλη έξαρση ο COVID-19 και σε διαφορετικό υπόστρωμα η πανδημία”, τονίζει ο γιατρός.

Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 και των υποπαραλλαγών του, ξεκινά μετά στις 16 Οκτωβρίου.

Ως τότε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με το ποιες θα είναι οι κατηγορίες των ασθενών που θα λάβουν τα εμβόλια.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, καταθέτει τις εκτιμήσεις του.

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει κάποια data. Έχουν βγει κάποιες ανακοινώσεις, αλλά δεν έχουν βγει οι οδηγίες. Τώρα το ερώτημα είναι ποιους θα εμβολιάσουμε; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Πιστεύω ότι δύσκολα θα δούμε εμβολιασμό με μαζικότητα, όπως βλέπαμε στο παρελθόν. Το πιθανότερο είναι ότι η Επιτροπή θα θέσει ηλικιακά όρια και ένα συνδυασμό συννοσηροτήτων. Θα κάνει αυστηρή σύσταση σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων κι από κει και πέρα, όποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα μπορεί να το κάνει”, καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version