Επτά συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων με υπόμνημα που απέστειλαν στον υπουργό Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους την προσεχή Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων επισημαίνουν τους κινδύνους που δημιουργεί η πανδημία και η αύξηση των κρουσμάτων και ζητούν-μεταξύ άλλων-νατοποθετηθούν plexi–glas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων αλλά και να πραγματοποιηθούν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.
Αναλυτικά το υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει ως εξής:
“Ενόψει των κινδύνων που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 και η αύξηση των σχετικών κρουσμάτων, και ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους (2020-2021), οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, των Διοικητικών Δικαστών,των Εισαγγελέων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των μελών του Ν.Σ.Κ., θεωρούμε καθήκον μας να υποδείξουμε τις πιο κάτω αναφερόμενες ενέργειες, για την κατά το δυνατόν ασφαλή έναρξη του εν λόγω δικαστικού έτους και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μας:
Ι) Να τοποθετηθούν plexi–glas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των δικαστών, πληρεξουσίων δικηγόρων και κατηγορουμένων, και παράλληλα να αποφεύγεται ο εν γένει συγχρωτισμός των παραγόντων της δίκης με το ακροατήριο, προς προστασία και των ατόμων που απαρτίζουν το τελευταίο. Σημειώνεται ότι η ως άνω τοποθέτηση, πέραν των άλλων, επιβάλλεται ιδιαίτερα σε δικαστικά κτίρια όπου οι έδρες των δικαστών είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνες του κοινού και των δικηγόρων (λ.χ. διοικητικά δικαστήρια, γραφεία Προέδρων υπηρεσίας κ.α.) ή όπου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση κοινού στα ακροατήρια (λ.χ. Πλημ/κεία, Εφετεία Πλημ/των, Κακουργημάτων κλπ).
ΙΙ) Να γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όσων εισέρχονται σε οποιοδήποτε από τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.
ΙΙΙ) Να γίνεται (με έξοδα της υπηρεσίας) τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.
IV) Να τίθενται σε καραντίνα τυχόν άτομα, που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και άμεσα να τους χορηγείται η σχετική άδεια απουσίας από την εργασία τους.
V) Να γίνεται αναστολή των εργασιών της υπηρεσίας, και άμεση απολύμανση όλων των χώρων, σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι κάποιος δικαστής, υπάλληλος, αστυνομικός τυγχάνει να είναι θετικός στον κορωνοϊό, οι υπόλοιποι δικαστές, υπάλληλοι κλπ, που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με το ανιχθευθέν κρούσμα, να υποβάλλονται άμεσα σε τεστ ανίχνευσης COVID-19, και δη δωρεάν, με ό,τι περαιτέρω αυτό συνεπάγεται.
VI) Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των δικαστικών κτιρίων, με όποιο πρόσφορο μέσο κρίνει η πολιτεία (λ.χ. δι’ αυξήσεως των κονδυλίων που αφορούν την υγιεινή των κτιρίων) και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων όπου συναθροίζεται κοινό, έστω και αν σ’ αυτούς τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.
VII) Να επισπευσθεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ούτως ώστε να δυνηθεί μέρος των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων να προσφέρει έργο με τηλεργασία ή εξ αποστάσεως, και έτσι, ν’ αποφευχθεί συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων μέσα στις ίδιες τις δικαστικές υπηρεσίες.”