Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Η μελέτη Τσιόδρα έχει αδυναμίες

Φωτογραφία αρχείου

Για τη μελέτη Τσιόδρα που αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει νέα μεγάλη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ερωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Πέμπτης (16.12.2021).

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.

Με βάση τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων. Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.

Σε ερώτηση για τη μελέτη Τσιόδρα, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: “Κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που ελέγχει τα δεδομένα. Το Φθινόπωρο του 2020, έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους γιατρούς. Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…”.

“Ο μέσος χρόνος για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ είναι μία ημέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν και θα μείνουν εκτός ΜΕΘ για 5 – 6 μέρες”, πρόσθεσε. 

Δείτε εδώ την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις