Site icon NewsIT
11:21 | 03.02.22

Κορονοϊός: Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα – Τα εμβόλια έσωσαν 20.000 ζωές

Κορονοϊός: Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα – Τα εμβόλια έσωσαν 20.000 ζωές

A pupil receives a coronavirus disease (COVID-19) vaccination at a primary school in Naples, Italy, January 12, 2022. REUTERS/Ciro De Luca

Newsit Newsroom

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους αναφέρουν σε νέα τους μελέτη οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας.

Η μελέτη που «συνυπογράφουν» ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θεόδωρος Λύτρας έγινε την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 και δεν έχει «πιάσει» την περίοδο κυκλοφορίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για ακόμη μια μελέτη που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της βαριάς νόσου και του θανάτου.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο «θεαματικά» τον κίνδυνο θανάτου από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους “επιπλέον” θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι «και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν αποτελεσματικότητα (>90%)» και «οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες». «ΔΕΝ υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια!» τονίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει, «υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι (β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη). (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους.

Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις».

https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1487894672538501120?s=20&t=xZdWDK0r1sQT_CCOL0mrvA

«Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη ώστε (πολύ αδρά) ένας εμβολιασμένος 85άρης κινδυνεύει να πεθάνει από COVID19 όσο ένας ανεμβολίαστος 50άρης, κι ένας εμβολιασμένος 50άρης όσο ένας ανεμβολίαστος 25άρης» αναφέρει ο καθηγητής.

Ο ίδιος τονίζει ότι το εμβόλιο είναι μακράν το ισχυρότερο όπλο μας έναντι της πανδημίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται και δεύτερη γραμμή άμυνας, το σύστημα υγείας.

 

«Η μελέτη επιβεβαιώνει το τεράστιο ατομικό και συλλογικό όφελος από τον εμβολιασμό κατά της COVID19, κι αυτό μάλιστα καταδεικνύεται σε ελληνικό πληθυσμό (όχι πλέον μόνο Βρετανία, ΗΠΑ, Ισραήλ).

Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με 3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Κι αν είμαστε ανεμβολίαστοι, ξεκινούμε χθες», καταλήγει ο Θεόδωρος Λύτρας.

https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1487894695531450371?s=20&t=xZdWDK0r1sQT_CCOL0mrvA

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version