Ελλάδα

Κορονοϊός – Νίκος Καπραβέλος: Ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους και η ανοσία απομακρύνεται

«Ο κορονοϊός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται, βλέπουμε ότι οι παραλλαγές απαιτούν νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα και οι μεταλλάξεις θα είναι συνεχώς μπροστά μας», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, σχολιάζοντας την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη. Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους».

Ο κ. Καπραβέλος υπενθύμισε τις συστάσεις του ΠΟΥ, οι οποίες είναι «προσέξτε, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα» και πρόσθεσε ότι από την μία μεριά ο ιός κάνει την δουλειά του και αλλάζει δηλαδή το όχημα διασποράς του.

Όμως εμείς από την άλλη διαθέτουμε καλύτερα όπλα όπως τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στις πρώτες ημέρες για να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου και παράλληλα υπάρχουν 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με νέα πολυδύναμα εμβόλια που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις.

Για αυτό και «στο επόμενο κύμα που θα χτυπήσει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να είναι ηπιότερο», τονίζει ο κ. Καπραβέλος, λέγοντας πως «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αισιοδοξούμε χωρίς αντικειμενικά δεδομένα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί βλέπουμε να μην τελειώνει η Δέλτα, η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά της, οι κλίνες είναι γεμάτες από βαρύτατα περιστατικά και δυστυχώς ο Ιανουάριος θα κλείσει με περισσότερους από 2000 νεκρούς, άρα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ύφεσης, με αποτέλεσμα η ανησυχία μας να είναι μεγάλη».

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν, ειδικά με την αναμνηστική δόση, ενώ υπενθύμισε ότι από τους διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10.

«Εξακολουθεί να έχει αποτελεσματικότητα και ισχύ το εμβόλιο και αυτό έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να αποτρέψουμε την βαριά νόσηση, παρότι λέμε ότι θα βγουν νέα πολυδύναμα εμβόλια», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και επισήμανε για μια ακόμα φορά τη σημασία της συμμόρφωσης στους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό θα αποτρέψει τον ιό να κάνει την καταστροφή του.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η συγκινητική ανακοίνωση των συνεργατών του Αλέξη Κούγια - «Βρισκόμαστε στο πλευρό του με την ίδια μαχητικότητα που μας έχει μεταλαμπαδεύσει»
«Σταθερή και ακλόνητη επιθυμία του επικεφαλής του γραφείου μας, είναι και θα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία αυτού και η διαρκής υποστήριξη των ανθρώπων που το εμπιστεύονται»
Ο Αλέξης Κούγιας
Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι: Γιατί δεν θα παρευρεθούμε οργανωμένα στα συλλαλητήρια για την τραγωδία στα Τέμπη
«Συμπαραστεκόμαστε σε όσους αγωνίζονται για τη δικαίωση των θυμάτων τους, έστω και αν ο δικός μας δρόμος μέχρι σήμερα υπήρξε μοναχικός και δύσκολος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση
Συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη