Αποκλιμάκωση αναμένεται στα μέτρα κατά της πανδημίας κορονοϊού από τις αρχές Μαΐου, ενώ αυτή η αποκλιμάκωση αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Αυτοί είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί που εμποδίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι το Πάσχα τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα παραμείνουν. Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε περιττούς κινδύνους την περίοδο του Πάσχα.
Οι περιορισμοί – όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους – θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά μετά τις 2 Μαΐου. Το Πάσχα, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι δραματικά στα ισχύοντα μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι και σημειώνουν πως θα περάσουμε ωραίες και ασφαλείς γιορτές, χωρίς τις δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων.
Τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνουν πως μέσα στις πασχαλινές γιορτές όλοι οι δείκτες της πανδημίας θα μειωθούν. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τα κρούσματα, που δεν αποκλείεται κάποιες μέρες να πέσουν ακόμη πιο κάτω κι από τις 10 χιλιάδες.
“Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα καλό και ασφαλές Πάσχα, το οποίο θα είναι πολύ πολύ καλύτερο από πέρυσι”, αναφέρει στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί: “Με μετακινήσεις και με πολλούς τουρίστες. Πολύς κόσμος θα βρεθεί εκτός πόλεων να κάνει Πάσχα στα χωριά του και σε τουριστικούς προορισμούς. Θα είναι ένα εξαιρετικό Πάσχα πιστεύω. Οι δείκτες θα έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα τα κρούσματα και επίσης, θα αρχίσουν να πέφτουν και οι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι δεν αυξήθηκαν ουσιαστικά. Επομένως έχουμε πανδημικούς δείκτες, που δεν θα είναι τέτοιοι που θα επιβάλλουν κάτι αρνητικό. Επιβάλλεται, βέβαια, να προσέχουμε”, λέει.
«Οι δύο “παγίδες” του Πάσχα»
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε σε δύο περιπτώσεις, όπως λένε: αν βρεθούμε σε χώρους – έστω και εξωτερικούς – με συνωστισμό και εάν στις οικογενειακές συναθροίσεις υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα, ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Όπως τονίζει ο καθηγητής κ. Τζανάκης, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στις εκκλησίες – στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – αλλά και στα οικογενειακά τραπέζια:
“Μάσκες οπωσδήποτε στις εκκλησίες, και στα μαγαζιά και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Προσοχή και στο τραπέζι του Πάσχα. Ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας ευάλωτους και ανοσολογικά ανεπαρκείς ασθενείς, που παίρνουν φάρμακα ή υπερήλικες γονείς. Καλό θα ήταν να τους προφυλάξουμε και δεν θα ήταν άσχημο να κάναμε και ένα self test πριν βρεθούμε στο τραπέζι μαζί τους. Όλα αυτά είναι μέτρα που θα βοηθήσουν να κάνουμε ένα καλό Πάσχα”, συμβουλεύει ο ειδικός.
Σε λεπτομερείς συστάσεις για τους εορτασμούς του Πάσχα αναμένεται να προχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Blue Sky.
Η αποκλιμάκωση που εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους δείκτες -εκτός από τους θανάτους- δείχνει μια σαφή και πραγματική υποχώρηση του κύματος της Όμικρον 2, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Η εβδομάδα αυτή είναι καθοριστική και αναμένεται να σταθεροποιήσει τον χαμηλό αριθμό ημερήσιων λοιμώξεων -αν όχι, ακόμα και να συμβάλει στην περαιτέρω μείωσή τους.
Η μοντελοποίηση της επίπτωσης της πανδημίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνει, σύμφωνα με τον επιστήμονα, “μια παγιωμένη μείωση με μέσους όρους που θα κυμαίνονται στα κρούσματα, μεταξύ 10 και 15 χιλιάδων. Αυτό δείχνει το δικό μας το μοντέλο. Που κάποιες μέρες θα δούμε ίσως και κάτω από 10 χιλιάδες. Όχι 15 με 16 χιλιάδες που είχαμε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει επίσης. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει μια πραγματική μείωση”, λέει ο ίδιος ο Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει πως ακόμη και οι θάνατοι -δείκτης που υποχωρεί τελευταίος- αναμένεται να μειωθούν σε δύο εβδομάδες.
Δείτε την πορεία των κρουσμάτων, όπως αποτυπώνεται στο νέο ψηφιακό εργαλείο του Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η αποκλιμάκωση θα γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια»
Σχολιάζοντας την επικείμενη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων -που θα ανακοινωθεί σε λίγα 24ωρα και θα κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι- ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει την ασφαλή μετάβαση μας στην κανονικότητα με πολύ προσοχή.
“Νομίζω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει μια περίσκεψη και δεν προχωρά σε υπερβολικά πράγματα. Νομίζω πως αυτή τη φορά η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, μετρημένη και κατόπιν υποδείξεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τις Επιτροπές και δεν θα επιφέρει πρόβλημα”, λέει.
Καταλήγοντας ο ίδιος σημειώνει, πως εάν είχαμε ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που χαλάρωσαν αμέσως μετά τις γιορτές και απότομα τους περιορισμούς, και πλέον αντιμετωπίζουν έξαρση της πανδημίας, σήμερα θα είχαμε προβλήματα:
“Δικαιωθήκαμε ως χώρα που δεν προχωρήσαμε σε εσπευσμένη αποκλιμάκωση. Διότι φανταστείτε εάν το είχαμε κάνει, τι θα γινόταν με την Όμικρον 2. Θα είχαμε μια επανάληψη των αρχών Ιανουαρίου που είχαμε φτάσει τα 50 χιλιάδες κρούσματα. Αυτό το αποφύγαμε”, αναφέρει.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr