Καμπανάκι κινδύνου για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και τα 2 «ορφανά» κρούσματα που βρέθηκαν στην χώρα μας. Ειδικοί και μέλη της επιτροπής μιλούν στο newsit.gr.
Ανησυχία έχει προκληθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κoρονοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση ότι εκτός από τα 24 γνωστά κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, να φέρουν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, εμφανίστηκαν και δύο νέα «oρφανά» κρούσματα.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά», δηλαδή τα άτομα που φέρουν τον ιό, δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει και σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.
«Υπάρχουν και άλλα τέτοια κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί; Υπάρχουν λέω εγώ», αναφέρει στο newsit.gr, o Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, και προσθέτει: «ότι θα υπάρχει διασπορά αυτού του στελέχους είναι κάτι που δε χωρά αμφιβολία. Είναι πολύ πιθανόν είναι να έχουν ξεφύγει κρούσματα. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και η ίδια η φύση του κορονοϊού- οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν εύκολα, ούτε και βρίσκονται αμέσως. Το ότι επίσης η νέα μετάλλαξη θα έκανε σταδιακά την εμφάνισή της και σε άλλες χώρες είναι επίσης δεδομένο».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, οι επιστήμονες είναι ακόμα επιφυλακτικοί σε σχέση με τον νέο στέλεχος μιας και όπως λέει ο ίδιος, τα στοιχεία που λαμβάνουν οι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμα πολλά. Η τεκμηρίωση δεν είναι πλήρης.
Στην ερώτηση αν τα μέλη της επιτροπής θα αρχίσουν να βάζουν στις συζητήσεις τους αυτό το νέο στοιχείο του μεταλλαγμένου στελέχους, ο κ.Παρασκευής απάντησε πως απ’ ο,τι φαίνεται αυτή η νέα αυτή παράμετρος θα αρχίσει να λαμβάνεται υπ’όψιν από τους ειδικούς, στις εισηγήσεις που θα δίνουν εφεξής σχετικά με την πορεία του lockdown αλλά και των επόμενων ανοιγμάτων που αναμένονται.
«Παρακολουθήστε το στενά»
Για αυξημένη επαγρύπνηση των ειδικών γύρω από τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, μας μίλησε και ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Όπως λέει ο ίδιος: «Οι αρμόδιοι φορείς μας έδωσαν αμέσως εντολή – “Παρακολουθείστε το στενά!” Γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί και ποιοι άλλοι από τις επαφές αυτών των δύο κρουσμάτων φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος. Οι δύο περιπτώσεις παρακολουθούνται στενά. Είμαι σίγουρος ότι ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία παρακολουθούν το θέμα με την απαιτούμενη εγρήγορση και προσοχή».
Ανησυχητικά υπερμεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού
Ιδιαίτερα ανήσυχος ακούγεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «μιλάμε για μια κατά 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Η παθογόνος δράση είναι η ίδια αλλά είναι τόσα πολλά τα νέα κρούσματα που δίνει αυτό το στέλεχος, που τελικά η θνητότητα αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών περιπτώσεων που δίνει.
Σκεφτείτε μόνο, ότι το 1 κρούσμα κορονοϊού δίνει άλλα 4 με 5 νέα κρούσματα. Tο νέο στέλεχος δίνει τα διπλάσια, 8 με 9. Στην Βρετανία έχει δημιουργηθεί πανικός με αυτή την εξέλιξη».
Σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, η ειδική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τρέχει ήδη αυτή τη στιγμή ένα μαθηματικό μοντέλο για τη μεταδοτική συμπεριφορά του νέου στελέχους, όμως το έτερο στοιχείο που προβληματίζει εξίσου τον κ. Σαρηγιάνη είναι ο τρόπος που θα παρακολουθηθεί στην Ελλάδα αυτή η εξέλιξη.
Όπως το θέτει ο ίδιος: «Επιμένω σε αυτό που λέω όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας- οι πύλες εισόδου πρέπει να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά, τα τεστ πρέπει να είναι πολύ περισσότερα και η ιχνηλάτηση πιο εντατική.
Πιστεύω ότι αυτό το νέο στέλεχος θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σενάρια των επόμενων ανοιγμάτων στην αγορά και στην κοινωνία».
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου