Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς με κορονοϊό, στους οποίους συνταγογραφείται η θεραπεία για να αποφύγουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή τη ΜΕΘ, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν αντιιικά φάρμακα.
Αν και η έγκαιρη χορήγηση είναι ζητούμενο για τους ασθενείς με κορονοϊό και πρέπει να λάβουν το αντιοικό σκεύασμα Paxlovit εντός 3 έως 4 εικοσιτετραώρων, η παράδοση των φαρμάκων γίνεται με χρονοβόρες διαδικασίες μέσω κούριερ και όχι άμεσα από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς ανήκουν όλοι στις ευπαθείς ομάδες και είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Η ζήτηση για τα αντιιικά φάρμακα έχει αυξηθεί δραματικά με τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, καθώς συνταγογραφούνται καθημερινά περίπου 2.300 σκευάσματα, ενώ την ίδια στιγμή, όπως λένε οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρ’ όλο που υπάρχει διαθεσιμότητα και οι ανάγκες καλύπτονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται εξαιτίας του δικτύου διανομής του φαρμάκου, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ασθενείς από την Κορινθία ή από Χαλκίδα βρήκαν τα αντιικά φάρμακα τους στα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ άλλοι ασθενείς από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές, αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν συγγενείς και φίλους για να μεταβούν και να βρουν τη θεραπεία στα Ιωάννινα.
«Παντού σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας οι ασθενείς. Κάτοικοι της Αττικής αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τα βρίσκουν στην άλλη άκρη της Αττικής από εκεί που είναι το σπίτι τους. Πολλοί έχουν σοβαρά συμπτώματα και αναγκάζονται να ψάχνουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διασπείρουν τον ιό. Που είναι η ενημέρωση του κόσμου για το δίκτυο διανομής των αντιικών φαρμάκων για να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης των αντιικών θεραπειών – Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ
Οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιιικα φάρμακα για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά την έγκριση, η οποία να σημειωθεί ότι δεν καθυστερεί, αρχίζει ο γολγοθάς των ασθενών με covid-19 να προμηθευτούν τα αντιικα φάρμακα, τα οποία, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «χωρίς κανένα λόγο και χωρίς κανένα κέρδος για το σύστημα δεν χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εφόσον έχουν εγκριθεί οι συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ».
Οι ενδιαφερόμενοι είτε λαμβάνουν τα φάρμακα με κούριερ στο σπίτι, είτε από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ επιδεικνύοντας τη συνταγή, ενώ στις γιορτές και τις αργίες που είναι κλειστά τα φαρμακεία και δεν γίνονται παραδώσεις με ταχυμεταφορείς, οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους θα πρέπει να μεταβούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, για να τα προμηθευτούν από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων.
Το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και κατά της αργίες των Χριστουγέννων. Ο ΕΟΠΠΥ είχε εκδόσει διευκρινιστική ανακοίνωση λέγοντας πως τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, παραδίδονται εντός 24ώρου.
«Όταν όμως πρόκειται για φάρμακα που αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρόνος αυξάνεται και φτάνει τα 2 ή 3 24ώρα. Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρούνται στην νησιωτική περιοχή καθώς πολλές φορές λόγω ισχυρών ανέμων, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, πολλά δρομολόγια μετατίθενται, και κατά συνέπεια και η χορήγηση των φαρμάκων. Στις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Νοσοκομεία προκειμένου να τους χορηγηθούν τα εν λόγω φάρμακα, καθώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούν, ενώ τα φαρμακεία των νοσοκομείων εφημερεύουν», ανέφερε ο Οργανισμός.
ΠΟΕΔΗΝ: «Και πάλι όλοι οι δρόμοι οδηγούν τα πολύπαθα νοσοκομεία»
«Για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιιικών φαρμάκων για covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία με τα αποδεκατισμένα φαρμακεία τους από φαρμακοποιούς. Τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιιικά φάρμακα που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν το γνωρίζει ο κόσμος ούτε καν οι φύλακες της πύλης των νοσοκομείων για να καθοδηγούν τους ασθενείς σε διπλανά νοσοκομεία. Νοσοκομεία δεν δίνουν καθόλου, νοσοκομεία δίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα κάποιες ώρες την κάθε ημέρα. Χωρίς συντονισμό, χωρίς ενημέρωση του κόσμου. Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο όγκος δουλειάς για τα φαρμακεία των νοσοκομείων είναι τεράστιος ενώ δεν υπάρχει προσωπικό. Το φαρμακείο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα, για παράδειγμα, που έχει ωράριο διανομής 9 π.μ εως 2 μμ. και 11 πμ εως 8 μμ., τις ημέρες των εφημεριών χορήγησε τον Οκτώβριο περίπου 160 κουτιά αντιιικών φαρμάκων, τον Νοέμβριο 130 κουτιά και τον Δεκέμβριο 560 κουτιά αντιιικών φαρμάκων για COVID-19.
«Ζήτημα υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ θα εκτελεστούν. Επιμένουν στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές, παρά μόνο με κούριερ. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Τις εορτές ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνονταν αποστολές φαρμάκων με κούριερ. Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις κάνει αποστολές των αντιιικών φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει στην εξής πρόταση:
«Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιιικά φάρμακο. Ότι συμβαίνει και με τα αντιιικά φάρμακα της γρίπης», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.