Μπορεί ο κοροναϊός να επελαύνει στην χώρα μας, πλην όμως κάποιοι είναι επικίνδυνα ανάλγητοι απέναντι στην Δημόσια Υγεία την οποία θυσιάζουν για το προσωπικό τους κέρδος.
Οι αριθμοί της ανευθυνότητας ορισμένων επαγγελματιών τα λένε όλα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, από την περασμένη Πέμπτη, όπου και άρχισε η ισχύς του μέτρου για το κλείσιμο συγκεκριμένων κατηγοριών καταστημάτων, μέχρι και την Κυριακή, βεβαιώθηκαν από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης τις Χώρας, 122 παραβάσεις των Μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα 127 συλλήψεις επαγγελματιών που τα αγνόησαν.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις ανά ημέρα είχαν ως εξής: «…την Πέμπτη 12 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις, την Παρασκευή 13 Μαρτίου βεβαιώθηκε 1 παράβαση με 1 σύλληψη, το Σάββατο 14 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις και την Κυριακή 15 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις.»
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι παραβάσεις αφορούσαν σε ανοικτά καταστήματα όπως κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες κλπ.
Ιδιαίτερη εντύπωση και μάλιστα αρνητική, προκαλεί το γεγονός πως πολλές παραβάσεις αφορούν κομμωτήρια και διερωτάται κανείς …φτιάχνεις μαλλί για να πας που; …σε πάρτι και εκδηλώσεις;
Ρεκόρ συλλήψεων και σε καφετέριες και καφενεία. Κάποιοι μάλλον θέλουν πάση θυσία να συναντήσουν τον κορονοϊό…
Επίσης, ψησταριές και εστιατόρια. Είναι ώρα για ένα μικρό τσιμπούσι με φίλους στο εσωτερικό καταστήματος; Εάν πράγματι νομίζεις ότι είναι ώρα για τέτοιες συναθροίσεις, τότε έχεις νοοτροπία επικίνδυνη απέναντι στην κοινωνία και την Δημόσια Υγεία.
Αναλυτικά λοιπόν οι παραβάσεις ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής: «…48 στην Αττική, 25 στη Δυτική Ελλάδα, 10 στη Θεσσαλία, 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στην Κρήτη, 4 στην Πελοπόννησο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά.»
Στο Αυτόφωρο οδηγούνται οι συλληφθέντες για την παραβίαση της διάταξης περί μολυσματικών ασθενειών.
Οι παραβάτες οδηγούνται στον Εισαγγελέα ο ο οποίος τους ασκεί ποινική δίωξη για παραβίαση του άρθρου 285 σε βαθμό πλημμελήματος και τους παραπέμπει να δικαστούν στο αυτόφωρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει:
Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται
1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο
3. Με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου
4. Με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων
ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου