Ελλάδα

Κορονοϊός: Οι τρεις «κίτρινες» και ασφαλείς περιοχές της Αττικής – Τι ποσοστά εμβολιασμού έχουν

Ο εμβολιασμός μειώνει τα κρούσματα κορονοϊού κάτι το οποίο αποδεικνύεται και στην πράξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τριών περιοχών της Αττικής με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, αλλά με χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας και θετικότητας.

Πρόκειται για περιοχές στην Αττική, οι οποίες βρίσκονται στο δεύτερο «κίτρινο» επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην επιστημονική επιτροπή ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και φυσικά έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αντίθετα περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας, που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και την Παρασκευή (1/10) εντάχθηκαν στο «κόκκινο» επίπεδο εμφανίζουν χαμηλή επίδοση στους εμβολιασμούς των πολιτών, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την παρουσίαση των στοιχείων στην τελευταία ενημέρωση (30/09):

«Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων», εξήγησε και εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές αυτές μέσα στον χειμώνα:

«Οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να εστιαστούν στο να πείσουμε έναν – έναν τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 50 να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια. Ο χειμώνας είναι εδώ και πρέπει σήμερα να το πάρουν απόφαση ότι εάν δεν εμβολιαστούν, θα νοσήσουν και ενδεχομένως και να κινδυνεύσουν. Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε η Καθηγήτρια.

Αυτές είναι οι τρεις «κίτρινες» περιοχές στην Αττική – Ποσοστά εμβολιασμού

Στο δεύτερο επίπεδο (κίτρινο) εντάσσονται οι περιοχές που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς o δείκτης θετικότητας και μεταδοτικότητας του κορονοϊού είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι περιοχές αυτές στην Αττική -στις οποίες μάλιστα υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν απαιτείται η λήψη περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό- είναι τρεις: το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια Προάστια.

Αναλυτικά:

Βόρειος Τομέας

πλήρως εμβολιασμένοι 68,46% / με μία δόση 71,16%

δείκτης θετικότητας 0,22%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 7 ανά 100.000 κατοίκους

Κεντρικός Τομέας Αθηνών

πλήρως εμβολιασμένοι 61,75% / με μία δόση 64,83%

δείκτης θετικότητας 0,41%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 9.9 ανά 100.000 κατοίκους

Νότιος Τομέας Αθηνών

πλήρως εμβολιασμένοι 62,40% / με μία δόση 65,44%

δείκτης θετικότητας 0,30%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 8,3 ανά 100.000 κατοίκους

Η εικόνα στη Μακεδονία

Αντίθετη εικόνα και μεγάλη επιβάρυνση εμφανίζουν περιοχές της Μακεδονίας που έχουν ενταχθεί στο “κόκκινο”, πολύ αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου. Οι ίδιες περιοχές διατηρούν χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ενδεικτικά:

Θεσσαλονίκη

πλήρως εμβολιασμένοι 50,08% / με μία δόση 52,81%

δείκτης θετικότητας 0,80%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 27,4 ανά 100.000 κατοίκους

Κιλκίς

πλήρως εμβολιασμένοι 41% / με μία δόση 43,21%

δείκτης θετικότητας 0,96%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 29,8 ανά 100.000 κατοίκους

Ημαθία

πλήρως εμβολιασμένοι 48,88% / με μία δόση 51,29%

δείκτης θετικότητας 1,20%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 44,6 ανά 100.000 κατοίκους

Πιερία

πλήρως εμβολιασμένοι 41,63% / με μία δόση 44,09%

δείκτης θετικότητας 1,34%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 43,2 ανά 100.000 κατοίκους

Καστοριά

πλήρως εμβολιασμένοι 54,24% / με μία δόση 56,89%

δείκτης θετικότητας 1,73%

μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 57 ανά 100.000 κατοίκους

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων 

Οι επιστήμονες κατέληξαν και σε άλλα σημαντικά συμπεράσματα. Όπως αποδεικνύεται, τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα ημιαστικά και οι αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν διαφορές ως προς την εμβολιαστική κάλυψη.

Συγκεκριμένα, τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, αντίθετα από τις αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι εμφανίζονται περισσότερο δύσπιστοι ή ακόμη και αδιάφοροι απέναντι στον εμβολιασμό.

Επίσης, σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, υπάρχει επίσης αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείo.

«Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς», σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα