Όλο και περισσότερο δυσκολεύει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας και οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι… Ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει, ο κόσμος μαζεύεται πλέον στους εσωτερικούς χώρους και η πανδημία αρχίζει να φουντώνει. Τα νέα μέτρα φαίνεται πώς είναι μονόδρομος.
Μετά, μάλιστα, το μαύρο ρεκόρ του Σαββάτου με 4.696 κρούσματα χτύπησε για τα καλά το καμπανάκι. Μπορεί την Κυριακή (31.10.2021) τα κρούσματα να ήταν μειωμένα (2.727) όπως είθισται άλλωστε πάντα την συγκεκριμένη μέρα, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να προβληματίζουν. Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 421, αριθμός που είναι μεγαλύτερος που καταγράφηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Στην Αττική την Κυριακή είχαμε τα περισσότερα νέα κρούσματα, συνολικά 537, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 447. Η Λάρισα έχει 226 νέες μολύνσεις, ενώ «βαριά» επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει και η Μαγνησία με 110.
Τα νοσοκομεία ειδικά στη βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν. Τις τελευταίες μόνο 24 ώρες 323 συμπολίτες μας μπήκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία χτυπημένοι από τον κορονοϊό. Οι αριθμοί πλέον αποτυπώνουν την σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως σας έχει ενημερώσει το newsit.gr προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα κορονοϊού που χτυπά τη χώρα μας. Περισσότερα τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους, νέοι περιορισμοί σε κόκκινες περιοχές είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Από αύριο αρχίζει και η καθημερινή αποστολή sms σε ανεμβολίαστους, κάτι με το οποίο διαφώνησε ανοιχτά ο Ηλίας Μόσιαλος.
Μέτρα για τους μεικτούς χώρους
Η αρχή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα γίνει στην εστίαση και συγκεκριμένα σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η επιτροπή μελετά ήδη να χαρακτηρίσει ως κλειστούς, τους εξωτερικούς χώρους που έχουν πλαϊνά προστατευτικά. Ουσιαστικά θα είναι πιο αυστηρά τα πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.
Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μουσική στις κόκκινες περιοχές να απαγορευτεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.
Επίσης οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα υποχρεούνται να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί τονίζοντας πως πλέον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.
«Μπαράζ» SMS στους ανεμβολιαστους
Παράλληλα σε βομβαρδισμό μηνυμάτων προς τους ανεμβολίαστους πολίτες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν έστω και την ύστατη ώρα οι εμβολιασμοί.
Οι προβλέψεις των ειδικών για 5000 κρούσματα τον Νοέμβριο και έκρηξη διασωληνώσεων αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, με το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της εντατικής.
Πονοκέφαλος για την εστίαση
Όπως έχουμε γράψει έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην εστίαση. Το θέμα αν αυτά εφαρμόζονται… Και η κατάσταση φαίνεται να είναι αποκαρδιωτική. Λίγοι έλεγχοι ή πλημμελείς, ανεμβολίαστοι που μπαίνουν ανενόχλητοι σε μαγαζιά και άλλοι που επινοούν τρόπους για να μπαίνουν, αλλά και εντάσεις συνθέτουν το σκηνικό.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υποστηρίζουν ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πελάτες που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους.
«Έμείς ζητάμε ταυτότητες», λέει η Ανδριανή Νταλεμιάρη, υπεύθυνη υποδοχής του καταστήματος. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εντάσεις.
Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό βλέποντας σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες εστίασης να μην κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους για να νιώθουν ασφαλείς.
Λουκέτα και πρόστιμα
Εντατικοί παραμένουν οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση για τον κορονοϊό μόνο το Σάββατο (30.10.2021) είχαμε 203 παραβάσεις σε καταστήματα εστίασης επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 20 καταστήματα σε όλη την επικράτεια 7 από αυτές σε καταστήματα της Αττικής και πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις υπευθύνων με την διαδικασία του αυτόφωρου.
Το πρόστιμο για την επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό ξεκινά από 2.000 ευρώ και φτάνει έως και 20.000 ευρώ