Αναποτελεσματική; Όχι μόνο! Ακόμα και επιβλαβής είναι η χορήγηση χλωροκίνης για τον κορονοϊό και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Βέβαιο θεωρείται το... stop για την συγκεκριμένη θεραπεία στην Ελλάδα. Τι λέει αποκλειστικά ο Νίκος Σύψας.
Παγκόσμιο πάταγο προκάλεσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet” σύμφωνα με την οποία η χορήγηση χλωροκίνης στους ασθενείς που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός είναι όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά πολύ πιθανόν και επιβλαβής!
Κι αυτό καθώς επίσπευσε τον θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που είχε… επισκεφθεί ο κορονοϊός. “Δεν λαμβάνουν χλωροκίνη οι έλληνες ασθενείς” διαβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και υπεύθυνος για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα για τον νέο κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο “The Lancet” ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον γενικό διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να παύσει την πειραματική χρήση της χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη και να δηλώσει ότι ακομα και με την υποψία ότι το φάρμακο μπορεί και να επισπεύδει τον θάνατο ασθενών, θα πρέπει να σταματήσει να χορηγείται.
Σύψας: “Δεν λαμβάνουν χλωροκίνη οι Έλληνες ασθενείς – Ενδεχομένως θα αποσύρουμε κι εμείς τα πρωτόκολλα χορήγησής της”
Μιλώντας αποκλειστικά στο iatropedia.gr, o καθηγητής Νικόλαος Σύψας, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος όλων των πειραματικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων που “τρέχουν” για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται -κυρίως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- και απ’ ότι γνωρίζει κανένας από αυτούς δεν παίρνει χλωροκίνη.
Click4more: Εφιαλτική προειδοποίηση ΠΟΥ για «άμεση δεύτερη κορύφωση» του κορονοϊού – «Σφαλιάρα» σε Τραμπ
“Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 ασθενείς αυτοί που συνεχίζουν να νοσηλεύονται κυρίως σε Μονάδες, απ’ ότι ξέρω δεν παίρνουν χλωροκίνη, παίρνουν τα υπόλοιπα φάρμακα. Και αυτή του Lancet, αλλά και άλλες μικρότερες μελέτες είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Δηλαδή δεν φαίνεται να δουλεύει το φάρμακο ιδιαίτερα. Η τελευταία μελέτη συνδυάζει το φάρμακο με μεγαλύτερη θνησιμότητα, όχι μόνο δεν βοηθάει, δηλαδή, αλλά χειροτερεύει ενδεχομένως και την κατάσταση. Βέβαια οι μελέτες είναι ενδεικτικές ακόμα, δεν είναι τελικές. Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις, όμως, ότι η υδροχλωροκίνη μάλλον δεν δουλεύει”.
Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρει ότι οι επιστήμονες αυτήν την περίοδο αναγκάζονται συχνά να χρησιμοποιούν θεραπείες που δεν έχουν ακόμα αποδείξει τη χρησιμότητά τους:
“Λόγω της ανάγκης που υπήρχε και υπάρχει για θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύπλοκης νόσου, πολλές φορές -και λογικό είναι αυτό- αναγκαστήκαμε και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε θεραπευτικές παρεμβάσεις πριν ακόμα αυτές αποδείξουν την χρησιμότητά τους στο πλαίσιο διπλών τυχαιοποιημένων μελετών”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.
Σύψας: “Μάλλον θα αποσύρουμε κι εμείς τα πρωτόκολλα της χορήγησης χλωροκίνης”
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει συνέλθει ακόμα για να λάβει οριστικές αποφάσεις για την πιθανή διακοπή της χορήγηση χλωροκίνης και στην Ελλάδα, ωστόσο, μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό θεωρείται μάλλον βέβαιο.
Να σημειωθεί ότι η χλωροκίνη χορηγείται σε τρία ερευνητικά πρωτόκολλα:
1) για τη θεραπεία βαρέως πασχοντων ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,
Click4more: Βόμβα από ΠΟΥ: Βάζει στον πάγο το “φάρμακο” του Τραμπ κατά του κορονοϊού
2) για εξωνοσοκομειακή χρήση (δηλαδή μπορούν να την συνταγογραφούν και οι ιδιώτες γιατροί), αλλά και
3) για την προληπτική χορήγησή της ως χημειοπροφύλαξη στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προαιρετικά.
Οι επιφυλάξεις του καθηγητή
Να σημειωθεί ότι καθηγητής κ. Σύψας ήταν από τους πρώτους που είχε ισχυρές επιφυλάξεις για τη χορήγηση του φαρμάκου. Σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr στις 31 Μαρτίου 2020, δήλωνε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
“Ο ενθουσιασμός για τη χλωροκίνη είναι υπέρμετρος και δεν στηρίζεται σε θεραπευτικά δεδομένα. Το μήνυμα το σωστό είναι, ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με δράση απέναντι στον ιό αποδεδειγμένη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τη χλωροκίνη και με βάση αυτό, τη δίνουμε στους ασθενείς. Αυτό μόνο…”.
Click4more: Τσιόδρας: Μόλις 4 νέα κρούσματα κορονοϊού και 172 νεκροί συνολικά
“Η πρόσφατη μελέτη του The Lancet ήταν μάλλον αρνητική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι από τις λεγόμενες “διπλές τυφλές μελέτες με εικονικο φάρμακο” επομένως τη λαμβάνουμε υπόψην μας, αλλά περιμένουμε και πιο έγκυρες μελέτες. Πάντως δεν ήμασταν και πολύ ενθουσιασμένοι με το φάρμακο αυτό από την αρχή, αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν οι μελέτες που τρέχει ο ΠΟΥ, που μία από αυτές είναι και η χλωροκίνη, αλλά υπάρχουν και ανεξάρτητες.
Ακόμη και στη δική μας Eπιτροπή Eμπειρογνωμόνων θα μπει προς συζήτηση το θέμα της χλωροκίνης αν θα παραμείνουν οι ίδιες οδηγίες ή όχι. Υπάρχει πρωτόκολλο και για την εξωνοσοκομειακή χορήγηση της χλωροκίνης, αλλά και για χημειοπροφύλαξη, σαν αυτή που παίρνει ο Τραμπ. Όλα αυτά πιθανότατα θα αναθεωρηθούν”, αναφέρει σήμερα ο καθηγητής.
Από τη στιγμή, ωστόσο, που το φάρμακο δεν χορηγείται σε έλληνες ασθενείς, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ίσως και να συζητήσει το θέμα τις επόμενες μέρες, αναφέρει ο Νικόλος Σύψας:
“Έχουμε άλλες προτεραιότητες τώρα, το άνοιγμα και τα πρωτόκολλα ασφάλειας, και δεύτερον δεν έχουμε ασθενείς οι οποίοι παίρνουν χλωροκίνη αυτή τη στιγμή γιατί είναι ελάχιστοι αυτοί που νοσηλεύονται, επομένως δεν μπαίνει σε επείγουσα βάση, αλλά κάποια στιγμή θα μπει προς συζήτηση”.
Τι έδειξε η μελέτη του Lancet για την υδροξυχλωροκίνη
Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής μελέτης που έχει γίνει παγκοσμίως και συγκεκριμένα σε 6 ηπείρους, για τον τρόπο με τον οποίο η υδροξυχλωροκίνη (και το παράγωγό της, χλωροκίνη) δρα στον οργανισμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει σοβαρά από τη νόσο COVID-19, ήταν απογοητευτικά.
Ο 1 στους 6 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο (ή το παράγωγό του χλωροκίνη) κατέληξε σε θάνατο, ενώ αντίστοιχα από τους ασθενείς δεν έλαβαν καμία θεραπεία, κατέληξε σε θάνατο ο 1 στους 11.
Click4more: Κορονοϊός: 173 νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 79χρονη ασθενής στο “Σωτηρία”
Οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν την έρευνα σε περισσότερους από 96.000 ασθενείς και σε 671 νοσοκομεία, χορηγώντας σε ασθενείς ένα από τα δύο φάρμακα (υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη), με ή χωρίς χορήγηση αντιβιοτικού (αζιθρομυκίνη), μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 14 Απριλίου.
Το ποσοστό θανάτου μεταξύ όλων των ομάδων που έλαβαν τα φάρμακα ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτό των ανθρώπων που δεν τους χορηγήθηκε θεραπεία. Ο 1 στους 6 από τους ασθενείς που έλαβαν ένα από τα δύο φάρμακα κατέληξε σε θάνατο και συγκεκριμένα:
– 1 στους 5 πέθανε ενώ έπαιρνε χλωροκίνη με αντιβιοτικό,
– 1 στους 4 πέθανε ενώ έπαιρνε υδροξυχλωροκίνη με αντιβιοτικό
Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν τα φάρμακα ήταν 1 στους 11.
*Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.