Ελλάδα

Κορονοϊός – Παναγιωτόπουλος για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Να αναθεωρηθούν οι αναστολές και να γίνουν παρακρατήσεις

Στα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής προτείνει την υιοθέτηση μέτρων που θα αφορούν όλους τους πολίτες, και όχι μόνο τους ανεμβολίαστους, καθώς η διασπορά δεν επιτρέπει πληρότητες 100%. 

Πρότεινε επίσης να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους. Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την πίεση στο ΕΣΥ, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Όπως είπε θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε εργασίες που δεν θα είναι της πρώτης γραμμής με τεστ τρεις ημέρες την εβδομάδα ή και καθημερινά και με άλλες ποινές όπως για παράδειγμα κατακράτηση μέρους του μισθού τους. Το κρίσιμο, τόνισε είναι να ενισχυθεί το ΕΣΥ από κάθε πλευρά και από τον ιδιωτικό τομέα και με κάθε τρόπο.

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα ΜΜΜ ή τα αμφιθέατρα.

Δεν μεταδίδουν μόνο οι ανεμβολίαστοι

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημείωσε δεν ισχύει ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους και όπως είπε κάτι τέτοιο «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».

Εξήγησε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν.

«Να φύγουμε από τυπικές εμμονές»

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι δεν χρειάζονται εμμονές για τους ανεμβολίαστους και πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλη την κοινωνία. Ο υπερβολικός τονισμός ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν περισσότερο, δίνει την αίσθηση στους εμβολιασμούς ότι είναι προστατευμένοι, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα περί επιδημίας ανεμβολίαστων δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.

«Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές», σημείωσε.

Μείωση συγχρωτισμού για όλους

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε μέτρα για να μειωθεί ο συγχρωτισμός στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, στα αμφιθέατρα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρον μέτρο» τη χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι δεν νοείται να γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις.

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια ειδική κατάσταση και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού το ταχύτερο δυνατό.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των ανθρώπων» λέει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα για τα Τέμπη
«Ο εφέτης ειδικός ανακριτής εγκαλείται καθημερινά και στοχοποιείται, όμως, καταβάλλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια» επισήμανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε ομιλία της στο Φόρουμ των Δελφών
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Γιώργος Λάνθιμος στην αντεπίθεση μετά το «όχι» για γυρίσματα στην Ακρόπολη – «Βλάβη στην επαγγελματική μου υπόσταση»
«Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για την αναζήτηση αποζημίωσης λόγω δυσφήμισης και ζημίας στη φήμη των Εντολέων μας» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η «μούσα» του, Έμα Στόουν
Τέμπη: Το φρέον στην εμπορική αμαξοστοιχία μπορεί να προκάλεσε έκρηξη – Τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται και άλλα υλικά της εμπορικής αμαξοστοιχίας όπως τα αεροφυλάκια του συστήματος πέδησης και οι μπαταρίες στην ηλεκτράμαξα
Η τραγωδία των Τεμπών