Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ποια εργαστηριακά ευρήματα ανησυχούν τον γιατρό – Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα

Φωτογραφία αρχείου

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα των ασθενών με κορονοϊό. Ποιοι δείκτες εξετάζονται ενδελεχώς.

Στοιχεία για τα εργαστηριακά ευρήματα από τη νόσο covid-19, καθώς και για τα συμπτώματα του κορονοϊού, έδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). 

Όπως τονίζει, στα συνηθέστερα εργαστηριακά ευρήματα ασθενούς με κορονοϊό, είναι η εμφάνιση λεμφοπενίας (63%), λευκοπενίας (25%), λευκοκυττάρωσης (30%), θρομβοπενίας(35%), αύξησης των ηπατικών ενζύμων-ALT/ΑST-(37%), καθώς και αύξηση των δεικτών φλεγμονής όπως τα Δ-διμερή, η προκαλσιτονίνη, η γαλακτική αφυδρογονάση, ινωδογόνο, η φερριτίνη, TKE και η κυτταροκίνη IL-6. 

Click4more: 71 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και στους 26 οι νεκροί – Η ενημέρωση Τσιόδρα

Η προκαλσιτονίνη δύναται στα πρώτα στάδια να έχει φυσιολογικές/χαμηλές τιμές σε ασθενείς με μέτριου βαθμού πνευμονία, σε αντίθεση με τους ασθενείς που απαιτούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τιμών.
Η λεμφοπενία, η υψηλή τροπονίνη και η αύξηση της τιμής φερριτίνης έχει συσχετιστεί με κακή έκβαση της νόσου σε ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά νόσο, καθώς και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, με αυξημένη θνητότητα έχει συσχετιστεί η αύξηση των τιμώντων Δ-διμερών και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH).

Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα κορονοϊού

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα κορονοϊού ανάλογα με αυτά της εποχικής γρίπης, χωρίς ανάπτυξη επιπλοκών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Ποσοστό 15 – 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία.

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα παρόμοια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής με εμφάνιση πυρετού (88%), μη παραγωγικός βήχα (68%), αιμόπτυση (7%), πονόλαιμος(14%), κεφαλαλγία (14%), αρθραλγίες – μυαλγίες(15%) και δύσπνοια (19%).

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαρέα, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Η δύσπνοια, είναι κυρίως το σύμπτωμα που θορυβεί τους ασθενείς και προσέρχονται στους χώρους παροχής υγείας προς εκτίμηση, η οποία δύναται να εμφανιστεί άμεσα ή ακόμα και μετά από επτά ημέρες. Συνήθως, συνδυάζεται με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και αδυναμία.

Συμπτωματολογία δύναται να υπάρχει από το ανώτερο αναπνευστικό με ρινική καταρροή, ανοσμία, αγευσία και τους οφθαλμούς με επιπεφυκίτιδα, καθώς και κοιλιακό άλγος, έμετος – ναυτία (5%) και διαρροϊκές κενώσεις (4%) ως επί της προσβολής του γαστρεντερικού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις