Ο κορονοϊός είναι… ακόμα εδώ και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει καθημερινά, όπως έγινε και σήμερα, με τον ΕΟΕΔΥ να ανακοινώνει 1.517 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα και την Αττική να… αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» για ακόμη μια μέρα, καταγράφοντας 762 νέα κρούσματα επί του συνόλου, ενώ η Θεσσαλονίκη έπεται με 163 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).
Η λύση βέβαια δεν είναι άλλη από το εμβόλιο, με το πρόγραμμα «Ελευθερία» να… τρέχει στην χώρα μας, καθώς όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, 26.05.2021, ο Βασίλης Κικίλιας, από το προσεχές Σάββατο, 29 Μαΐου, θα μπορούν και οι ηλικίας 30-34 ετών να επιλέξουν όποιο εμβόλιο θέλουν από τα τέσσερα που γίνονται στη χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα προβλήματα βέβαια που σχετίζονται -ειδικά- με το εμβόλιο της Astrazeneca έχουν προκαλέσει προβληματισμό και το ζήτημα των παρενεργειών που πιθανώς να εμφανίσουν πολλοί εμβολιασμένοι κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο, έκαναν πολλούς να είναι σκεπτικοί, με την Επιτροπή Εμβολιασμών. πάντως, να εισηγείται να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με Astrazeneca χωρίς όρια ηλικίας, αλλά και με «ανοιχτή» τη γκάμα των τεσσάρων εμβολίων -πια- σε όλες τις ηλικίες.
Φάκελος παρενέργειες
Οι παρενέργειες, πάντως, που μπορεί να εμφανίσουν τα εμβόλια και θεωρούνται φυσιολογικές από τους γιατρούς, είναι:
Για το εμβόλιο της Pfizer: κόπωση – μυαλγία, πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος.
Για το εμβόλιο της Moderna: κόπωση, τάση για εμετό, ναυτία.
Για το εμβόλιο της Astrazeneca: πυρετός, ρίγη, υπνηλία.
Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson: πονοκέφαλος, μυαλγία, πυρετός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, από την 4η έως την 8η ημέρα τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πόνο στο θώρακα, πόνο στην κοιλιά ή και διάρροια, ίλιγγο ή εμετούς, καθώς και πρήξιμο στα άκρα και θαμπή όραση.
«Όσον αφορά στα εμβόλια mRNA δεν υπάρχει κάτι που να μας προειδοποιεί να πάμε στο γιατρό, μόνο κάποιος έντονος πόνος στο στήθος, που ίσως είναι περικαρδίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος, ενώ τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της Astrazeneca, υπογράμμισε πως εκεί παρατηρούνται κάποια φαινόμενα θρομβώσεων.
Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Η απάντηση του ΕΟΦ για τα περιστατικά θρόμβωσης – Πόσο επικίνδυνο είναι
«Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, θολούρα στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στα πόδια, τα οποία συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό με τέτοιου τύπου εμβόλια.
«Αν έχει εμβολιαστεί και έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, είναι καλά και μπορεί να κάνει και τη δεύτερη δόση» πρόσθεσε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, απαριθμώντας τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα, δηλαδή από τον περασμένο Δεκέμβρη, πριν αναφερθεί στο… καυτό ζήτημα του εμβολίου της Astrazeneca.
Click4more: Κορονοϊός: Ερευνώνται περιστατικά θανάτου και κολπικής μαρμαρυγής μετά το εμβόλιο της Pfizer
«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.
Και συνέχισε: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».
Με πληροφορίες από: Live News.