Περισσότεροι από 9.000 ασθενείς με κορονοϊό είναι σε κατ' οίκον περιορισμό αυτήν την περίοδο. Οι κινήσεις των αστυνομικών και οι έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας.
Πρωτόγνωρο έργο για τους Αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ είναι η ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορονοϊού και κυρίως ο εντοπισμός όσων δεν τηρούν την καραντίνα και κόβουν βόλτες μεταδίδοντας τον ιό.
Το κέντρο ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΛ.ΑΣ ασχολείται σχεδόν καθημερινά με περιστατικά παραβίασης της καραντίνας, όπως αυτό του 26χρονου που το “έσκασε” από τον Ευαγγελισμό, μόλις έμαθε πως είναι θετικός στον κορονοϊό.
Παραπάνω από 9.000 άτομα βρίσκονται αυτή την περίοδο σε καραντίνα, είτε γιατί νοσούν από Covid-19, είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Τον έλεγχο αυτών των ανθρώπων, όσον αφορά στην τήρηση της καραντίνας, έχει αναλάβει σε μεγάλο ποσοστό η ΕΛ.ΑΣ με πληρώματα περιπολικών που είναι ήδη εφοδιασμένα με τα απαραίτητα υλικά, μάσκες αντισηπτικά, γάντια, προκειμένου να επιβλέπουν στις ιδιαίτερες περιπτώσεις εάν οι ασθενείς ή οι επαφές τους, τηρούν αυστηρά τους όρους της καραντίνας.
Click4more: Κορονοϊός: Ξανά πρώτη σε κρούσματα η Αττική – Οι περιοχές της διασποράς
Από το κέντρο ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών, τόσο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, όσο και της ΕΛ.ΑΣ έχουν χαρτογραφήσει τους απείθαρχους στην καραντίνα φορείς του ιού ή τις επαφές με κρούσμα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα αιφνιδιαστικά, επισκέπτονται τα σπίτια τους Αστυνομικοί, ώστε να διαπιστώνουν εάν τηρούν τα μέτρα.
Παράλληλα, σε πιο εύκολες περιπτώσεις, απλά γίνεται ένα τηλεφώνημα από τα κέντρα ιχνηλάτησης, ώστε να μιλούν οι αρμόδιοι με το άτομο που βρίσκεται σε καραντίνα και να διαπιστώνουν έτσι εάν βρίσκεται στο σπίτι του.
Βέβαια, δεν λείπουν οι περιπτώσεις των συνειδητά απείθαρχων και ουσιαστικά ασυνείδητων για την δημόσια υγεία. Αυτή η ομάδα ατόμων που βρίσκεται σε καραντίνα αποτελεί πρόβλημα για την ΕΛ.ΑΣ, καθώς οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να τους ψάχνουν και βέβαια στην συνέχεια να τους επιβάλουν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.