Ελλάδα

Κορονοϊός: Πόσο αύξησε τους θανάτους στα γηροκομεία; Τι δείχνει νέα έρευνα

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός επηρέασε πολύ, μεταξύ άλλων, και τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία.

Το θέμα διερεύνησαν επιστήμονες από την Αυστραλία, οι οποίοι διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη πληθυσμού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του site GEN του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας για τις υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, και κατά πόσο επηρεάστηκαν από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology. Όπως εξηγούν, τα δεδομένα αφορούσαν τα άτομα 65 ετών και άνω που έχασαν τη ζωή τους πριν την πανδημία και στη διάρκειά της.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης.

Τα ευρήματα

Η προτυποποιημένη κατά ηλικία θνησιμότητα κατά τη χρονική περίοδο 2018-2019 ανήλθε σε 23.061 ανά 100.000 κατοίκους. Στη συνέχεια:

Παρέμεινε παρόμοια κατά τη χρονική περίοδο 2019-2020 (23.023 ανά 100.000 κατοίκους)

Μειώθηκε την περίοδο 2020-2021 (22.559 ανά 100.000 κατοίκους)

Αυξήθηκε την περίοδο 2021-2022 (24.885 ανά 100.000 κατοίκους).

Η αύξηση μεταξύ 2020-2021 και 2021-2022 παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα. Ειδικά στατιστικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν έδειξαν ότι υπερβάλλουσα θνησιμότητα καταγράφηκε για τη χρονική περίοδο 2021-2022, δηλαδή για την πανδημία. Συγκεκριμένα, τη διετία αυτή εκτιμήθηκε ότι οι θάνατοι ήταν 4.896 περισσότεροι σε σύγκριση με το αναμενόμενο.

Το 21% των πρόσθετων θανάτων

Σε επίπεδο πληθυσμού της Αυστραλίας, οι κάτοικοι εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων αντιπροσωπεύουν κάτω από το 1% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, την περίοδο 2021-2022 καταγράφηκε σε αυτούς το 21% της υπερβάλλουσας θνησιμότητας για ολόκληρη την Αυστραλία. Συνολικά στη χώρα υπήρξαν 22.886 πρόσθετοι θάνατοι έναντι του αναμενόμενου.

«Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι τα άτομα που διαμένουν σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων παραμένουν ευάλωτα στον κορονοϊό, όπως και στις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επομένως μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσο με δυσμενή έκβαση», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίζουν να εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης της μετάδοσης λοιμώξεων, ιδίως κατά τις περιόδους έξαρσης ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος».

Απαραίτητο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Οι Έλληνες επιστήμονες προσθέτουν ότι στην χώρα μας και διεθνώς υπάρχει σύσταση για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ηλικιωμένων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid-19.

Αυτό γίνεται διότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου μετά τη νόσηση. Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην ανοσογήρανση. Η γήρανση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού τούς καθιστά ευπαθείς στις λοιμώξεις καθώς προχωρά η έβδομη και οι επόμενες δεκαετίες της ζωής.

Ταυτοχρόνως παρουσιάζουν ασθενέστερη απόκριση στα εμβόλια και χρειάζονται περισσότερες επαναληπτικές δόσεις.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν νοσήσει από Covid, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Ο αυξημένος κίνδυνος επιμένει ακόμη και ένα έτος μετά τη λοίμωξη και οφείλεται κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα