Site icon NewsIT
08:53 | 25.12.21

Κορονοϊός: Πόσο ωφελούν τα φάρμακα και οι βιταμίνες κατά τη νόσηση; Οι απαντήσεις των επιστημόνων και οι κίνδυνοι

σούπερ μάρκετ
Newsit Newsroom

Ασθενείς με ήπια νόσηση από κορονοϊό που αναρρώνουν στο σπίτι, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες συστήνουν μόνο τη λήψη αντιπυρετικών, ενώ πολύ σημαντική στην εξέλιξη της νόσου αποδεικνύεται: η τακτική παρακολούθηση της θερμοκρασίας με θερμόμετρο και των επιπέδων του οξυγόνου με οξύμετρο.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανάρρωση εκτός νοσοκομείου βασίζεται στο τρίπτυχο «θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων», σε συνδυασμό με κλινοστατισμό και καλή ενυδάτωση.

Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε: «Η κοινή πρακτική χορήγησης αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών ή ακόμα και οξυγόνου κατ’ οίκον είναι εσφαλμένη και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα».

Πως παρακολουθούμε τον πυρετό και τα επίπεδα του οξυγόνου

Η μέτρηση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα (οξυμετρία) είναι κρίσιμης σημασίας στη νόσο Covid. Το όργανο που χρησιμοποιείται γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι το οξύμετρο. Το οξύμετρο είναι απαραίτητο στην ανάρρωση του ασθενούς στο σπίτι.

Κατώτερη τιμή για τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού, ορίζεται το 94%. Ωστόσο, για την παραπομπή του ασθενούς στο νοσοκομείο λαμβάνεται υπόψη και ο πυρετός, αλλά και η ταχύπνοια. Την τελευταία μπορεί να προσδιορίσει μόνο ο γιατρός, ακόμη και μέσα από τον τρόπο που μιλάει ο ασθενής στο τηλέφωνο:

«Επειδή πλέον παρακολουθούμε αρρώστους μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας, πολύ συχνά διαπιστώνουμε από την ομιλία τους αν υπάρχει πρόβλημα. Σ’ αυτή την περίπτωση η ομιλία δεν είναι χειμαρρώδης ή έχει είναι διακοπές», εξήγησε ο κ. Λουκίδης.

Σε ότι αφορά τον πυρετό, ένδειξη εισαγωγής στο νοσοκομείο αποτελεί η διάρκεια του και το ύψος της θερμοκρασίας. Εάν για παράδειγμα διαρκεί από 5 έως 7 ημέρες, και είναι άνω των 38 βαθμών, τότε υποδηλώνεται η παρουσία πνευμονίας.

Όπως τονίζεται μάλιστα από τους γιατρούς, η ανάρρωση ασθενών στο σπίτι υποκρύπτει τον κίνδυνο της υποεκτίμησης των συμπτωμάτων και της καθυστέρησης εισαγωγής στο νοσοκομείο, με μοιραία αποτελέσματα. Είναι ένα χαρακτηριστικό, όπως είπαν στην εκδήλωση του ΕΚΠΑ, που παρατηρείται στο τελευταίο κύμα της πανδημίας και όχι στα προηγούμενα, Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.

Οι βιταμίνες δεν βοηθούν

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σύμπλεγμα βιταμινών ώστε να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη Covid, κάτι που ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας αναφέρθηκε στη λήψη βιταμινών, λέγοντας πως δεν έχουν θέση στη θεραπευτική φαρέτρα εναντίον του κορονοϊού:

«Οι βιταμίνες, που πολλοί γιατροί χορηγούν ή και οι ασθενείς λαμβάνουν μόνοι τους, δεν έχει φανεί ότι βοηθάνε. Υπάρχει μία τελευταία μελέτη σε μεγάλο περιοδικό, η οποία έδειξε ότι η χορήγηση βιταμίνης D και ψευδαργύρου ταυτόχρονα δεν βοήθησε σε τίποτα τους ασθενείς. Άρα, τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπευτική μας φαρέτρα», δήλωσε ο καθηγητής.

Επικίνδυνη η ιβερμεκτίνη

Επίσης, πολλοί ασθενείς με κορονοϊό -κυρίως στις ΗΠΑ- παίρνουν ένα δυνητικά επικίνδυνο και σίγουρα μη αποδεδειγμένα ωφέλιμο φάρμακο, την ιβερμεκτίνη, η οποία χορηγείται στον άνθρωπο και σε μεγάλα ζώα για αποπαρασίτωση.

Αναφερόμενος στην ιβερμεκτίνη, ο Καθηγητής Σύψας υπογράμμισε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν προσφέρει κανένα όφελος, αλλά επιπλέον η χορήγησή της χωρίς ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να έχει τοξική δράση.

«Υπήρχε αρκετή φασαρία με το φάρμακο αυτό, κυρίως από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, όπου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο, όμως πλέον έχουμε πολύ σταθερά δεδομένα από μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε μεγάλα περιοδικά, όπως είναι το JAMA. Είναι τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, είναι οι μελέτες που θέλουμε να βλέπουμε εμείς οι γιατροί και δείχνουν ότι η χορήγηση ιβερμεκτίνης πρώτον δεν ελαττώνει τη διάρκεια της ήπιας νόσου και δεν αποτρέπει τη νοσηλεία ή τη βαριά νόσο, εάν χορηγηθεί προληπτικά. Επομένως, η ιβερμεκτίνη δεν δουλεύει, γι’ αυτό το λόγο δεν περιλαμβάνεται στις συστάσεις», ανέφερε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχετικά τοξικό φάρμακο εάν ληφθεί χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Δεδομένα και στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν 19 φορές αύξηση του αντιπαρασιτικού φαρμάκου ιβερμεκτίνη, που διανεμήθηκε στην Αμερική κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λήψη του φαρμάκου εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης σπασμών ή κώματος, εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα.

«Μπορεί να κάνει διάρροιες, αρρυθμίες από την καρδιά, υπόταση, ακόμη και να προκαλέσει θάνατο. Η ιστορία με την ιβερμεκτίνη πρέπει να φύγει εντελώς από το τραπέζι και ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα για ανθρώπους αλλά και για ζώα. Ορισμένοι ατυχείς στην Αμερική έλαβαν σκευάσματα ζώων, τα οποία έχουν κολοσσιαίες δόσεις και οδηγήθηκαν σε πολύ άσχημες εκβάσεις», κατέληξε ο επιστήμονας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version