Εφιαλτικές εκτιμήσεις φέρνει η εκτόξευση των κρουσμάτων που "υπογράφει" ο κορονοϊός στην Αττική. Το πλέον δυσοίωνο είναι να διαμορφωθεί ένα σκηνικό που θα παραπέμπει στα όσα δραματικά βίωσε η Ιταλία με τα γεμάτα νοσοκομεία.
Χωρίς χαλινάρι ο κορονοϊός στην Αττική η οποία ετοιμάζεται για ένα “deja vu”! Να ξαναζήσει, δηλαδή, στιγμές lockdown όπως την περασμένη Άνοιξη, με έρημους δρόμους, λουκέτα στα καταστήματα και τον κόσμο κλεισμένο σπίτι. Και όλα αυτά επειδή πλανάται ο φόβος μήπως η έκρηξη των κρουσμάτων μετατρέψει την Αθήνα σε Μπέργκαμο.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο μπαίνει σε εφαρμογή από τη Δευτέρα (21.09.2020) στην Αττική η τελευταία δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν… σε λίγες ώρες). Μοιάζει πάντως με μία “πρόβα τζενεράλε” ενός πιθανού διευρυμένου και ολιγοήμερου lockdown. Και στο τραπέζι βρίσκεται fast track λουκέτο στο Λεκανοπέδιο με 15νθήμερο lockdown.
Click4more: Νέα μέτρα στην Αττική: Διευκρινίσεις για το τι… κλείνει από Δευτέρα!
Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως η Αττική – και κυρίως η Αθήνα – συγκεντρώνει το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και αρκετά “αδύναμα” σημεία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα κι αυτό φάνηκε και την Κυριακή, 20.09.2020, καθώς παρά το ότι τα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν μειωμένα (σ.σ. 170), η Αττική είχε ξανά τα περισσότερα και συγκεκριμένα 89.
Αυτό το γεγονός είναι που καθιστά επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων με στόχευση στις “πηγές” υπερμεταδόσεων, ειδικά μεταξύ αγνώστων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν, κιόλας, δύο φορές επιπλέον μέτρα, τα οποία θα δείξουν εάν φέρουν αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες, ωστόσο δεν αποκλείεται εάν οι δείκτες επιδεινώνονται να αναβαθμίζονται οι περιορισμοί σε διαστήματα πριν από τη λήξη του δεκαπενθημέρου.
Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο, καθώς στο “κόκκινο” είναι τα νοσοκομεία, ενώ οι επιδημιολόγοι ζητούν “μίνι lockdown” προτού είναι αργά.
65άρηδες, SMS και τηλεργασία
Ήδη ετοιμάζονται ειδικές ρυθμίσεις για τους άνω των 65 ετών καθώς θεωρείται κρίσιμη η εβδομάδα που μόλις άρχισε για την πορεία της πανδημίας και τη λήψη νέων απαγορευτικών μέτρων. Σημειώνεται δε, ότι το μοντέλο που τρέχει το ΑΠΘ προβλέπει ραγδαία έξαρση με χιλιάδες κρούσματα τον Δεκέμβριο εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.
Ειδικότερα, εξετάζεται οι συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες να μετατραπούν σε απαγορεύσεις και να επιστρέψει η χρήση SMS για τις μετακινήσεις εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται από την Δευτέρα (21.09.2020). Ήδη πάντως εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεργασία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο για το 40% του προσωπικού, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
Click4more: Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα λόγω κορονοϊού – Η τελευταία λίστα του Υπουργείου Παιδείας
Η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στοχεύει στη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι παραδεκτό πως ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την αυξημένη μεταδοτικότητα στην Αττική είναι ο συγχρωτισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, δηλαδή της άφιξης και αναχώρησης στους χώρους εργασίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση επιβατών εγκυμονεί κίνδυνο διασποράς, ακόμη και εάν τηρείται η χρήση της μάσκας.
Ο όγκος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου οδηγεί αναπόφευκτα και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων. Επιπλέον, οι πολλαπλές μετακινήσεις εντός του νομού αλλά και σε όμορες περιοχές εκτός Αττικής αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για πολλαπλές μεταδόσεις. Συγκεντρώσεις σε πλατείες, διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και υπαίθρια θεάματα είναι, κατά τους ειδικούς, πηγές εν δυνάμει υπερμεταδόσεων. Για τον λόγο αυτό, αυτοί είναι οι τομείς για τους οποίους επιβλήθηκαν μέτρα. Το ίδιο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, που ορίζουν αποστάσεις, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στα τραπέζια, αποφυγή ορθίων.
Αγωνία για τις ΜΕΘ
Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, όπου το επιδημικό κύμα λαμβάνει σαρωτικές διαστάσεις, αφήνοντας πίσω του δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς, είχε φθάσει στο 70,5% στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχει ήδη δρομολογήσει να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα οι κλίνες ΜΕΘ – Covid από 75 σε 115, προσθέτοντας 40 κρεβάτια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών (12 στο “Σωτηρία”. 12 στο “Ασκληπιείο”, 6 στο “Αττικόν”, 4 στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο νοσοκομείο Χαλκίδας).
Click4more: Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε Δημόσιο και ΟΤΑ – Ωράριο, ειδικές άδειες, τηλεργασία
Χαρτογραφώντας τις υγειονομικές δυνατότητες του Συστήματος Υγείας ο υπουργός Βασίλη Κικίλιας έδωσε πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία. Ειδκότερα, οι κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο της επικράτειας ανέρχονται στις 931 σε δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Από αυτές, οι 692 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην κορονοϊού και 239 αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid.
Κρίσιμη εβδομάδα
Σε μία προσπάθεια να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία που έχουν επιφορτιστεί με τα περιστατικά του κορονοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνει ότι υπάρχει σχέδιο να συνδράμουν τρία ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα το “Γ. Γεννηματάς”, το “Λαϊκό” και το “Ιπποκράτειο”.
Πάντως, η κ. Παγώνη δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας στηρίζεται σε μία λεπτή κλωστή – δηλαδή, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Και σημειώνει ότι οι εφτά επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς εάν δεν καταγραφεί σε σημαντικούς δείκτες που “καθρεφτίζουν” τη δυναμική της νόσου, τότε η επιβολή πιο ασφυκτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη!
Σαρωτικοί έλεγχοι και rapid tests
Τέλος, ο έχων το… πρόσταγμα εφαρμογής και ελέγχου των νέων περιοριστικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έχει ήδη προειδοποιήσει: Από τη Δευτέρα (21.09.2020) θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας και θα υπάρξουν κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα.
Προανήγγειλε όμως και τη διεξαγωγή rapid tests σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων αλλά και σε κρίσιμους τομείς σε επιβαρυμένες περιοχές (π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και νοσοκομεία).
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.