Site icon NewsIT
12:07 | 28.11.21

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στο τέλος του έτους θα πετύχουμε το τείχος της ανοσίας – Απαιτούνται μάσκες και τήρηση αποστάσεων

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στο τέλος του έτους θα πετύχουμε το τείχος της ανοσίας – Απαιτούνται μάσκες και τήρηση αποστάσεων
Newsit Newsroom

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας στο ζοφερό περιβάλλον της πανδημίας και στην ανησυχία που σκορπίζει σε όλο τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον, ανοίγουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του, στο τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί το περίφημο πλέον τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ειδικότερα πως περί τα τέλη του 2021 θα έχουμε φτάσει συνδυαστικά στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό, μαζί με το περίπου 15% όσων θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα επιφέρει το πολυπόθητο 80%. 

«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί τότε θα πλησιάζουμε πραγματικά να έχουμε δημιουργήσει τείχος ανοσίας», είπε ο καθηγητής.

Είχε προηγηθεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ανέφερε πως οι ημερήσιοι εμβολιασμοί – που χθες έφτασαν τις 90.000 – κινούνται σε ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου, ενώ έσπασε το «φράγμα» των 7.000.000 δόσεων.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 

Πάντως ο κ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως έχουμε αφήσει πίσω την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, σημείωσε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προετοιμαστούν για την «διαχείριση της αποκλιμάκωσης» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το peak αυτού του κύματος το έχουμε ξεπεράσει. Είμαστε σε καθοδική πορεία, στον βαθμό που δεν θα έχουμε κάποια έκπληξη από την μετάλλαξη Όμικρον» είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Κατά τον ίδιο, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της μάσκας, που θα πρέπει να επανέλθει στους εξωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως το θέμα των αποστάσεων.

«Οι αποστάσεις δεν τηρούνται και σ’ αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης…  Το θέμα των αποστάσεων ίσως χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για παράδειγμα στην εκπαίδευση και όχι μόνον. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ένα καθεστώς τηλεργασίας ώστε να μειώσουμε τις επαφές και στον εργασιακό χώρο και αναλογικά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version