Site icon NewsIT
21:27 | 29.07.21

Κορονοϊός: Σε ποια νησιά «εκτοξεύτηκε» ο δείκτης θετικότητας – Μια «ανάσα» από νέα μέτρα

κορονοϊός Δείκτης θετικότητας
Newsit Newsroom

Σχετική σταθεροποίηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, αλλά σε υψηλά επίπεδα, όπως τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών», είπε ακόμη, ενώ συμπλήρωσε πως η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει και πως παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.

Τρομάζει ο δείκτης θετικότητας στα νησιά

«Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα», συνέχισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας ο οποίος ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η καθηγήτρια υπενθύμισε πως ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.

Όλα αυτά ενώ το ανώτατο «πράσινο» όριο που έχουν ορίσει οι ειδικοί είναι το 4%…

Κι αν αυτά που είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου αποτέλεσαν το πρώτο… καμπανάκι για τα νησιά που «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέχεια δεν «κρύφτηκε» και τόνισε πως ειδικά η Μύκονος και η Ίος απέχουν… ένα βήμα από νέα περιοριστικά μέτρα, σαν αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο.

Επίσης υπενθύμισε ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακόμη έξι νησιά… στην κόψη

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έξι νησιά, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, την Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο, καθώς όπως είπε η επιδημιολογική τους εικόνα προκαλεί ανησυχία.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Click4more: Οργισμένος ο Νίκος Χαρδαλιάς με τους αντιεμβολιαστές – «Παίζουν και με τις ζωές των άλλων»

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Στη συνέχεια παρουσίασε τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Η Παπαευαγγέλου για τα εισαγόμενα κρούσματα και τον εμβολιασμό

Επιπλέον, αναφερόμενη η Βάνα Παπαευαγγέλου στα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό, είπε ότι αποτελούν ποσοστό κάτω από το 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού τουριστών αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να ταξιδέψουν.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 35 περιοχές με διψήφια κρούσματα – Πού «καλπάζει» ο δείκτης θετικότητας

Τόνισε ότι αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι συναθροίσεις συνυφασμένες με την νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στον ιό στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης για μεγαλύτερες ηλικίες.

Σημείωσε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή κυρίως ενδοοικογενειακή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Αναφέρθηκε με έμφαση στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.

Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο είπε.

Ο Χαρδαλιάς για τα εμβόλια και το ECDC

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι υπερέβησαν τα 5 εκατομμύρια, ενώ συνολικά οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση υπερβαίνουν τα 5,7 εκατ.

«Έχουμε ξεπεράσει συνεπώς το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ το ποσοστό αυτό προσεγγίζει πλέον το 64% όταν αναφερόμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη και πιο αποτελεσματική είναι ο εμβολιασμός. Γιατί ο εμβολιασμός του καθενός από εμάς, χτίζει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε, όμως, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να προσέχουμε -φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον ιό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Click4more: ECDC: Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας – Σε «βαθύ κόκκινο» νησιά Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη

Σχετικά με τον χάρτη του ECDC κι ερωτηθείς αν υπάρχουν πλάνα για lockdown αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές που έχουν «κοκκινίσει» ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κοιτάζουν παράλληλα και τις συρροές που υπάρχουν, και τα clusters, αν είναι στεγανοποιημένα, αν είναι διάσπαρτα μέσα στην κοινότητα. «Αυτό που βλέπει το ECDC ως τάση διαφαίνεται και στις πλατφόρμες τις δικές μας. Το τι θα συμβεί αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αναφορά που κάνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές δεν την κάνουμε για να λειτουργήσουμε τιμωρητικά ή να στοχοποιήσουμε αρνητικά κάποια περιοχή, το κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενεργό πληθυσμό και τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα της καθημερινότητας γιατί από κοινού πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, μέτρα όμως που έρχονται να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version