Ελλάδα

Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ανακοινώνονται οι αλλαγές για την τρίτη δόση

Κοινό βηματισμό απέναντι στην εκρηκτική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και στην στρατηγική του εμβολιασμού – και υπό την απειλή και της μετάλλαξης «Όμικρον»- αναζητά η Ευρώπη.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού απέναντι στον κορονοϊό αποτελεί ένα μεγάλο “στοίχημα” και το θέμα, το οποίο άνοιξε επίσημα πριν από δύο ημέρες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, θα συζητηθεί τελικά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 16 Δεκεμβρίου.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που προγραμμάτιζε για σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ματαιώθηκε, και η πρώτη συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, σε επίπεδο υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες, προκειμένου η Ευρώπη να καταφέρει να καταλήξει σε μία κοινή στρατηγική, καθώς φέρεται να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών.

Κοινή απόφαση θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί από τους “27” στα μέσα του μήνα, κι ενώ ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, από τον Φεβρουάριο.

Οι θέσεις της Ελλάδας

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Ενώ και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς στην εκπομπή Live News στο Mega για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, μίλησε για μια «λεπτή ισορροπία», ενώ εκτίμησε ότι η εφαρμογή του μέτρου στους άνω των 60 ετών «είναι αρκετή να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν και να φτάσουμε σε ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμών».

Καταλύτης των αποφάσεων ωστόσο είναι η εξέλιξη της πανδημίας, και το αποτύπωμα της σε επίπεδο διασωληνώσεων και θανάτων.

Οι επικρατέστερες θέσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η Αθήνα παρακολουθεί και συμμετέχει στις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Ε.Ε…

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνοντας η τρίτη δόση του εμβολίου να συνδεθεί με την ισχύ του Green Pass στους άνω των 60 ετών, κι έτσι προϋπόθεση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τις οποίες επεξεργάζονται και οι Βρυξέλλες.

Η πρώτη, και επικρατέστερη, να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Και η δεύτερη, να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

Αυτές οι λύσεις, εκτιμάται ότι συνταγματικά είναι πιο συμβατές, σε αντίθεση με την καθολική υποχρεωτικότητα που θα συναντούσε πολλά εμπόδια.

«Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης» δηλώνει η κυβέρνηση.

Στο τετράμηνο η 3η δόση

Αντίστροφα μετρούν οι… ώρες για την ανακοίνωση της επίσπευσης της τρίτης δόσης.

Εκτός απροόπτου, σήμερα, η Επιτροπή Εμβολιασμού, δίνει το «πράσινο φως» να συντμηθεί στους 4 από τους 6 μήνες, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η ανοσία φθίνει προοδευτικά και στους 6 μήνες ήδη ο πολίτης είναι «ευάλωτος» στην covid_19.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού Νόσησης το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα