Ελλάδα

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα για την απομόνωση, την καραντίνα, τα ταξίδια και τα διαγνωστικά τεστ

Νέους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 αναζητά η ανθρωπότητα, μετά τη λήξη του ύψιστου επιπέδου υγειονομικού συναγερμού.

Η λοίμωξη COVID-19 που προκαλείται από τον εν λόγω κορονοϊό εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για τη μακροχρόνια διαχείρισής της, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός.

Ο ιός -σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις- θα παραμείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί στην κοινότητα για πολλά ακόμη χρόνια.

Τα οριζόντια μέτρα έχουν πάψει να υφίστανται και πλέον λαμβάνονται μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «βασική προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, τήρηση των μέτρων υγιεινής και απομάκρυνση από την εργασία ή το σχολείο επί συμπτωμάτων».

Η χρήση μάσκας συστήνεται στα άτομα που έχουν συμπτώματα και κυρίως από ευπαθή άτομα και σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε τους οικείους μας.

Ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται -αν και πιο ήπια- έχει βαρύ αποτύπωμα στα νοσοκομεία.

«Αυτή η ενδημικότητα έχει ένα βαρύ αποτύπωμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε και στα νοσοκομεία, και το φέρουν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες έναντι του ιού. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ιός ήρθε και προσέθεσε ένα επιπλέον βάρος στο σύστημα υγείας και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε, για τις επόμενες δεκαετίες», όπως ανέφερε.

Τα νέα μέτρα για διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

Τι ισχύει για την απομόνωση των κρουσμάτων

Συστήνεται απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες.

Θεωρητικά και νομικά, αν θέλει κάποιος θετικός στη νόσο COVID-19 να μην παραμείνει σε απομόνωση, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό ιατρικά δεν συστήνεται, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας της κοινότητας και των ευάλωτων ατόμων.

Στο σπίτι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των χώρων και να αποφεύγονται οι επαφές με άλλα άτομα του οικείου περιβάλλοντος (ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα και τους ηλικιωμένους) για την αποφυγή της μετάδοσης.

Δεν προβλέπεται πλέον “καραντίνα” για τις επαφές των ατόμων με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Τι ισχύει με την 5ήμερη άδεια ασθενείας από την εργασία

Δεν ισχύει πλέον η “αυτόματη” αναρρωτική άδεια, όταν κάποιος είχε επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID-19 με rapid από φαρμακείο, ή μοριακό τεστ (PCR).

Δεν απαιτείται, επίσης, επίσημη πιστοποίηση της νόσου COVID-19 μέσω διάγνωσης σε φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο, παρά μόνο στην περίπτωση που θα πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή αντιιικά φάρμακα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει και στο σπίτι με ένα απλό self test.

Κανονική αναρρωτική άδεια μπορεί να χορηγήσει ο θεράπων ιατρός, όπως χορηγεί μέχρι σήμερα για τις υπόλοιπες ασθένειες και λοιμώξεις του αναπνευστικού (γρίπη κλπ)

Τι ισχύει για τις απουσίες από το σχολείο

Οι απουσίες έως 5 ημερών για τους μαθητές που έχουν νοσήσει από κορονοϊό καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται.

Στην περίπτωση που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από Covid-19, οι απουσίες του επίσης καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα της νοσηλείας.

Τα πρωτόκολλα για τους θετικούς στον κορονοϊό υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα.

Τα μέτρα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ

Δεν ισχύει κανένας περιορισμός.

Ο ασθενής με COVID-19 μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τρένο κλπ) για την επιστροφή του στο σπίτι, αρκεί στους κλειστούς χώρους να φορά μάσκα υψηλής προστασίας.

Μέτρα σε ιατρεία, νοσοκομεία, φαρμακεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Χρήση μάσκας

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από ασθενείς και επισκέπτες, σε όλες τις δομές Υγείας (ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μονάδες κοινωνικής φροντίδας).

Δεν είναι υποχρεωτική στα φαρμακεία.

Επίσκεψη σε νοσοκομείο ως ασθενής

Ασθενείς που προσέρχονται σε δομές υγείας για εξέταση με τακτικό ραντεβού ή εκτάκτως, δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ κορονοϊό.

Κατ’ εξαίρεση, απαιτείται η διενέργεια rapid test 24ωρου για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε εξέταση ή επέμβαση με αερόλυμα (π.χ. οδοντιατρεία).

Στην περίπτωση των επεμβάσεων υπάρχουν υποκατηγορίες, οπότε απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Επίσκεψη σε νοσοκομείο ως συνοδός ή για επισκεπτήριο

Κάθε ιδιωτική ή δημόσια δομή υγείας, έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει δικά της πρωτόκολλα, οπότε πριν επισκεφτείτε ασθενή, ρωτήστε τους υπεύθυνους.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται το επισκεπτήριο σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid.

CDC: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τον ασφαλή εξαερισμό των κτιρίων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν για πρώτη φορά, συγκεκριμένους κανόνες για τον ασφαλή εξαερισμό των κτιρίων.

Μετά από επιστημονικές μελέτες μηνών, αποφασίστηκε πως ο ελάχιστος στόχος για τον σωστό αερισμό ενός κλειστού κατειλημμένου χώρου, είναι οι 5 ανανεώσεις αέρα ανά ώρα.

Οι νέες και ενημερωμένες οδηγίες του CDC σχετικά με τον αερισμό των κτιρίων είναι οι εξής:

  • Διατηρήστε το σύστημα εξαερισμού σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Επιδιώξτε τουλάχιστον 5 αλλαγές αέρα κάθε ώρα και αναβαθμίστε τα φίλτρα με φίλτρα MERV-13.
  • Ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ενός υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος και την προστασία των ενοίκων του κτιρίου από λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Η βελτίωση του αερισμού στα κτίρια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ιικών σωματιδίων στον αέρα και στη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού.
  • Η εφαρμογή πολλαπλών στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, μπορεί να αυξήσει τη συνολική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αερισμού. 

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα