Ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο Φθινόπωρο και έναν “μαύρο” Νοέμβριο, τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, έκαναν επιτέλους την εμφάνιση τους.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (09.12.2021) στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η πανδημία παρουσιάζει σαφή ύφεση για δεύτερη εβδομάδα, ενώ σαφή μείωση παρουσιάζει και η θετικότητα, που είναι στο 2,8%, ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου ήταν στο 4%.
Η ίδια ανέφερε ότι, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα. Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών.
Μειώθηκαν οι εισαγωγές
Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αισθητά, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ είναι στο 80% και των απλών κλινών στο 67%. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση στις νέες εισαγωγές έπειτα από οκτώ εβδομάδες. “Καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις στους τέσσερις είναι άνω των 50 ετών”.
Το Rt είναι 0,96 και αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 600 με 700 διασωληνωμένους. Στο 80% βρίσκεται η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και 67% απλών κλινών.
Οι περιοχές που προβληματίζουν
Παρά την ύφεση, υπάρχουν περιοχές που έχουν συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επιστήμονες. Αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στην Ευρυτανία, το Λασίθι, την Αργολίδα και τη Δυτική Αττική. Επιπλέον, η θετικότητα παραμένει σημαντικά υψηλή στις εξής περιοχές: Έβρο, Ευρυτανία, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Κιλκίς.