Ελλάδα

Κορονοϊός: Τέλος όλα τα μέτρα στην Ελλάδα για τον ιό που τρομοκράτησε την ανθρωπότητα

Οριστική λήξη των μέτρων που είχαν ληφθεί για τη μια διάδοση του κορονοϊού ζήτησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

“Παραμένει η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων απέναντι της COVID-19”, τονίζουν με έμφαση οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που συνεδρίασαν στις 25.4.2024. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι εισηγούνται στην κυβέρνηση και τους νομοθέτες την πλήρη άρση ακόμη και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από 4 χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την επισήμανση ότι οι ευάλωτοι θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη:

  • της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας,
  • του επικαιροποιημένου εμβολιασμού
  • της λήψης αντιιικής θεραπείας από όσους νοσούν

Ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ήταν παρών στη συνεδρίαση αυτή.

“Έχει περάσει πλέον η πανδημία. Δεν έχουμε κανένα νέο κίνδυνο αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε πλήρη άρση. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα δεδομένα για να τα κρατήσουμε τα μέτρα αυτά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν βγει διάφορες διατάξεις και τώρα πρέπει να γίνει άρση αυτών των διατάξεων από τη νομοθεσία”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Κορονοϊός: Ποια είναι η εικόνα της πανδημίας σήμερα στην Ελλάδα
Πριν αποφασίσουν τη λήξη των μέτρων σε νοσοκομεία, δομές υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστές δομές φιλοξενίας, οι επιστήμονες εκτίμησαν και αξιολόγησαν την επιδημιολογική κατάστασης της χώρας σε σχέση με τη διασπορά του κορονοϊού, τις σοβαρές νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους.

Κατέληξαν πως η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν σε απανωτά lockdown, σε χιλιάδες θανάτους και σοβαρές νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID ή ΜΕΘ, ή στους κλειδωμένους στα σπίτια τους πολίτες.

Ωστόσο, η χώρα μας κλείνει το κεφάλαιο του κορονοϊού με βαρύ φόρο αίματος.

Και συγκεκριμένα, με 38.869 καταγεγραμμένους θανάτους έως τις 12 Απριλίου 2024, σύμφωνα με το Wordometer και πάνω από 6.100.000 κρούσματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα.


Σήμερα και μετά από 4 χρόνια, η εικόνα της διασποράς του ιού SARS-COV-2 αποδεικνύει ότι η πανδημία βρίσκεται σε εξαιρετική ύφεση.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι COVID-19, την εβδομάδα από 15 έως 21 Απριλίου 2024, ήταν 6 (με μέση ηλικία τα 88,5 έτη), λιγότεροι δηλαδή από τους 47 θανάτους που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.


Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όλης την Επικράτειας, σήμερα είναι 6.

Κατά την τελευταία εβδομάδα διασωληνώθηκαν 2 νέοι ασθενείς, ενώ ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.


Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την τελευταία εβδομάδα ήταν 81, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 813.


Όλοι οι παραπάνω αριθμοί καταγράφουν εξαιρετική μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Νοσοκομεία και δομές υγείας χωρίς μέτρα

Με αφορμή τα παραπάνω, τα οποιασδήποτε μορφής μέτρα στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας μοιάζουν πλέον χωρίς αντικείμενο, γι’ αυτό και οι επιστήμονες δεν βλέπουν πλέον τον λόγο της ύπαρξής τους.

“Πλέον ό,τι έχει νομοθετηθεί για την COVID-19 μέχρι σήμερα πρέπει να αποσυρθεί”, σχολιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει: “Υπάρχουν “υπόλοιπα” μέτρων που μπορεί να είχαν μέχρι σήμερα “ξεμείνει”. Πλέον δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν ως νόμοι του κράτους και γι’ αυτό τα αποσύρουμε”.

Υπάρχει περίπτωση να ξαναχρειαστούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον;, ρωτήσαμε τον επιστήμονα.

“Δεν λέει κανείς ότι αποκλείεται να έχουμε μια νέα έξαρση στο μάλλον. Πάντως πλέον δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα για την COVID-19. Ζητάμε λοιπόν από τους νομοθέτες να ψάξουν να βρουν τι έχει μείνει από μέτρα και να φύγει τελείως”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, εάν σε Νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαπιστωθούν ειδικές συνθήκες για τη λήψη τυχόν -κατά περίπτωση- μέτρων, υπεύθυνη να εκδίδει υγειονομικούς κανόνες είναι η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ).

Αντίστοιχα, επιπρόσθετα μέτρα για την COVID-19 μπορεί να λάβει -εάν απαιτηθεί- η οικεία Διοίκηση στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), σε Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων (ΘΧΠ), σε κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και σε παραρτήματα Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα